reklama

Grudzień 2009

wiecie co jak tak was czytam to stwierdzam ze nakrecamy sie nawzajem ... za chwile bedziemy spac na stojaco bo ktos tam powiedzial ze sie na lezaco nie powinno ... ja pytalam lekarza i uslyszalam "nie spij na brzuchu bo wyginasz kregoslup i bedzie cie bolal, a dziecko jest zabezpieczone miesniami i nic mu nie bedzie" a co do koniecznosci spania na lewym !! boku powiedzial ze zaleca sie ale powyzej 35 tygodnia !! i do rozwiazania ...

acha dodzwonilam sie do lekarza i powiedzial ze mam asmag kupic i lykac narazie jedna tabletke ...

reklama
Strasznie jestem zdenerwowana, dosłownie to jakiś spektakl jest !
Dzwonię do swojej pracy by się zapytać kiedy mogę przyjechać i przedłużyć umowę , odbiera intendentka i mówi, że dyrektorki nie ma. Rozłącza się sama ze mną nic nie mówiąc. Dzwonię ponownie i słyszę to samo tylko teraz zapomina się rozłączyć i słyszę w tle jak intendentka mówi do dyrektorki: ''powiedziałam ,że cię nie ma i co mam zrobić ?'' i potem rozłączenie .........

Wnerwiłam się, kto się tak zachowuje :wściekła/y:

paranoja jakas ....

Co do spania na plecach to ja o tym czytałam w każdej ciążowej gazecie! Bo powiększająca się macica może uciskać jakieś ważne naczynie krwionośne które dochodzi do łożyska i dlatego mówi się że można przydusić dzidziuśka! Bo nie dostanie natlenowanej krwi!

Nie nie nie - to nie zabobon czy jakies paranoje . Spanie na plecach nie jest wskazane poniewaz wystepuje ucisk na jakas duza zyle. Zaraz poszukam w internecie i skopiuje. Czytalam o tym wiele razy wlasnie w internecie oraz w takiej madrej ksiazce. Mie pamietam jednak szczegolow. Przyjelam do wiadomosci zeby nie spac na plecach a powodu juz dokladnie nie zapamietalam.

To zeprzyjelam nie znaczy ze tak robie. Spie na pleckach i na prawym boczku. Ostatnio tez mnie dopadly skurcze lydek - i to juz dwa razy. Podobno powodem moze byc nadmiar wody w (mi nawet nie puchna), brak magnezu (biore witaminki) , spanie na plecach (ucisk zyly ) :). Podobno takie skurcze sa normalne w drugim i trzecim trymestrze.

A najbardziej to lubie spac na brzuszku. Teraz to juz sie boje ale i tak klade sie na boczku a potem lekko podciagam noge i leze na brzuszku a dzieki tej nodze nie uciska brzucha. Nie wiem czy mnie zrozumialyscie :).

Ide szukac o tej zyle :)

Pierwszy cytat:

przekroczeniu piątego miesiąca ciąży (po 20. tygodniu) należy unikać leżenia płasko, na plecach (na wznak). W tej pozycji ciężka macica uciska żyłę główną, którą krew wraca do serca, co z kolei zmniejsza ilość krwi dopływającej do płodu

Wiem, ze to tez dotyczylo sexu w pozycji klasycznej.

ja dzis postanowilam ze musze wyzbyc sie zlych emocji i chyba znalazlam na to dosc dobry sposob :)
tata pzred wyjazdem do sanatorium zostawil mi do zalatwienia sprawy naprawy jego auta w salonie firmowym skody ... wiec zapoznalam sie z dokumentami, wzielam uszkodzone czesci i naladowana po wczorajszym dniu pojechalam do skody :) jakaz byla moja radosc jak panu w serwisie uswiadomilam ze spier..lili robote i teraz bede sie od nich domagala zwrotu kosztow napraw :) pan protestowal ale ja na jego protesty mialam proste i logiczne odpowiedzi plus widoczny brzuszek o czym mu na kazdym kroku przypominalam zeby na mnie nie wrzeszczal bo raz ze jestem KLIENTEM i mu tego robic nie wolno a dwa z szacunku do kobiety w ciazy :) ... pan nakrecal sie coraz bardziej a ja mialam coraz wieksza radoche :) cala moja frustracja i nerwy znalazly zdrowe ujscie :) a ze z mechanikami umiem rozmawiac bo im sie wydaje ze baba to nic nie wie a ja jednak troche wiem to ich to jeszcze bardziej grzeje :) :-D:-D:-D

Dziewczyny nie dajmy się zwariować,
nie po to rząd tworzy ustawy ułatwiające kobietom w ciąży, nie po to jest Akcja rodzić po ludzku i nie po to karteczki w przychodniach i kasy w marketach o pierwszeństwie ciężarnych żebyśmy my z tego nie korzystały. Bez nerwów tylko i na spokojnie powiedzieć jednej czy drugiej pani, że takie tu panują zasady, a jeśli jej się nie podoba to niech się poskarży u kierownika a nie nam życie utrudnia. Zresztą poprą nas przecież pielęgniarki. Najważniejsze żeby nerwy babci nam się nie udzieliły. Tak więc olewka i bierzmy co nam się należy!!

Byłam na rynku i nie uwierzycie, ale ledwo wróciłam, co krok musiałam kucnąć, kilka razy mocniej zasłabłam, jeden pan mnie nawet na stołku posadził i wody dał. Wstałam o własnych siłach dopiero jak powiedział, że wezwie pogotowie, a ja za nic nie chcę trafić do tutejszego szpitala. Normalnie nie panuję nad własnym ciałem, Przeraża mnie to.

reklama
Inne cytaty dotyczace naszej dyskusji:

1) 3. Uniknij kurczów
Zdarzają się najczęściej właśnie nocą – nagle budzi Cię koszmarny ból nogi. Wraz z postępem ciąży stają się coraz bardziej bolesne. Do końca nie wiadomo, co je powoduje – niektórzy lekarze uważają, że mają związek z niedoborami magnezu, potasu lub wapnia w organizmie. Niewykluczone, że przyczynia się do nich wieczorne gromadzenie się płynów w nogach. Kurcze łydek mogą się też wiązać z osłabieniem krążenia podczas długiego siedzenia lub stania.

2) 4. Wybierz dobrą pozycję
Wygodne ułożenie się do snu to problem ostatniego trymestru. Jeśli lubisz spać na brzuchu, teraz się nie uda – poza tym dla dziecka nie byłoby to dobre. Nie dla Ciebie jest też pozycja na plecach – wtedy cała masa macicy naciska na kręgosłup, jelita i żyłę główną dolną (to ona odpowiada za odpływ krwi z dolnej części ciała do serca). Taka pozycja może być przyczyną bólów pleców i hemoroidów, utrudnia funkcjonowanie układu pokarmowego, przeszkadzać w oddychaniu i krążeniu krwi. Najlepiej jest spać na lewym boku – ułatwi to przepływ krwi do łożyska i lepszą pracę nerek, dzięki czemu skuteczniej usuwane są produkty przemiany materii i nadmiar płynów, a to zapobiega obrzękom nóg i rąk.

Praktyczna rada: połóż się na lewym boku, a pod ugiętą prawą nogę (tę na górze) podłóż dużą poduszkę, żeby noga była wyżej; poduszkę możesz też podłożyć pod brzuch. Jeśli jednak rano obudzisz się na plecach – nie denerwuj się, z pewnością nie zaszkodzi to dziecku. Po prostu z powrotem przekręć się na bok.

Chyba wystarczy :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry