• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Holandia

dziewczyny, mi troche lzej, nawet wstalam,aby dzieci wybrac do spania, ale czasem mnie taki prad porazi jakby, ze prawie placze z bolu..
zycze wszystkim milego wieczoru.. duuuuuzo milosci i przytulania ;)

reklama
Witam wieczorkiem... dziewczyny ale tempo narzucacie ze trudno za wami nadazyc...:-) zwlaszcza jak kogos w domu nie ma 7 godzin,hihi...
Gosiu albo Agnes sorki ze tak pozno ale dopiero doczytalam ze przepis na ciastka chcialyscie,teraz juz po fakcie:sorry: mam nadzieje ze tez wam wyszly pyszne!:tak:Sencilla kolor byl z barwnika :tak::tak::tak:
co do imion to my z Karina niemielismy problemow bo dobrze wymawiaja a chlopakom szukalismy imion zeby istnialy w obu panstwach / ale Victor ma pisownie holenderska zebym nie musiala 10x tlumaczyc/:-D

My dzis WALENTYNKI swietowalismy w 5 - czyli razem z dziecmi na romantycznej kolacji w restauracji - pomysl mojego M...:-) nawrt fajnie bylo - choc mialam pewne obawy...:laugh2:

i juz nie pamietam co jeszcze mmialam naklikac...zmykam, swietujmy dalej!;-):tak:

Witam serdecznie wieczorową porą.
Wpadłam tylko by poczytać co u was słychać i napisać co u mnie.
Wizyta u lekarza z UWV wypadła chyba dobrze. Bardzo miły pan zadawał mnóstwo pytań i tłumaczył, dlaczego mnie wezwali. Powiedział, że w zasadzie to do obowiązku StartPeople powinno mi zapewnić inna pracę a nie zwalniać, ano ale... Własnie to ale to normalna procedura biur pracy, szczególnie dla obcokrajowców.
Pytał mnie jak się czuję, jak przebiega ciąża itp, jaką miałam pracę.Powiedziałam mu o nowej pracy i o tym co w niej robię. Skserował sobie zwolnienie od Start People, zaświadczenie od lekarza i nowy kontrakt i tyle. Podobno będą badać (sprawdzać) czy powinni mi płacić chorobowe... I tu jest mały problem, bo dziś przyszły pieniądze za okres od 18 stycznia do 5 lutego i nie wiem, czy nie będę musiała tego zwracać...
A jutro czeka mnie kolejny dzień w pracy, bo już dzwonili do mnie :-D
Wracając z UWV zajrzałam do Utrechtu do sklepu BabyDump i wpadłam na pewien pomysł... Oprócz tego, że odebrałam Zwanger Pakket to kupiłam bieluśkie bawełniane szorty i do tego bieluśkie dwie koszulki z napisami "Born in Holland" oraz "I love papa" i pamiętając że mój mąż powiedział mi dziś rano przed pójściem do pracy, że najpiękniejsza walentynka mieszka w moim brzuszku podarowałam je mężowi na Walentynki:-D
Nie macie pojęcia jaki był szczęśliwy:-D.
To tyle o dzisiejszym dniu.Przeczytałam co u Was i trzymam kciuki za te wszystkie mamusie, które szykują się na dniach do porodu.
Jeśli chodzi o nasze polskie imiona i nazwiska, to Holendrzy i nie tylko oni mają z nimi niezły problem.
Mój mąż ma na imię Tadeusz - nie do wymówienia. Tedek - tak go wołają w pracy.
Moja córka Ewelina przez rok tłumaczyła nauczycielowi że nie pisze się Evalina. Na szczęście w college'u nie ma takich problemów choć piszą ją przez v zamiast przez w.
Syn Michał raczej problemów nie ma bo wszyscy czytają Michal.
Największe problemy są oczywiście z nazwiskiem, bo literka "ż" nie występuje w holenderskim alfabecie i ja sama wypisuje na wszystkich dokumentach jako z. Zaczęłam nawet przedstawiać się tak, jak najczęsciej czytają moje nazwisko w miejsce "Y" wymawiając "aj" (często mnie piszą przez "ij" bo to równoznaczne z "y").
Moje imię też wymawiają tak śmiesznie - Bejata:-D
My chcielibyśmy z mężem dać dziecku takie imię, które byłoby "uniwersalne", łatwe do wymówienia w obu językach. Znam kilka takich imion - Magna, Jan, Olivia, Oskar, Sylvia, Sylwester itp.
W poszukiwaniu imienia może pomóc strona Namenzoeker - zwanger

Ostatnia edycja:
Padam dzisiaj na pysk, zmeczona sie czuje i do tego plecy mnie tak bola ze szok, a jutro do pracy na szczescie tylko na 4 godz. Jutro mamy w planach wycieczke pociagiem, krotka bo ok. 10 min. ale ciekawa jestem jak zareaguje Daanek. On ma fiola na punkcie pociagow :tak: mamy w planach jechac z nim kiedys do Spoormuseum w Utrechcie.
Karola ja wlasnie sie wacham miedzy dwoma imionami Michal i Jakub :-D i ze wzgledu ze to bedzie drugie imie i na pisownie to chyba wybiore Jakub, bo jednak latwiejsze
Uciekam spac a wam zycze owocnej walentynkowej nocy :-p

dzien dobry...

Karnawal tuz tuz a jak tam mamy przygotowania kostiumow?:cool2: u mnie jest batman i czarownica hihi:-) oba w polowie skompletowane - dzis po pracy sie za to wezne...

milego dnia - uffff juz polowa tygodnia!

Dzien dobry!!

Ja jak zwykle juz na nogach. Czekam na moja mame bo zaprowadzi Kube do szkoly. Nie musze sie ubierac zaraz wskakuje do lozka :-) Mialam ciezka noc dzisiaj dzidzia tak mi wciskala nogi w zebra ze nie moglam sobiepozycji znalezc.

aniahaven u mnie byl w zeszlym roku pirat a w tym jeszcze nie wiem narazie jestem uziemiona w domu i nie mysle o niczym po za szybkim rozwiazaniem :)

Hej dziewczynki. Ja już mam bilet kupiony na 25 marca :) taaaaaaaaak się cieszę :) ogólnie się dowiedziałam, że moja Babcia miała udar i 40h z Nim leżała sama w domu... Nie mam dobrego kontaktu z Babcią (radio Maryja, wiele lat w Stanach zrobiło robotę)...ale współczucia... całe życie zdrowa a tu nagle ją dopadło... w wieku 80 lat myła podłogę na kolanach i opiekowała się babeczką przed 70, okaz zdrowia... i prawdopodobnie moja Mama ją weźmie do siebie, na pewno babcia nie będzie zachwycona ( kontaktuje ale mówić już raczej nie będzie mówić, bo udar zajął część mowy)... no ciekawe jak to będzie. Lekarze i tak są w szoku, że jej organizm tak walczy i mówią, że inny człowiek po 40h na pewno by nie żył.

Ogólnie Moja Misia bez zmian :) cały dzień bez cycka za to w nocy nadrabia. Ogólnie jej jakieś chrostki wyszły na głowie ale nawet nie idę z tym do lekarza bo mnie pewnie wyśmieją... wczoraj Misia mi się obudziła o 23 i darła się do 00.30 o cycka... nie chciałam jej dać ale mój Kuba wpadł i mówi " WEEEEEEŹ JEJ DAJ TEGO CYCKA WKOŃCU BO ZA 4h muszę wstać do pracy"... więc dałam... i jak tu oduczyć heh? Zastanawiam się poprostu czy nie pozbyć się pokarmu, wypalić tabletkami czy szałwią.. i może wtedy Miśka jak zobaczy, że nic nie leci nie będzie już chciała cycka... nie wiem sama co robić... może jakieś rady? Mleko modyfikowane jak już mówiłam odpada. Nie lubi i drze się jak jej tylko daje.

Dziś na obiad Pancakes. :D Miłego dnia!

Witam sie i ja

Axe przekro mi z powodu babci...:-( .Co do karmienia to ci nie poradze nic ciekawego:no: Michala karmilam tylko 2,5 mies. Moze w pl bedzie spokojniej to oduczysz? Mezowi sie nie dziwie ,bo sama bym sie wkurzala :sorry2:

Dziewczyny jak u was z jezykiem u 3 latków? Wczoraj mi pani powiedziala ,ze mieli testy i Michalek nie zabardzo ,proste slowa tak ale kolory ,czasy( vandag ,morgen itp) ubrania ... to nie za dobrze:no: Ale jemu czasy sie po polsku myla ,a co dopiero po hol.:sorry2: Strasznie mnie tgryzioe ,wczoraj se nawet poplakalam ,maz mnie opiern.. ze jest maly i na pewno nie bedzie mial wynilków jak rodowity holender:happy2: :sorry2:

reklama
Karola nie stresuj się :) Michaś ma dopiero 3 lata :) Daj mu czasu :) Po swojemu tak czy siak się dogada. Moje znajome z Wiednia dopiero jak wysłały córki do szkoły szybko załapały język. Wcześniej w przedszkolu dogadywały się ale bardziej po swojemu. I nie płacz bo nic złego się nie dzieje ;)
Ja się uczę właśnie języka na livemocha.com , świetna jest ta stronka :) Przy okazji uczę innych j. polskiego! :)

i ogólnie znalezione na fb - Świetny cumel! 407882_370990436246453_248113758534122_1464703_273259242_n.jpg

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry