Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
ja jak pojechalam do Polski i bylam w 4 miesiacu to pierwsze pytanie jakie mi zadawali to czy jeszcze pracuje 
a jak odpowiadalam ze tak bo jestem zdrowa i z baby tez wszysko wporzadku to robili tak 

a pozniej wszystcy sie tam dziwia ze zwalniaja kobiety po maciezynskim.......

niestety nawalilo nam auto a naprawic trzeba
utrzymanie w NL tez nie jest tanie
Anno, zakupy w NL robię przeważnie w LIDL-u i C1000. Nigdy nie przeliczam euro na złotówki, a szczególnie po cenie aktualnego kursu. Jeśli już musze cokolwiek porównać to zawsze porównuję 1:1 czyli 1€ = 1zł. Dlaczego tak? Otóż dlatego, że mój mąż pracując nadal na kopalni zaqrobiłby nie więcej niż 1500zł na rękę. Tutaj pracując przez uitzendbureau zarabia 1300€ na rękę, ale - w PL kilo cukru kosztuje 4zł, gdy to samo kilo w NL kosztuje.... okolo 1€. Masło - podobnie, kilo wolowiny - około 20zł, gdy tutaj zapłace 12€, a w promocji czasem 9€. Wymieniać dalej? Litr benzyny w PL dochodzi do 6zł gdy tutaj zapłacę 1,80€.Dziewczyny z bardzo wieloma rzeczami się zgadzam z Wami, nie mogę się zgodzić jednak z Tym że w PL zakupy spożywcze są droższe niż w NL... Gdzie Wy robicie zakupy w Holandii?
Iskierko z tego co wiem(nie wspominam o finansach-choć jak sama piszesz ta kwestia jest tu super) to jeśli się pracuje na umowę o pracę tutaj i nie jest się na stanowiskach wyższych menadżerskich to urlopu ma się dość dużo...jakoś ponad 30 dni, nie pamiętam dokładnie ile....
My mamy podobnie....AnnaJ007 ja cie podziwiam ze tyle placicie ale jak was stac to inna sprawa. My szczerze mowiac to nie mamy 2000 miesiecznie z samych zarobkow i jak dla mnie to podobnie jak dla nany 800 euro za czynsz to duzo.

cena za mieszkanie kosmiczna ale...niech ci sie dobrze mieszka:-)
mozg sie moze zlansowac...
za 300euro to ja sobie samochodem smigne w 9godzin nawet nie....
i caly czas sie nad tym zastaawiam hmmmm... bo chyba juz nikt nie ma dla mnie zadnych ofert co???

ale nie chce mi sie udzielac za bardzo
jak pomysle o cenach , i moich rodzicach ledwo wiazacych koniec z koncem itp to sie tylko wkurzam a teraz mi to nie potrzebne

i juz ponad 2 tyg nie pracuje;-) Jak Victoria z jezykiem, przelamala sie? Michal dalej wymysla slowa ale malutkie postepy sa

Czas pokaze, chcemy doczekac jeszcze 2 lata , coby M mogl odebrac holenderski paszport, aby w razie roznych scenariuszy wydarzen geo-politycznych byc zabezpieczonym na przyszlosc na 2 paszporty europejskie. Poza tym nie chcielibysmy wyjezdzac do Tunezji czy Egiptu bez przynajmniej 30,000 tys eur na budowe domku. Ale wspolnie ustalilismy granice, ze to bedzie moze max 5 lat od teraz, ale nie mowie hop.. Czas pokaze najlepiej, ile zajmie nam odkladanie pieniedzy. Na zawsze w Holandii nie chcialabym zostac, nie ze zle, ale ja tam wole natureAynia a wy planujecie kiedys powrot do Egiptu ??? czy tutaj juz na zawsze ???

Bo w polsce sie generalnie ludzi nie motywuje do pracy, tylko straszy zwolnieniami. Nie motywuje ani wyplata, ani chamski szef. Managementu Polacy sie niestety musza uczyc od Holendrow, bo ja wielokrotnie pracowalam tu w Hol w takich miejscach, ze az sie chcialo isc do pracy i zostac na nadgodzinach. W zyciu nie uslyszalam od pracodawcow tyle pochwal odnosnie swojej pracy, sposobu w jaki prowadze sprawy niz w Polsce. W Polsce trzeba by bylo zmienic caly system, rowniez uwazam za przesadne "chore" podejscie do tematu ciazy.No i mi o to chodzi ze sami ludzie naciagaj panstwo ile sie da ,siedza na zwolnieniech,zasilkach ,walcza o kolejne dni wolne od pracy(swiateczne).co chwile kobitki na zwolnieniu ,tutaj tak nie ma ,nie daja zwolnienia na dziecko ,mame ,babcie itd.No ale niech ktos sprobuje zlikwidowac takie zwolnienia to go zlinczuja a, nikt nie patrzy jakie to obciazenie dla panstwa.
Wiesz co, ja nie uwazam, ze 4500 PLN miesiecznie to jakies dobre zarobki... Gdyby 2 osoby w rodzinie tak zarabialy, to ok, ale kobiecie ciezko zarobic ponad 3000 PLN /mies. 4500 przy samodzielnym zyciu bez wlasnosciowego mieszkania czy domu, to niestety zadna rewelacja, bo wynajem porzadnego mieszkania to polowa tej pensji.. A i tak wiekszosc polskich rodzin moze o takiej wyplacie pomarzyc. Gdyby taka sytuacja spotykala wiekszosc ludzi po studiach w Polsce, bylo by w miare ok... Ale nie jest.szwagier (30lat) zaczynal od 600zl w BIEDRONCE gdzie wszyscy sie z niego smiali ze tam chce pracowac chlopak po studiach fizyki i za takie pieniadze, dzis ma ok 4500zl + dwa razy w roku premie, bony na swieta i dla dzieci, sluzbowy samochod. Mysle ze w PL tez da sie zyc![]()