Sosnowiczanka, juz kiedyś pisałyśmy tutaj na ten temat, ale cięzko to bedzie teraz znaleźć..;-)
Ja jestem raczej zwolenniczka szczepień tylko obowiązkowych, wszyscy byliśmy na to szczepieni i nie mam przeciwwskazań do szczepienia tymi obowiązkowymi moich dzieci...skusiłam sie jedynie za radą naszej pediatry na pneumokoki, bo są bardziej niebezpieczne dla maluszka niż np. rotawirusy, które spokojnie mozna leczyc w szpitalu( tzn, odpowiednio nawadniające kroplówki itp.)
Poza tym u nas w mieście był przypadek dziewczynki 2,5 roku, która zachorowała przez pneumokoki na zapalenie opon mózgowych, dalej na sepse i zmarła, także też troche ze strachu zdecydowałm się na te pneumokoki...drugiego syna też zaszczepie podstawowymi + pneumokoki, ale wszystkie pozostałe płatne m.in. ospa, rota, grypy itp sobie daruję...bo co za duzo to nie zdrowo;-)
Phelania taki temat juz jest, ostatnio go Sergee zmieniła na "Poradnik pielęgnacji dziecka" takze chyba tam możemy poruszac kwestie zwiazane z pielęgnacja, zdrowiem i karmieniem maluszków