reklama

Holandia

hihhi kinia ale odp walnelas:) jeszcze wystraszysz dziewczyne:) pozwolenia na prace sa w niektorych zawodach, zdaje sie ze przede wszystkim w tych fizycznych. szczepienia nie sa obowiazkowe, wogole troche inaczej tu szczepia i oczywiscie trzeba miec ubezpieczenie. na temat lekarza sie nie wypowiadam bo niestety co kinia pisala to prawda...najpierw porada przez tele (czt. paracetamol) jak umeczysz to sie z toba spotka. jak sie jest chorym to nie licz za bardzo na konkretne leki, no chyba ze bys umierajaca byla:) wizyta u specjalisty tez malo osiagalna, zreszta zaleznie od ubezpieczenia czasami tzreba pokryc czesc wizyty i badan.przyjechac warto bo to fajny kraj:) (mimo ze sie z tamtad wynislam:P) zalezy jak sie zaaklimatyzujesz, ja jakos sie nie czulam...zreszta nie wiem...moze kiedys wrocimy, nic nie wiadomo:)p.s. moje dziecko mowi juz pierwsze slowo: AUTO!!!

reklama
Kinia- :eek:
Natalia- gratuluje pierwszego slowka, no teraz czekaj ze sie rozkreci tylko w mowie :-D
toola- Co do pozwolenia o prace to wiem ze jest 17 sektorow zawodowych zwolnionych, szersze informacje mozna znalesc na www.polonia.nl/
co do lekarzy to tylko potwierdzam. Ciezko mi powiedziec czy warto przyjechac, zalezy jaka maz dostalpropozycje pracy, jaki zarobek bedzie miec i to co ty bedziesz robic.Bo jesli bedzie maz zarabiac postawowa pensje lub lekko nad tym a ty tylko siedziec w domu to nie bedzie zbyt uroczo, zawsze lepiej jesli kobieta tez pracuje..... co do opieki nad dzieckiem to jest bardzo droga, no chyba ze znajdziesz jakas polke co bedzie za male euro pilnowac malenstwa.
Zastanow sie i poczytaj na internecie o tym kraju i ludziach, faktem jest ze jest tu milo i fajnie, ale mentalnosc ludzka jest kompletnie inna niz w Polsce. Info polecam na : http://www.wiatrak.nl/ . Powodzenia ;-)

Kobiety-jestem i nie zaginęam w akcji, tylko dostałam pasjonujący urodzinowy prezent od małżonka i przepadlismy oboje. Piątek mam wolny, może jakieś ploty. O, albo środa po południu/wieczór-tak jak pasuje Kindze. Bedzie szybciej pogadać niż pisać o wszytskim i do tego wesoło.
Naszą nową koleżanke też zapraszam :)
oto mój skype: paulina.rybakiewicz
POzdrawiam cieplo i idę jeść (dziś klops ;) i kiszone ogóreczki z Polski od rodziców-mniammmmm

NATALAYKA tylko potwierdzila moj list." jak sie jest chorym to nie licz za bardzo na konkretne leki, no chyba ze bys umierajaca byla:) " a tu zezwolenie na umieranie dostaje sie dopiero przed siedemndziesiatka. :tak:
Natalia maly mowi auto.To po polsku czy po holendersku ??

POLA dzieki wszechmocnemu wrocilas!! a co dostalas w prezencie?????? koniecznie musze wiedziec! wozek??? co do skype to moze piatnik lo 20???
pasuje wam dziewczynki???

Kindzia-"stara żółwico" ;) piątek to początek weekendu i wieczory poświęcam mężowi....ale się kurna postaram.
Dostałam....teleskop!!Hurra-zawsze o nim marzyłam. Z tym, że zdawało mi się, że złożę, zajrzę w okular i zobaczę cudeńka, a tutaj-guzik! Trudno jak cholera. Wiele nauki przede mna, ale super, bo mamy nowa wspólna pasję :)
Paulina, a Ty jak? Reflektujesz na piątek?
Cholera, ona sięcoś nie odzywa, może rodzi??!!!Kobito-wstrzymaj się! Masz czas! czekamy na odzew.
Toola,a Ty co? 1 wiadomośc i się wyniosłaś?? Nieładnie.. ;)

dziewczyny dzieki za info i raczej mnie odstraszylo :szok: ale zobaczymy ile mu zaproponuja na rozmowie kwalifikacyjnej, a zamierzam z coreczka zostac w domku az skoczy roczek, a potem oczywiscie wracam do roboty

Tak, tak juz rodze.....mala zrobila mi ubaw w niedziele ze skurczami dosyc mocnymi i odpuscila, za cholerke jej nie spieszno, a ja mam wsio gotowe i czekammmmm , a nie naleze do cierpliwych :eek:
Co do piatku to nie wiem, bo bardzo bym chciala pojechac do Enkhuizen na zakupki wieczorne, i zjesc pysznego rolmopsa w rybnym :-D , wiec dopiero po 21 bede, ale bede na 100%.
toola- ja siedze w domu i czekam wlasnie na dziecko, tesik chce rok przesiedziec a potem mala do przedszkola, okazalo sie ze przedszkole kiedy oboje rodzicow pracuja to koszt pomiedzy 400-500 euro miesiecznie :wściekła/y: , to ja naprawde bede musiala miec super pracke, juz to widze :eek:

kinia slowo jak n aprawdziwego polako-holendra przystalo: polsko-holenderskie:) toola tu nie jest zle, tylko ze jak by byla mozliwosc zeby maz szybciutko zarobil na mieszkanie, a ty w tym czasie w polsce i puzniej wroci(podaje przyklad) to ok. bo tutaj (sorry za moj pesymizm) nie sadze ze kiedys kupicie cos swojego, albo ze dadza wam kredyt. trezba sobie wszystko dobrze przekalkulowac. ile zaplacicie za mieszkania, ile za ubezpieczenie + inne pierdolki i czy to bedzie sie wam oplacac przyjechac cala rodzina dopuki ty nie pracujesz. no a puzniej oczywiscie dojdzie przedszkole do tego. ta strona wiatrak jest bardzo fajna, masz tam podane przykladowe ceny, a z ubezpieczeniem wez pod uwage to ze jakie wybierzecie i ile bedziecie placic takie puzniej beda koszty leczenia, i tu znowu objawia sie moj pesymizm...niech cos sie stanie i bedziecie splacac to nie wiadomo jak dlugo. majac druczek z polski na ubezpieczenie za wszystkie wizyty placisz sama a zpolski ci zwracaja...podobno zwracaja:(

reklama
DZIEWCZYNKI z zolwim smutkiem musze zawiadomic was ze nie dam rady byc w piatek bo..........Swinia morska zezarla mi kabel od sluchawek :sad:
chcac niechca Swinia gora ! ale moze cos do jutra wykombinuje wiec co??? probujemy o 20???

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry