reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Grudniówki gotują

Sałatka z kurczakiem i selerem:

-podwójna (lub dwie małe) piersi z kurczaka
-słoiczek selera (wiórki)
-puszka kukurydzy
-2 jajka
-2 łyżeczki przyprawy curry
-3 łyżki majonezu
-sól
-dość dużo pieprzu

Kurczaka ugotować z przyprawą curry, ostudzić, pociąć na cieniutkie paseczki. Selera i kukurydzę odcedzić. Jajka ugotować i zetrzeć na tarce.
Połączyć to wszystko z majonezem, solą i pieprzem. Schłodzić.
 
reklama
Sałatka z tuńczyka:

-2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym
-kasza kus kus (cała torebka)
-papryka - zielona i żółta
-2 pomidory
-2 duże ogórki kiszone
-puszka kukurydzy
-mały słoiczek oliwek
-3 łyżki majonezu
-łyżka musztardy
-sól
-pieprz
-do ozdobienia szczypiorek

Kaszę kus kus zalać wrzątkiem (tyle, żeby przykryła ziarenka), poczekać aż napęcznieje, rozdrobnić. Można też zalać kaszę bulionem
Odcedzić kukurydzę, oliwki, tuńczyka, sparzyć pomidory, ściągnąć skórkę i wydłubać z nich pestki. Pokroić w kosteczkę. Papryka w kosteczkę, tak samo ogórki.
Oliwki pociąć w ćwiartki.
Z majonezu, musztardy, soli i pieprzu zrobić sos, połączyć z nim wszystkie składniki, posypać dużą ilością szczypiorku.
Schłodzić przez około 15 min.
 
Sałatka warstwowa z kalafiorem




składniki: 1 mały lub pół dużego kalafiora
5 pomidorów
5 jaj
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
2 łyzki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
czosnek

przyrządzanie: Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 4-5 minut. Odsączyć i wystudzić.
Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w pół ksieżyce
Z majonezu, musztardy , czosnku i oleju przygotować gładki sos.
W dużej, przezroczystej misce ułożyć na dnie rózyczki kalafiora, lekko poslić i popieprzyć. następnie ułożyć pomidory, a na wierzchu jaja. Ponownie posolić i popieprzyć. Wierzch polać sosem i posypać szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

PYCHA!!!

Juz wyprobowane.rewelacja
 
Migdały - najlepsze na zgagę:

1. Migdały prażone na słodko:

200 g migdałów
200 g cukru
125 ml wody
łyżeczka cynamonu ( mniej lub więcej zależy jak kto lubi)

Na suchą patelnie wlewamy wodę, wsypujemy cukier, cynamon, mieszamy to wszystko i dosypujemy migdały. Na początku płyn jest rzadki ale nie należy się przejmować. Wszystko smażymy na wolnym ogniu około 20 minut, regularnie mieszając. Przez 20 minut z płynu robi się karmel i oblepia migdały. Oblepione masą, chrupiące migdały przerzucam do wystygnięcia na papier do pieczenia albo folie aluminiową. Można jeść ciepłe, ale ja osobiście wolę jak wystygną. Na zgagę pomagają tak samo skutecznie jak bez słodkiej otoczki.

2. Migdały prażone z solą:
200 g migdałów
125 ml wody
sól wedle uznania ( może być też papryka w proszku - jak kto lubi)

Prażymy analogicznie jak w przepisie powyżej, trzeba zaczekać aż woda wyparuje - wówczas na skórce migdałów osiądą przyprawy a one same zaczną chrupały.

Niemniej wiadomo - sól w ciąży nie jest wskazana zatem zalecam te z cynamonem - są pyyszne i proste do zrobienia.
 
A mi oprócz placków ziemniaczanych chce się miecha :-D. I tak właśnie profanuję karkówkę.
W naczynie żaroodporne leje ketchup i kładę kotlety karku ( delikatnie rozbite, posolone i popieprzone) i ketchup następna warstwa z cebuli (cebula w krążki) i ketchup i warstwa ziemniaków ( w talarki) i ketchup. I jeszcze raz takie same warstwy.

Za pikam koło 1 godz w piekarniku i się obżeramy 2 dni :-D.
A! Co do ketchupu ja daję Pudliszki pikantny, bo przy łagodnym trzeba dodatkowo solić.

Smacznego!
 
a ja podam przepis na placki po wegiersku dla leniwych :D takich jak czasem ja

placki jak placki ... wiadomo ze nic tu nie wymodze

ale sos jest mega prosty i pyszny :D
miesko wiepszowe dusze jak zwykly gulasz doprawiam sola i pieprzem a jak mam to przyprawa do pieczeni wiepszowej a jak si ejuz udusi to wkrawam troche /1, 2 szt/ papryki pokrojonej w paski /najczesciej czerwona ale wejdzie kazda/ a potem juz na final sloik sosu meksykanskiego pudliszek /ostatnio delekta kupilam i tez byl dobry/ no i taki sosik na placki i zajadanie sie do oporu :D
 
UDKA Z KURCZAKA Z MAJONEZEM I KETCHUPEM

3-4 udka z kurczaka
ok.3-4 łyżek majonezu
ok. 3-4 łyżek ketchupu( najlepiej pikantnego)
sól, pieprz, czosnek granulowany
bułka tarta

Udka natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem i zostawić na conajmniej 1 godzinę. Majonez wymieszać z ketchupem i posmarować po wierzchu ułożone w naczyniu do pieczenia udka. Piec pod przykryciem ok. 0,5 godziny, potem odkryć, posypać bułką tartą i dopiekać jeszcze ok 20 minut.
Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości udek.
P.S na 1 udko 1 łyżka majonezu+1 łyżka ketchupu
 
KARKÓWECZKA
karkówka (ładny kawałek)
sól gruboziarnista]
musztarda
zioła prowansalskie



Karczek smarujemy musztardą, obsypujemy obficie ziołami prowansalskimi. Blachę wysypujemy grubo solą (soli tyle, aby utworzyła się gruba warstwa na całej blasze), a na to kładziemy karczek. Mięso z blachą wkładamy do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni). Karczek wymaga około 3 godzin pieczenia. Po jakimś czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Mięsa się nie przewraca, ma leżeć spokojnie na warstwie soli, bez jakichkolwiek folii czy innych temu podobnych. Nie przewracamy, nie polewamy, nie martwić się - mięsko nie wyschnie. Pieczemy na blasze, a nie w brytfannach czy temu podobnych.
Jeśli chodzi o sól, to nie należy się upierać przy gruboziarnistej, może być i zwykła byleby było jej na blasze sporo - "gruba warstwa", bo tłuszcz czy też soki mięsne jak zwał tak zwał muszą mieć gdzie wsiąknąć.
1. mięso smaruje się tylko musztardą i obsypuje grubo ziołami bez soli
2. nie bac się nie będzie słony spód, to mięso wciąga tyle soli ile musi w wystarczającym dla mięska stopniu.
3. mieso podajemy na ciepło lub zimno - koniecznie z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego
 
reklama
Ptyśki:-)

jedna porcja czyli jakieś 9 szt
ciasto:
3/4 kubka mąki
1/5 kostki masła
3 jajka

nadzienie:bita śmietana albo budyniek:tak:

na małym ogniu podgrzewać w garnku masło z 3/4 kubka wody. po zagotowaniu zdjąć z ognia, wsypać przesaną mąkę, wymieszać na jednolitą masę i jeszcze przez chwilę podgrzać, mieszając. Przestudzić a następnie dodać jajka i ubić mikserem na gładką masę.

Na blaszce wyłożonej papierwm do pieczenia ułożyć kopiaste łyżki ciasta tak aby nie stykały się ze sobą bo wyrastają na spore sztuki:tak::tak:
piec około 25-30 minut w tem. 180-200 stopni na złotobrązowy kolor. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Następnie przeciąć na połówki i przełożyć. Gdy po przekrojeniu ptysie są niedopieczone w środku można obie połówki jeszcze raz podpiec:-):-):-)

pyszka:-D:-D:-D
 
Do góry