reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Grudniówki gotują

reklama
Murzynek
2 1/2 szkl. mąki
20 dkg masła
4 jajka1 szkl. mleka
2 szkl. cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do mleka dodać masło, cukier i kakao. Lekko podgotować, żeby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wbić po jednym jajku, dokładnie wymieszać.
Piec w temp. 160-170'C 55min.
Smacznego:-D:-D:-D:-D
 
sluchajcie potrzebuje pomocy ... co zrobic na wykwintna kolacje urodzinowa ?? moja mama za tydzien robi uodziny i kazala mi wymyslic jakie mieso na kolacje zrobic bo juz sie nam koncza pomysly !!
 
Mea ja upiekłabym jakiegoś ptaka (kurczak lub kaczka). Ewentualnie, jakaś pieczeń z warzywami lub rolada? za mną chodzi ostatnio pieczeń wołowa z warzywami - może wykorzystasz.

• 1,5 kg wołowego mięsa
• 3 marchewki
• pietruszka
• kawałek selera
• 2 cebule
• garść fasoli szparagowej, może być z puszki
• olej
• łyżka masła
• szklanka czerwonego wytrawnego wina, może być szklanka bulionu z kostki
• ziele angielskie
• sól, pieprz

Mięso mocno zbić, natrzeć solą, odstawić na 1,5 godziny. Zrumienić na oleju ze wszystkich stron. Jarzyny obrać, umyć, pokroić w plastry. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć połowę warzyw, na nich mięso, przykryć reszta warzyw. Wlać wino lub bulion, dodać przyprawy i masło. Piec w piekarniku (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C, aż wołowina będzie miękka. Wyjąć ostudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć połowa warzyw. Resztę jarzyn przetrzeć przez sito, połączyć z sosem, podgrzać i wlać do sosjerki.
 
albo to (pycha, ale trochę czasochłonne)

Polędwica wieprzowa w cieście

• 250 g mąki
• 1 łyżeczka soli
• 250 g masła (plus dwie łyżki)
• 400 g polędwicy wieprzowej
• 2 łyżki oleju
• 6 liści włoskiej kapusty
• 100 g cebuli
• 200 g pieczarek
• 100 g gotowanej szynki
• 4 łyżki śmietany
• jajko
• pieprz
• 1 cienki plaster słoniny


Posiekać nożem mąkę, sól i masło. Szybko zagnieść ciasto, dodając stopniowo 1/8 l wody. Rozwałkować na grubość 2 cm i odstawić do schłodzenia. Podsmażyć polędwicę na oleju, około 10 minut z każdej strony na średnim ogniu. Posolić na końcu i odstawić do wystygnięcia. Obgotować liście kapusty w dużej ilości wody. Ważne, aby liście pozostały sprężyste i nie rozleciały się w trakcie gotowania. Wyjąć z wody i natychmiast przepłukać zimną wodą, odsączyć i zawinąć w ściereczkę. Cebulę, pieczarki i szynkę drobno pokroić. Roztopić dwie łyżki masła na patelni i wrzucić cebulę. Zeszklić, następnie dodać pieczarki i dusić, aż wyparuje z nich woda. Odstawić do wystygnięcia i dodać szynkę, jajko i śmietanę. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.​
Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkować i ułożyć na nim płat słoniny, następnie liście kapusty, na tym równomiernie rozsmarować farsz z szynki i pieczarek i na środku położyć opieczone mięso. Ciasto zawinąć, skleić i nakłuć widelcem w kilku miejscach.​
Nagrzać piekarnik do 225 st. C i piec około 30 minut. Przed pokrojeniem w plasty, odstawić ciasto na minimum 15 minut. Polędnicę można podawać schłodzoną.​
 
"Shrek"
Biszkopt
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, dodać żółtka. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szybo ale delikatnie wymieszać, wylać na blachę i wtawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 min. Zaraz po wyciągnięciu upuścic blachę z biszkoptem na podłogę, ąby biszkopt nie opadł

1 duży zielony "Pysio"
3 budynie śmietankowe
paczka lub 2 "Delicji"
pół litra kremówki
3 zielone galaretki

Wykonanie

3/4 "Pysia" zagotować a w 1/4 rozmieszać budynie i ugotować z tego budyń. Ciepły pysiowy budyń wylać na wystudzony biszkopt.
Następnie poukładać na budyniu "Delicje", na wystudzoną masę i "Delicje" wyłożyć ubitą krewówkę wymieszaną z jedna zieloną galaretka (galaretkę wymieszać w 1 szklance wody). Na to wylać 2 tężejące galaretki.

Smacznego:-D
 
to ja dokleje fotke ciasta shrek ;-) też je lubie :-)
35613_-shrek_0_1.jpg
 
reklama
Do góry