reklama

Grudzień 2009

Witam z rana,
ja jak zwykle z bólem głowy się obudziłam, ale wstać muszę bo dziś zamierzam ogórki kisić, pod warunkiem, że mi sprzedawca je do auta wniesie bo dźwigać nie zamierzam. Któraś już coś wekowała? Szukam inspiracji :-)

A ja robiłam niedawno 8 słoików dżemu porzeczkowego bo dostaliśmy wielkie wiadro porzeczek i nie wiedziałam co z tym zrobić. I soki też porobiłam.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Pierwszy cytat:

przekroczeniu piątego miesiąca ciąży (po 20. tygodniu) należy unikać leżenia płasko, na plecach (na wznak). W tej pozycji ciężka macica uciska żyłę główną, którą krew wraca do serca, co z kolei zmniejsza ilość krwi dopływającej do płodu

mhyyy....mnie często boli kręgosłup i spanie na plecach przynosi mi dużą ulgę:tak:...no ale, jak będzie trzeba to się przełoże na boczek...

Zwolnijcie!!

Chyba nie ja jedna mam problemy ze znalezieniem odpowiedniej pozycji podczas snu. Jak śpie na plecach to się boję o dziecko bo podobno nie wolno:confused:i do tego tak się czuję jakby mi skóry brakowało bo się dziwnie naciąga. A z kolei na boku też jakoś dziwnie bo mam takie uczucie jakby mi się wszystko przewróciło na dany bok:-)

U mnie dzisiaj pogoda taka sobie-zastanawiam się czy zrobić pranko z pościeli:tak:
a obiadu nie robię bo prosiłam wczoraj męża żeby jechać na zakupy bo nie mam z czego gotować to on nie-więc sobie coś zrobię szybkiego a on zęby w stół. może wreszcie się nauczy,że jak trzeba jechać to trzeba:wściekła/y:

Ja dziś na obiad robię papryczki faszerowane mielonym, ale muszę odsapnąć bo byłam w południe na mieście i pot się ze mnie lał strumieniami, taki ukrop:/
Co do pozy podczas snu to mi w każdej wygodnie a w nocy i tak się wiercę i zmieniam pozy. Na brzuszku jednak staram się najmniej spać bo czuję się jakbym spała na piłeczce. I w ogóle tak niekomfortowo mi.

Mama Stacha - uwazaj na siebie i nos w torebce buteleczke wody mineralnej. Poza tym chodz powoli i gleboko oddychaj. Nie wiem czy to pomoze - poprostu uwazaj i oszczedzaj sie. Mam nadzieje ,ze niedlugo minie.

Ja jutro zaczynam tydzien 20 :). Czas leci jak szalony. I znow dylemat liczenia miesiecy i trymestrow. Wg tej metody , ktora i ja stosuje - 4 tyg = 1 miesiac, 3 miesiace= trymestr wychodzi ,ze po 20 tygodniu koncze 5 miesiecy ciazy i wchodze w 6. A tu nagle w tej mojej madrej ksiazce czytam:
....miesiac szosty rozpoczyna sie od 23 tygodnia ciazy....- i badz tu madry.
To ile ja w tej ciazy jestem ...???:szok:

mam ten sam problem:-) jak dla mnie szósty i tyle:-):-):-)

Co do spania to ja jak do tej pory mialam zalecone spanie na brzuchu ze wzgledu tyłozgietej macicy,teraz juz sie tak nie da i spie najczesciej na lewym boku.

ja też mam tyło zgięcie i coś lekarz wspominał,ze niby spanie na brzuch pomoże jej się wyprostować ,ale twierdził,że nie jest pewny tej metody ...
Ja spać na brzuchu nie mogłam od samego początku, bo nawet położenie dłoni sparwiało mi ból, teraz troche to przeszło ,ale kazdy najmniejszy ucisk powoduje duży dyskomfort:baffled:

Byłam na rynku i nie uwierzycie, ale ledwo wróciłam, co krok musiałam kucnąć, kilka razy mocniej zasłabłam, jeden pan mnie nawet na stołku posadził i wody dał. Wstałam o własnych siłach dopiero jak powiedział, że wezwie pogotowie, a ja za nic nie chcę trafić do tutejszego szpitala. Normalnie nie panuję nad własnym ciałem, Przeraża mnie to.

Musisz uważać na siebie ! Dużo wody pij..Nie wiem jaka u Ciebie pogoda ,ale u nas upał nie do wytrzymania ! Mi w taki dzień też się słabo robi, najgorzej jest jak biore zbyt długi ,gorący prysznic..2 razy juz zasłabłam po takim..:baffled:

Nessi-dzięki;-)

Mama Stacha-mi coś takiego się robi jak spada ciśnienie. Wtedy kucam byle gdzie byle tylko nie paść. I zawsze noszę w torebce snikersa bo bardzo mi to pomaga:tak:

Mam od wczoraj okropny ból brzucha. Do tego dziecko okropnie kopie-jak nigdy. Tak nie za bardzo mi się to podoba. Miała tak któraś??

reklama
Nessi-dzięki;-)

Mama Stacha-mi coś takiego się robi jak spada ciśnienie. Wtedy kucam byle gdzie byle tylko nie paść. I zawsze noszę w torebce snikersa bo bardzo mi to pomaga:tak:

Mam od wczoraj okropny ból brzucha. Do tego dziecko okropnie kopie-jak nigdy. Tak nie za bardzo mi się to podoba. Miała tak któraś??

Mnie czasem też pobolewa brzuch jak bym miała dostać okres, a co do zasłabnięć to można kucać a jak jest gdzie usiąść i głowę między kolana też skutkuje...
Wklejam link do karty praw kobiety rodzącej choć to tylko teoria:-(
Rzecznik Praw Obywatelskich

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry