• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

hej kobietki!!
Jak nastroje przed weekendem? :tak::-D Ja juz ledwo zyje po calym tygodniu, wczoraj Mala zasnela dopiero o 22.30 :no: Ale na szczescie juz weekend i malzon troche przejmie obowiazkow :tak:
Beauty, jaki rozkoszny ten Twoj Szymus!! :-)
POla, jak to Maja ma noge w gipsie!! Co sie stalo?:szok:

reklama
Marita,no to sie ciesze, ze dotarly :tak: moja Marys to od obrazkow jest wrecz uzalezniona :blink:
Gratuluje egzaminow, a na jakiej uczelni studiujesz?
Czy orientujesz sie, jak tu wygladaja studia zaoczne?

Sencilla- jastudiuje na UvA. Co do studiow zaocznych to owszem sa. Oficjalnie robisz wtedy 2 przedmioty na semestr i dlatego studia trwaja zamiast trzech lat szesc lat. Ale mozesz studiowac w normalnym tempie tyle, ze eksternistycznie. Tzn. zapisujesz sie na tzw. werkgroepvervangendcollege, ale wcale nie musisz na to chodzic. Uczysz sie sama w domu i zdajesz egzaminy. Na uczelni kupujesz odpowiednie materialy, na tzw. Blackboard zamieszczane a przyklady egzaminow z poprzednich lat z odpowiedziami, wiec mozna cwiczyc. Sheets-y z wykladow, a czasem nawet wersje mp3 mozna sciagnac rowniez z Blackboard, wiec da sie przygotowac. Poza tym sa rozne stronki, gdzie studenci zamieszczaja streszczenia z wykladow, cwiczen itp. a nawet streszczenia podrecznikow ;-):tak: Wiec nie jest zle.

no to rzeczywiscie super!! moj maz chce tutaj cos zaczac, ale jego godziny pracy uniemozliwiaja mu normalne studiowanie.. A te 2 przedmioty na semestr to realizuje sie w jakich dniach? A czy orientujesz sie moze, jak tu wygladaja oplaty za studia?

Sencilla maz moze chodzic na zajecia, ktore odbywaja sie wieczorem od 20-22.
Oplata to ok 1560 E za rok dla osob, ktore zaczely studia przed 30 rokiem zycia. Nie mam tylko pojecia, czy te same stawki obowiazuja za studia zaoczne.

Co do tego ginekologa to tez cos mi sie o uszy obilo. Ale chyba niestety nadal trzeba miec skierowanie, bo moja kolezanka probowala sie dostac i wszedzie, gdzie dzwonila pytali o skierowanie. W koncu wynalazla jakiegos ginekologa w Amst., ktory przyjmuje bez skierowania, ale na pierwsza wizyte czekala ponad miesiac. Gdyby ktoras potrzebowala, to popytam co i jak :tak:

reklama
beauty, Ma-Rita dziękuję, bardzo mi pomogłyście:tak:
Ma-Rita trzymam kciuki za wyniki egzaminu:tak:
beauty świetny ten twój synuś:-D:-D:-D
Sencilla nastroje przed weekendem... żadna rewelacja, bo i tak spędzę go sama z dziećmi:baffled:, ale jeszcze tylko 2 weekendy bez M:-):tak::-D:laugh2::happy:
Pola jak Maja się czuje? Pewnie masz teraz "urwanie głowy"...:-(
Miłego dnia!!!

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry