reklama

Grudzień 2011

Kupinosia, zaniepokoiłaś mnie. Ema pije w nocy mleko (nawet 3 razy) z butli, a w dzień soczki również woli pić z małych butelek. Też robi tak z języczkiem. To już czas, żeby w ogóle wyrzucić butelki???? To co ja mam zrobić w nocy jak mi płacze "mama, mleko!"???

O kurcze! Całe szczęście, że nic się Olci nie stało! Córka mojego kuzyna w wieku ok. 3 lat bawiła się zapałkami i podpaliła piżamkę na nóżce. Miała lekkie poparzenie. też dorośli byli w domu :(

Ostatnia edycja:
reklama
Mła- nie wiem ! U nas butla jest częścią rytuału przy usypianiu. Logopeda powiedziała że odruch ssania powinien zaniknąć w 8 m życia hmm moja ciągnęła cycusia do 14m i to wydawało sie takie naturalne ale teraz z tą butlą kobitka może mieć racje. Ten języczek teraz ciężko cofnąć. Z Olą mam ćwiczyć tak że ona wymawia so, su, sa itd a ja zapałką mam trzymać/ cofać jej język. Ciężkie zadanie ale wole pozbyć sie butli niż małą narażać potem na taką dziwną korektę. Na jedzenie w nocy pomysłu nie mam. Moje akurat śpią jak susły.

Kupinosia u nas akurat Nina też jest pod opieką logopedy. Butlę wyeliminowaliśmy szybko, zaś ze smokiem bujaliśmy się do tych wakacji. Nina też ma tendencję do seplenienia. Mła proponuję NIEKAPEK dla Emilki i to samo dla Kasi- z dziubkiem płaskim.U nas tak się pożegnało butlę i picie w nocy jest z niekapka.

Mła u nas Ninka nie je w nocy już od 4 miesiąca życia mniej więcej, pije w nocy wodę z niekapka.. ale niekapek to chyba dobre rozwiązanie by zacząć właśnie odstawiać butlę..

U nas butli nie ma już jakoś od 9mcy. Wtedy tez wprowadziliśmy taki niekapek nuka jak pokazała Mła. Stwierdziłam jednak, że to dalej jak smoczek i do mleka używamy niekapka takiego łaciatego jak krowa chyba Nuka. W dzień używamy tylko lovi 360.
U nas do zasypiania tez jest mleko, w nocy już rzadziej ale od kwietnia tylko w tym łaciatym niekapku.
Smoczka nie mamy i butli ze smoczkiem tez nie.

My tez lecimy na butli, mleko 3 x dziennie i czasem herbatka, woda też z butelki bo tak lubi... nigdy w sumie nie dawałam mu mleka z niekapka , ale chyba czas widzę... Inka podrzucisz linka do tego krowiego ?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry