reklama

Holandia

Witam serdecznie.
Ja już po śniadanku, które zrobił mój kochany mężuś. Teraz kawusia i muszę syna zawieźć do koleżanki na urodziny. Swoją drogą mój syn ma niezłe powodzenie. Na 3 imprezy urodzinowe na które jest zaproszony w 3 kolejne soboty lub niedziele wszystkie pochodzą od dziewcząt :-D. Ja jestem tylko ciekawa, jak ja mam zorganizować w maju urodziny mojemu synowi z takim babińcem:szok:

wiesz co, no my go w sumie uzywamy tylko dla gosci czyli nie za czesto. A to jest taki zwykly, wysuwa sie go do przodu i masz lozko no i materac tez nie jest za gruby. Tak wyglada ten nasz LYCKSELE HÅVET Slaapfauteuil - Henån zwart - IKEA tylko ze on chyba wtedy tyle nie kosztowal
Generalnie to mam trochę inne wyobrażenie o fotelu rozkładanym. Nie chcę wybrzydzać, ale ten na fotce mi sie osobiście nie podoba....

Dziś na obiad rosół z makaronem oraz kluski sląskie, czerwona kapusta i udka z kurczaka - mniam:laugh2:

Słyszałyście że Whitney Houston nie żyje??? Miała dopiero 48 lat... http://muzyka.wp.pl/gid,650407,title,Whitney-Houston-nie-zyje,galeria.html

Ostatnia edycja:
reklama
Witam mamuśki!

Ja dzisiaj pospałam...Tymcio o 8 wstał, zjadł i gadał do obrazków w łóżeczku a ja przysnęłam aż do 10:30:szok:(Tymkiem mąż się zajmował w tym czasie)... Także jestem wyspana...

Na śniadanko zjazłam tylko serek wiejski i wziełam sę za obiadek... Dziś u mnie kotleciki jagnięce+sos czosnkowy+ziemniaki opiekane...

ISKIERKA A ZOBACZ W SKLEPIE LEEN BAKKER,MOZE COS TAKIEGO???Slaapbank ? LEEN BAKKER bedbanken en slaapbanken!,JA PAMIETAM MY W pL MIELISMY FOTEL ROZKLADANY,TAKI DO SPANIA ALE TUTAJ TAKIEGO NIE WIDZIALAM JESZCZE Fotele rozkładane do spania | Internetowy Sklep Meblowy MebloSklep.pl,WLASNIE TAKIE .mOZE SA TUTAK TEZ TAKIE!
Dziękuje ANP. Właśnie coś takiego Slaapelement by mi się podobało, z tym, że tu pisze że sie rozkłada do 190cm, a ja mam tylko 160cm wolnej przestrzeni. W Polsce mieliśmy kiedyś coś takiego fotel kubuś z funkcją spania - idealny dla dziecka!!!, Wyprodukowano w PL - SKLEP.meble.pl z tym, że do spania nie trzeba go było rozkładać całego. Trudno to wytłumaczyć :sorry:Będę musiała wybrać się do sklepu Seats & Sofas (czy jakoś tak) i zapytać o wyrób na zamówienie...

Witaj Wiatraczek!
milo Cie widziec na naszym forum! Widze, ze mamy podobne wyksztalcenie :tak:I dzieci w podobnym wieku, hihi. Ja z kolei mam trzy coreczki, kto wie, moze nasze dzieci sie bardziej "zaprzyjaznia" w przyszlosci? :tak::-D Ja mam dwie coreczki w wieku 5 i 3,5 lat, a trzecia przyjdzie na swiat za niedlugo :-D co widac na suwaczku.

widze, ze kurczak kroluje, u nas tez rosol i kurczak na drugie

Witaj Wiatraczek!mam pytanko ,bardzo bym chciala zaczac uczyc sie jezyka ale tak konkretnie ,zeby miec certyfikat.poradzicie cos .slyszalam o szkole ROC ze szkoda czasu trudno mi w to uwiezyc.macie moze jakies doswiadczenia.

Nana, polecam Ci udac sie do gemeente i zapytac o mozliwosci dofinansowania kursu jezykowego dla Ciebie. Gemeente (przynajmniej tak jest u nas) zazwyczaj wspolpracuje z dobrymi szkolami i beda mogli Ci cos zaoferowac.

Witajcie dziewczyny :)

Ja wlasnie leze w lozku z laptopem i zastanawiam sie czy cos sie nie zaczyna czuje co jakis czas takie klocie w okolicach kosci lonowej. Pamietam ze przy Kubie tez nie wiedzialam na poczatku czy to juz.

Bylam dzisiaj na Rommelmarkt kupilam jeszcze pare fajnych ciuszkow za grosze a wszytskie firmowe jak wracalam to sie poslizglam bo u nas dzis od rana snieg sypie i nie wiem czy ten delikatny upadek na pupe czegos nie przyspieszyl.

reklama
Witajcie dziewczyny!
Jestem tu nowa, więc na poczatek witam sie po prostu:)
Przyglądam się póki co forum, i już zdążyłam stwierdzic, że jest nas trochę z Holandii, i to nawet są dziewczyny z mojej prowincji, i z dzieciaczkami w wieku moich:)
Jestem mamuską już nie młodą, mam dwóch synków w wieku 5 i 2 lata, w maju rodzę trzeciego. Mieszkamy w małej miejscowości w sercu Bollenstreek, ok.7 km od Leiden. W Holandii 9 lat, 7 lat w małżeństwie z Holendrem. Z wykształcenia muzyk/teolog/nauczyciel języka - tak, tak, w Polsce jeszcze zrobiłam trzy fakultety. Tu pracowałam już i jako muzyk, i jako nauczyciel holenderskiego. No wiadomo, karierę w tym kraju zaczynało się od szmaty i mopa, potem pieluch i wózków, by w końcu móc zasiąść do pianina;) Dziś prowadzę własną praktykę i przede wszystkim zajmuję się własnymi dziećmi i domem.
To tyle w kwestii przedstawienia się. Mam nadzieję odwiedzać to forum regularnie.

U nas niedziela spokojna, we własnym kameralnym gronie. Właśnie biorę się za lunch. Potem spacer ze starszakiem (maluch śpi). Obiad tubylczym zwyczajem o 18.00, będzie kurczak.
Witaj na tym forum. My chyba znamy się z innego forum, prawda?;-) Cieszę się, ze tu wreszcie zajrzałaś.
Witaj Wiatraczek!mam pytanko ,bardzo bym chciala zaczac uczyc sie jezyka ale tak konkretnie ,zeby miec certyfikat.poradzicie cos .slyszalam o szkole ROC ze szkoda czasu trudno mi w to uwiezyc.macie moze jakies doswiadczenia.
Ja próbowałam się uczyć na kursie w Volksuniversitet Woerden. Kurs trwał od października chyba do czerwca (chyba, bo go nie skończyłam). Kosztował mnie 180€ + koszt dwóch podręczników wraz z płytami CD. Niestety, kurs prowadzony był w języku angielskim, co jak dla mnie bylo wielką porażką. Bo chociaż niemal wszędzie posługuję się językiem angielskim to nie jest to mój język ojczysty, a co za tym idzie nie znam go na tyle, bym mogła się w nim uczyć obcego języka...
Jak to mówią - im dalej w las tym ciemniej i przełożenie holenderskiego na angielski a potem na polski w pewnym momencie zaczęło przekraczać moje możliwości i dlatego zrezygnowałam z kursu.
Próbuję uczyć się sama (taalklaas, livemocha, własne książki kupione w PL lub zeskanowane od znajomych), ale marnie mi to wychodzi. Trochę się podciągnęłam (poznałam nowe słowa) pracując między Holendrami, ale to wciąż nie jest to, wciąż mieszam słowa angielskie z holenderskimi.
Pomyślałam nawet o prywatnej nauce w swoim domu, ale nie ma u mnie w okolicy nikogo, kto chciały się tego podjąć.
Ostatnio wpadłam na pomysł nauki przez skype. Ale też nie znam nikogo, kto chciałby poświecić mi swój czas....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry