reklama
Forum BabyBoom.pl

Dzień dobry

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, umiera młoda mama. To koleżanka jednej z naszych moderatorek @89katia. Być może uda sie ocalić jej życie, ale (jak zawsze) potrzba na to pieniędzy. I to nie za miesiąc, nie za dwa, tylko teraz. Dorzuć się do zbiórki. Każda wpłata, nawet ta symboliczna daje jej większą nadzieję, że wróci do swoich maluszków. Dziękuję. aniaslu Poznaj Anię i jej dzieci. I podejmij decyzję.

reklama

Grudniówki gotują

reklama

maggie_f

Fanka BB :)
Dołączył(a)
30 Listopad 2008
Postów
5 020
Rozwiązania
0
Dobra, skoro podrzuciłam pomysł na to forum to podam przepis który kiedyś podrzuciła mi Beti (na innym forum), tylko troszke go zmodyfikowałam. Swojego czasu robiłam te ciasteczka codziennie, porcja podójna. Są przepyszne. :-)


Ciasteczka ryżowe 150̊ stopni - 20 minut


Składniki

- paczka kleiku ryżowego (180g)
- ¾ szklanki cukru
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- kostka masła
- 3 całe jaja

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, z niego w dłoniach formować kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem, (nie za blisko siebie, bo urosną). Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec na złoty kolor ok. 20 minut.
 

Lola T

Zaciekawiona BB
Dołączył(a)
15 Kwiecień 2009
Postów
44
Miasto
Londyn
Rozwiązania
0
Wiem,ze to nie przepis ale dzidzia ktory robi fikoleczki na Twoich wpisach jest rewelacyjny :-):-):-):-):-)
Hi jakos wszystko mnie od paru dni bawi i cieszy strasznie:-D:-D:-D
Chcialam podac przepis na pyszny bigosik ale zgubilam:zawstydzona/y:...nici z bigosu-a byl rewelacyjny:tak:
 

Reve

--> 24.12.2009r <--
Dołączył(a)
20 Kwiecień 2009
Postów
340
Miasto
wielkopolska
Rozwiązania
0
Przepisik na szparagi w galarecie:

Składniki:
Szparagi (świeże lub konserwowe)
Szynka konserwowa
Woda + kostki rosołowe + żelatyna
Dla ozdoby - papryka, groszek, marchewka gotowana- jak kto woli.

Szparagi można wziąć konserwowe, lub samemu obrać i ugotować.
Przekroić je na połowę (już ugotowane) i zawinąć w cienkich plastrach szynki konserwowej (duże plastry)
Można zrobić na przemian, ja robie tak, że np w jeden plaster zawijam ćwiartkę jajka na twardo, następny plaster cały szparag przekrojony na pół i następny plaster sałatka jarzynowa. Układasz je na platerze obok siebie, przystrajasz pietruszką, groszkiem, papryką - tutaj kompozycja dowolna byle nie kiwi i ananas, bo galaretka się nie ściągnie- i zalewasz bulionem z żelatyną. Ja gotuję ok 3l wody z kostkami rosołowymi i jak już się zagotuje wrzucam kilka łyżek żelatyny ( na opakowaniu jest opisane ile na litr)
Zalewasz i e voulas!
Jak zostanie troszkę zalewy, to można zalać np jakąś pierś z kurczaczka gotowaną, rybkę, same jajka- kombinacji jest wiele ;-)

Smacznego!!!
 

Reve

--> 24.12.2009r <--
Dołączył(a)
20 Kwiecień 2009
Postów
340
Miasto
wielkopolska
Rozwiązania
0
Napiszę tu także przepis, na uwielbiany przeze mnie w poprzedniej ciąży drobiowy strogonoff

Składniki:
2 piersi z kurczaka, lub jedna podwójna (mogą być również polędwiczki z indyka)
1 czerwona surowa papryka
20 dag pieczarek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka musztady stołowej
2 śmietanki słodkie 12% - 200ml
przyprawy (pieprz sól, papryka słodka, zioła prowansalskie)

Dla dodania smaku można dodać również fix knorr strogonoff-podkreśli smak całej potrawy.


Pierś pokroić na małe kawałeczki , przyprawić i smażyc na niewielkiej ilości oliwy do czasu, aż sie ściągnie i odparuje ewentualny sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać jeszcze ok 5 min, następnie dodać pieczarki obrane pokrojone w plasterki i smażyć, az wyparuje sok (pieczarki mają go dość dużo, ja czasem go odlewam żeby było szybciej). Gdy już się wszystko usmaży dodać koncentrat, musztardę i przemieszać wszystko smażąc jakies 5 minut. Na koniec zalać śmietanką i zaczekać ciągle mieszając, by zgęstniała tworząc sos ;-)
Jak już wyżej napisałam, można dodać na koniec fix rozpuszczony w 300ml wody. Ja zwykłam tak robić, bo czasem gdy się nieospowiednio przyprawi mięsko na początku, to ginie smak, a fix go powtórnie nada. Poza tym jest więcej wówczas do zjedzenia, a sosik w tej potrawie jest najsmaczniejszy.

Podawać z kluseczkami lanymi, lub kopytkami, lub makaronem :-)
 

Reve

--> 24.12.2009r <--
Dołączył(a)
20 Kwiecień 2009
Postów
340
Miasto
wielkopolska
Rozwiązania
0
Sałatka gyros :-)

Składniki:

Kapusta pekińska
Cebulka (małe ok 2 szt lub jedna duża)
Słoik ogórków konserwowych (ok 5-6szt - średnich)
2 piersi z kuraka lub jedna podwójna
kilka łyżek majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego
OBOWIĄZKOWO przyprawa PRYMAT "GYROS"

Mięsko bez żadnych przypraw usmazyć w kawałeczkach na oliwie, pod koniec smażenia dodać przyprawę prymat Gyros i odstawić do ostudzenia. Kapustę, ogórka i cebulę pokroić, dodać zimne miesko, majonez i jogurt i gotowe!
Palce lizać ;-)
 

Reve

--> 24.12.2009r <--
Dołączył(a)
20 Kwiecień 2009
Postów
340
Miasto
wielkopolska
Rozwiązania
0
Sałatka kurczakowa z ananasem

Składniki
2 piersi z kurczaka lub jedna podwójna
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka ananasa
woreczek ryżu
majonez
pieprz i sól

Kurczaka ugotowac w osolonej wodzie, pokroić w kostkę, dodać ananasa, kukurydzę, fasolę, ryż, przyprawić do smaku i dodać majonez :-)
 

monika26i

Fanka BB :)
Dołączył(a)
30 Kwiecień 2009
Postów
248
Miasto
Katowice/uk
Rozwiązania
0
Makaron z parowka i kapusta kiszona
Makaron najlepiej swiderki
parowki
cebula
koncentrat pomidorowy
kapusta kiszona
pieczarki


Kapuste kiszona gotujemy,parowki smazymy razem z cebulka ,pieczarkami,pod konec smazenia dodajemy koncentrat pomidorowy okolo dwoch lyzeczek (mozna wiecej wedlug uznania)przyprawiamy sola i pieprzem.Gotujemy makaron ,kapuste mieszamy z parowkami i reszta skladnikow i na koniec laczymy wszystko z makaronem.
Moze nie brzmi rewelacyjnie ale warto sprobowac .Smacznego
Przepraszam ze nie podaje proporcji bo zawsze robie na oko.Ale ogolnie przewarzac ma makaron ,pozniej parowki ,a na koncu kapusta.
 
reklama

joanna82

Mama Patryka i Filipka
Dołączył(a)
26 Kwiecień 2009
Postów
3 911
Miasto
Wołów
Rozwiązania
0
dziewczyny Te przepisy sa rewelacyjne!!!!! Ja wprost wpierniczam wszystko!
 

Polecamy

null

Nowe wątki

reklama

Nowe pytania

Do góry