reklama

Grudzień 2009

Inne cytaty dotyczace naszej dyskusji:

1) 3. Uniknij kurczów
Zdarzają się najczęściej właśnie nocą – nagle budzi Cię koszmarny ból nogi. Wraz z postępem ciąży stają się coraz bardziej bolesne. Do końca nie wiadomo, co je powoduje – niektórzy lekarze uważają, że mają związek z niedoborami magnezu, potasu lub wapnia w organizmie. Niewykluczone, że przyczynia się do nich wieczorne gromadzenie się płynów w nogach. Kurcze łydek mogą się też wiązać z osłabieniem krążenia podczas długiego siedzenia lub stania.

2) 4. Wybierz dobrą pozycję
Wygodne ułożenie się do snu to problem ostatniego trymestru. Jeśli lubisz spać na brzuchu, teraz się nie uda – poza tym dla dziecka nie byłoby to dobre. Nie dla Ciebie jest też pozycja na plecach – wtedy cała masa macicy naciska na kręgosłup, jelita i żyłę główną dolną (to ona odpowiada za odpływ krwi z dolnej części ciała do serca). Taka pozycja może być przyczyną bólów pleców i hemoroidów, utrudnia funkcjonowanie układu pokarmowego, przeszkadzać w oddychaniu i krążeniu krwi. Najlepiej jest spać na lewym boku – ułatwi to przepływ krwi do łożyska i lepszą pracę nerek, dzięki czemu skuteczniej usuwane są produkty przemiany materii i nadmiar płynów, a to zapobiega obrzękom nóg i rąk.

Praktyczna rada: połóż się na lewym boku, a pod ugiętą prawą nogę (tę na górze) podłóż dużą poduszkę, żeby noga była wyżej; poduszkę możesz też podłożyć pod brzuch. Jeśli jednak rano obudzisz się na plecach – nie denerwuj się, z pewnością nie zaszkodzi to dziecku. Po prostu z powrotem przekręć się na bok.

Chyba wystarczy :)

czyli jednak miałam rację:-):-):-):-)

reklama
Mama Stacha - uwazaj na siebie i nos w torebce buteleczke wody mineralnej. Poza tym chodz powoli i gleboko oddychaj. Nie wiem czy to pomoze - poprostu uwazaj i oszczedzaj sie. Mam nadzieje ,ze niedlugo minie.

Ja jutro zaczynam tydzien 20 :). Czas leci jak szalony. I znow dylemat liczenia miesiecy i trymestrow. Wg tej metody , ktora i ja stosuje - 4 tyg = 1 miesiac, 3 miesiace= trymestr wychodzi ,ze po 20 tygodniu koncze 5 miesiecy ciazy i wchodze w 6. A tu nagle w tej mojej madrej ksiazce czytam:
....miesiac szosty rozpoczyna sie od 23 tygodnia ciazy....- i badz tu madry.
To ile ja w tej ciazy jestem ...???:szok:

Czytam,czyta i jeszcze raz czytam ale dobrgnełam do konca:-)normalnie wy t chyba nie macie co robic.
Mnie naszła ochota na porzadkowanie szafek,wszystkie rzeczy w których juz nie pochodze wyrzucam a w te które nie wejde na strych.Najwiecej ciuszków jest Julci z których juz wyrosla a ile jest juz na strychu.Co ja z nimi zrobie jak rzeczywiscie bedzie synek:-)

Co do słuzby zdrowia to mam wrazenie ze juz nieługo to biedni ludzie beda musieli zdychac na ulicy:-(co maja powiedziec ci którym ledwo starcza od konca do poczatku miesiaca?

Co do spania to ja jak do tej pory mialam zalecone spanie na brzuchu ze wzgledu tyłozgietej macicy,teraz juz sie tak nie da i spie najczesciej na lewym boku.

Ide troszke pokrzatac sie po domku - moze mi sie ta zyla glowna dolana zrelaksuje :) hi hi hi. Bo siedzac przed kompem pewnie tez ja uciskam - ;-)

Nie piszcie za duzo bo sie znow pogubie :)

jeee a moj maz wlasnie dzwonil ze jedzie juz z pracy :) a ja jeszze nie zaczelam robic obiadu !!! migiem udaje sie do kuchni ... gotuje ryz i robie sosik z kuraka :)

Strasznie jestem zdenerwowana, dosłownie to jakiś spektakl jest !
Dzwonię do swojej pracy by się zapytać kiedy mogę przyjechać i przedłużyć umowę , odbiera intendentka i mówi, że dyrektorki nie ma. Rozłącza się sama ze mną nic nie mówiąc. Dzwonię ponownie i słyszę to samo tylko teraz zapomina się rozłączyć i słyszę w tle jak intendentka mówi do dyrektorki: ''powiedziałam ,że cię nie ma i co mam zrobić ?'' i potem rozłączenie .........

Wnerwiłam się, kto się tak zachowuje :wściekła/y:

Może coś kombinują żeby Ci nie przedłużyć umowy:confused:...ale przeciez nie moga...hmmm.ale chamstwo :angry:

wiecie co jak tak was czytam to stwierdzam ze nakrecamy sie nawzajem ... za chwile bedziemy spac na stojaco bo ktos tam powiedzial ze sie na lezaco nie powinno ... ja pytalam lekarza i uslyszalam "nie spij na brzuchu bo wyginasz kregoslup i bedzie cie bolal, a dziecko jest zabezpieczone miesniami i nic mu nie bedzie" a co do koniecznosci spania na lewym !! boku powiedzial ze zaleca sie ale powyzej 35 tygodnia !! i do rozwiazania ...

acha dodzwonilam sie do lekarza i powiedzial ze mam asmag kupic i lykac narazie jedna tabletke ...
Właśnie ! nie dajmy się zwariować ! zresztą w naszym etapię ciąży to i tak nie dotyczy :tak:

Co do spania na plecach to ja o tym czytałam w każdej ciążowej gazecie! Bo powiększająca się macica może uciskać jakieś ważne naczynie krwionośne które dochodzi do łożyska i dlatego mówi się że można przydusić dzidziuśka! Bo nie dostanie natlenowanej krwi!
... może i tak ,ale na pewno nie na tym etapie ciąży...bez przesady...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry