• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

No jestem, mała śpi a ja sobie herbatkuję :cool2:
Oj co do mego samopoczucia to Wam powiem że teraz to tylko kiedy mam @ to się 2 dni źle czuję, ale kiedyś jak nie stosowałam hormonów to miałam takie problemy przez 5-6 dni, wtedy to nawet szkoła odpadała, było tylko leżenie w ciemnym pokoju-wywietrzonym i odpoczywanie, nie dawało się funkcjonować teraz jako tako daję radę.
No więc przepisy, cappucciono mam w innym komputerze to napiszę jak mała wstanie a teraz inne:
Sernik na śmietanach:
*ciasto na spód:
3 szklanki mąki,
100 gram cukru pudru,
pół kostki tłuszczu(+ jedna łyżka smalcu)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
1 całe jajko,
Ciasto zagnieźć i wykleić brzegi i spód blachy
*masa serowa:
1 kg sera(tego w wiaderku,3x mielonego)
2 budynie śmietankowe,
5 śmietan 18%(1 litr)....ja używam tutaj 800ml 30% śmietanki bo innej nie mogę dostać
1,5 szlkanki cukru
8 jajek, białka osobno!!!
1 łyżka kartoflanki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier utrzeć z żółtkami, powoli dodawać ser, następnie (budynie, kartoflankę i proszek wymieszane razem) dodać do masy serowej, stopniowo wlewać śmietanę i cały czas delikatnie kręcić masę. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek do ciasta i delikatnie wymieszamy.
Ciasto wylać na uprzednio przygotowaną blachę.
Piec 1 godz. i 10 minut w 180 stopniach w piekarniku gazowym lub elektrycznym.
Po wyciągnięciu ciasto jest jeszcze płynne dlatego odstawić do ostygnięcia, potem do lodówki a na drugi dzień można pałaszować...masa jest wtedy jak krem serowy :tak:

Jak są jakieś pytania to piszcie.Ja lecę na TV.
Aha, polecam Baby TV dla dzieci, moja mała dosłownie zakochana jest w tych bajeczkach, można je też oglądać poprzez internet ale wtedy są po angielsku, holędersku i innych językach BabyTV
No to ja wlecę później z przepisem na cappuccino.

reklama
Znalazłam jeszcze jeden przepis na sernik, jest może mniej kremowy ale równie smaczny.
Sernik z rosą....lub Łzy Wałęsy (nie wiem kto tę nazwę wymyślił):
*ciasto:
30 dag mąki,
10 dag cukru,
15 dag margaryny Kasi
2 żółtka,
1 całe jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*masa serowa:
1kg. mielonego białego sera półtłustego,
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
0,5 szklanki oleju
4 żółtka,
2 całe jajka,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej(ja niedaję)
*piana:
4 białka,
1 szklanka cukru

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do dużej miski.Dodać miekką margarynę, żółtka,jajko i cukier.Zagnieźć ciasto.
Prostokątną formę posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, formując także wysokie boki.
Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser przetarty przez sito, a następnie budyń,mleko, olej,i skórkę pomarańczową.Składniki bardzo dobrze wymieszać (można miksować) i wylać masę serową na ciasto. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Ubić białka ze szklanką cukru na sztywną pianę i rozłożyć na gorącym, upeczonym cieście. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekać do czasu, aż białko lekko zbrązowieje(15-20 min.).

Jestem na sekund 5! Rany myśmy chyba z mężem zwariowali, nie...po prostu mamy miękkie serca. Właśnie zrezygnowaliśmy z 31 tys euro. Co Wy na to???
Teść niedawno wyjechał, ale przyjeżdżają z teściówką na święta, do kompletu mam 2 majstrów dziecię i męża rzecz jasna...żyć nie umierać:-D
W domu kurz, pył i kartony (choć już coraz mniej), jutro maja nareszcie dostarczyć nam nową lodówkę...Teściu z Polski przywiózł nam 20 kg, wędliny i mięsa i nie mam gdzie tego trzymać! Dla majki 60 słoiczków jedzenia (dobre bo polskie )hahaha.
O świętach (znaczy przygotowaniach) nawet nie myślę. Poproszę, to teściowie przywiozą wszystko z Anglii. Mam nadzieję-hihihi.
Sencilla, Majka nauczyła się spać w domu i jest ok, tylko której...niestety.
Dzisiaj zaczęłam naukę czytania. Trzymajcie kciuki. Wczoraj udało mi się przeczytać Rojkowską i dzisiaj wprowadzam w życie plan.
Idę, bo zaczynają znów wiercić i na pewno Majka się zaraz obudzi a ja stracę szansę na spokojną herbatkę...uściski
Sencilla, nie zadzwoniłaś.....:-(Ale rozumiem, wiatry i u mnie syf. Poczeksza aż się zadomowię, co? ;) A jak Ci idzie nauka jazdy?
Beauty, dzięki za telefon. Ale gdzie Ty właściwie mieszkasz?

Pola, przepraszam Cie bardzo.. Urwanie glowy mam, wiesz, szukamy mieszkania, jutro rozmowa w spoldzielni, za tydzien do polski i jeszcze nie wiem co z nami bedzie ;-):no::szok::confused:
Jak to 31 tys. euro??????? :shocked2:

Witam;-)
Toola
zyczonka imieninowe dla Krysi,wszystkiego naj,naj;-)
Wisze,ze tutaj same talenty kulinarne.Zrobilyscie mi smaka i chyba w weekend cos upieke.
Macie jakies info kiedy wreszcie wiosna zagodci,bo mnie chyba jakies przesilenie dopadlo i ziewam juz 4 dzien,nocki nieprzespane bo malemu zeby ida.Padam na twarz jednym slowem.
Poola ,nie mow ze tak cene opuscilas domu,nic tylko kupowac od ciebie kobitko:-D
Fajnie macie,ze wasi rodzice przyjezdzaja do was.Moj tato ma chory kregoslup i taka droga nie wchodzi w gre.Na szczescie juz pod koniec kwietnia zawiatam do Polski na cale 2 tygodnie,bo w szkole przerwa:tak:

Witam Was kobitki:tak::tak::tak:
Byłam u lekarza z Olim i pani doktor zmieniłam mu mleko na bebilon pepti:happy2:, nawet nie wiecie jak się cieszę, Oli pije mleczko:-D:-D:-D. Mam nadzieję, że już nie będzie się budził 4-5 razy w nocy.
100 lat i wszystkiego naj dla Krysi:happy2:.

reklama
Najserdeczniejsze zyczenia dla naszej malej jubilatki :-) Sto lat, Krysiu!!:-)

Aneta ciesze sie, ze u was juz lepiej, i ze Oliemu smakuje nowe mleczko :tak:

Pola 20 kg wedlin i miesa :szok::szok: To ci dopiero zapasy :tak::tak: No, ale spoko, bo tutaj te rzeczy nie dosc, ze drogie to jeszcze zupelnie niejadalne.
Ostatnio robilam pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to po wyjeciu z piekarnika pulpety zamiast w sosie plywaly w tluszczu, ktory sie wytopil :wściekła/y: A mieso mialo byc "magere" :wściekła/y::angry:
Sencilla juz zaciskam kciuki &&&&&&&&

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry