reklama

Grudniówki gotują

Temat na forum 'Dzieci urodzone w grudniu 2009' rozpoczęty przez Beata2710, 23 Kwiecień 2009.

  1. Beata2710

    Beata2710 emerytka

    Tu będziemy umieszczać nasze przepisy:-D:-D:-D

    SMACZNEGO
     
  2. maggie_f

    maggie_f Fanka BB :)

    Dobra, skoro podrzuciłam pomysł na to forum to podam przepis który kiedyś podrzuciła mi Beti (na innym forum), tylko troszke go zmodyfikowałam. Swojego czasu robiłam te ciasteczka codziennie, porcja podójna. Są przepyszne. :-)


    Ciasteczka ryżowe 150̊ stopni - 20 minut


    Składniki

    - paczka kleiku ryżowego (180g)
    - ¾ szklanki cukru
    - 4 łyżeczki wiórków kokosowych
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - torebka cukru waniliowego
    - kostka masła
    - 3 całe jaja

    Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, z niego w dłoniach formować kulki wielkości orzeszka włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych pergaminem, (nie za blisko siebie, bo urosną). Piekarnik nagrzać do 150 stopni, piec na złoty kolor ok. 20 minut.
     
  3. reklama
  4. Lola T

    Lola T Zaciekawiona BB

    Wiem,ze to nie przepis ale dzidzia ktory robi fikoleczki na Twoich wpisach jest rewelacyjny :-):-):-):-):-)
    Hi jakos wszystko mnie od paru dni bawi i cieszy strasznie:-D:-D:-D
    Chcialam podac przepis na pyszny bigosik ale zgubilam:zawstydzona/y:...nici z bigosu-a byl rewelacyjny:tak:
     
  5. stoneczka

    stoneczka Czerwcowa mama'08

    A ja wczoraj schab upiekłam. I teraz z Józiem się zajadamy. :tak:
    Przepis tutaj.
     
  6. Reve

    Reve --> 24.12.2009r <--

    Przepisik na szparagi w galarecie:

    Składniki:
    Szparagi (świeże lub konserwowe)
    Szynka konserwowa
    Woda + kostki rosołowe + żelatyna
    Dla ozdoby - papryka, groszek, marchewka gotowana- jak kto woli.

    Szparagi można wziąć konserwowe, lub samemu obrać i ugotować.
    Przekroić je na połowę (już ugotowane) i zawinąć w cienkich plastrach szynki konserwowej (duże plastry)
    Można zrobić na przemian, ja robie tak, że np w jeden plaster zawijam ćwiartkę jajka na twardo, następny plaster cały szparag przekrojony na pół i następny plaster sałatka jarzynowa. Układasz je na platerze obok siebie, przystrajasz pietruszką, groszkiem, papryką - tutaj kompozycja dowolna byle nie kiwi i ananas, bo galaretka się nie ściągnie- i zalewasz bulionem z żelatyną. Ja gotuję ok 3l wody z kostkami rosołowymi i jak już się zagotuje wrzucam kilka łyżek żelatyny ( na opakowaniu jest opisane ile na litr)
    Zalewasz i e voulas!
    Jak zostanie troszkę zalewy, to można zalać np jakąś pierś z kurczaczka gotowaną, rybkę, same jajka- kombinacji jest wiele ;-)

    Smacznego!!!
     
  7. Reve

    Reve --> 24.12.2009r <--

    Napiszę tu także przepis, na uwielbiany przeze mnie w poprzedniej ciąży drobiowy strogonoff

    Składniki:
    2 piersi z kurczaka, lub jedna podwójna (mogą być również polędwiczki z indyka)
    1 czerwona surowa papryka
    20 dag pieczarek
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżeczka musztady stołowej
    2 śmietanki słodkie 12% - 200ml
    przyprawy (pieprz sól, papryka słodka, zioła prowansalskie)

    Dla dodania smaku można dodać również fix knorr strogonoff-podkreśli smak całej potrawy.


    Pierś pokroić na małe kawałeczki , przyprawić i smażyc na niewielkiej ilości oliwy do czasu, aż sie ściągnie i odparuje ewentualny sok, dodać pokrojoną paprykę i podsmażać jeszcze ok 5 min, następnie dodać pieczarki obrane pokrojone w plasterki i smażyć, az wyparuje sok (pieczarki mają go dość dużo, ja czasem go odlewam żeby było szybciej). Gdy już się wszystko usmaży dodać koncentrat, musztardę i przemieszać wszystko smażąc jakies 5 minut. Na koniec zalać śmietanką i zaczekać ciągle mieszając, by zgęstniała tworząc sos ;-)
    Jak już wyżej napisałam, można dodać na koniec fix rozpuszczony w 300ml wody. Ja zwykłam tak robić, bo czasem gdy się nieospowiednio przyprawi mięsko na początku, to ginie smak, a fix go powtórnie nada. Poza tym jest więcej wówczas do zjedzenia, a sosik w tej potrawie jest najsmaczniejszy.

    Podawać z kluseczkami lanymi, lub kopytkami, lub makaronem :-)
     
  8. Reve

    Reve --> 24.12.2009r <--

    Sałatka gyros :-)

    Składniki:

    Kapusta pekińska
    Cebulka (małe ok 2 szt lub jedna duża)
    Słoik ogórków konserwowych (ok 5-6szt - średnich)
    2 piersi z kuraka lub jedna podwójna
    kilka łyżek majonezu i dwie łyżki jogurtu naturalnego
    OBOWIĄZKOWO przyprawa PRYMAT "GYROS"

    Mięsko bez żadnych przypraw usmazyć w kawałeczkach na oliwie, pod koniec smażenia dodać przyprawę prymat Gyros i odstawić do ostudzenia. Kapustę, ogórka i cebulę pokroić, dodać zimne miesko, majonez i jogurt i gotowe!
    Palce lizać ;-)
     
  9. Reve

    Reve --> 24.12.2009r <--

    Sałatka kurczakowa z ananasem

    Składniki
    2 piersi z kurczaka lub jedna podwójna
    puszka kukurydzy
    puszka czerwonej fasoli
    puszka ananasa
    woreczek ryżu
    majonez
    pieprz i sól

    Kurczaka ugotowac w osolonej wodzie, pokroić w kostkę, dodać ananasa, kukurydzę, fasolę, ryż, przyprawić do smaku i dodać majonez :-)
     
  10. reklama
  11. monika26i

    monika26i Fanka BB :)

    Makaron z parowka i kapusta kiszona
    Makaron najlepiej swiderki
    parowki
    cebula
    koncentrat pomidorowy
    kapusta kiszona
    pieczarki


    Kapuste kiszona gotujemy,parowki smazymy razem z cebulka ,pieczarkami,pod konec smazenia dodajemy koncentrat pomidorowy okolo dwoch lyzeczek (mozna wiecej wedlug uznania)przyprawiamy sola i pieprzem.Gotujemy makaron ,kapuste mieszamy z parowkami i reszta skladnikow i na koniec laczymy wszystko z makaronem.
    Moze nie brzmi rewelacyjnie ale warto sprobowac .Smacznego
    Przepraszam ze nie podaje proporcji bo zawsze robie na oko.Ale ogolnie przewarzac ma makaron ,pozniej parowki ,a na koncu kapusta.
     
  12. joanna82

    joanna82 Mama Patryka i Filipka

    dziewczyny Te przepisy sa rewelacyjne!!!!! Ja wprost wpierniczam wszystko!
     

Poleć forum