Gosiu załatwia sie to w gminie miasta. Żeby wpisać małego do paszportu to najpierw musisz dać swojemu chłopakowi prawo do opieki nad synem. Trzeba wziąć z gminy specjalny formularz i wraz z aktem urodzenia wysłać go do "sądu rodzinnego" w holandii. tam dokonają wpisu notarialnego i wyślą wam do domu list, że już jest ok i wtedy dopiero możesz iść do gminy wpisać małego do paszportu. Musisz mu zrobić zdjęcie u fotografa a formularz wypełnisz na miejscu (właściwie to tylko podpis)
Jeżeli chcesz wyrobić mu paaszport (co według mnie jest bezsensem bo takie maleństwo nigdy nie podróżuje samo, a róznica w kosztach jest 35-40 euro) to chyba nie potrzeba robić tego wpisu w urzędziemiasta ale nie jestem pewna, bo my Claudie poprostu wpisaliśmy do paszportu taty.
Tak właściwie to dziś odbieramy naklejkę do paszportu z odpowiednią adnotacją, bo czeka się na to tydzień czasu.
Jeżeli chcesz wyrobić mu paaszport (co według mnie jest bezsensem bo takie maleństwo nigdy nie podróżuje samo, a róznica w kosztach jest 35-40 euro) to chyba nie potrzeba robić tego wpisu w urzędziemiasta ale nie jestem pewna, bo my Claudie poprostu wpisaliśmy do paszportu taty.
Tak właściwie to dziś odbieramy naklejkę do paszportu z odpowiednią adnotacją, bo czeka się na to tydzień czasu.
)
)My płacilismy tyle i juz w pl nie musialam nic zalatwiac,oni go zameldowali ze mna, i tu dostalismy 3 skrucone akty ur po polsku.Paszport jest wazny rok ale nastepny kosztuje tylko ok20e.