reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

Gosiu załatwia sie to w gminie miasta. Żeby wpisać małego do paszportu to najpierw musisz dać swojemu chłopakowi prawo do opieki nad synem. Trzeba wziąć z gminy specjalny formularz i wraz z aktem urodzenia wysłać go do "sądu rodzinnego" w holandii. tam dokonają wpisu notarialnego i wyślą wam do domu list, że już jest ok i wtedy dopiero możesz iść do gminy wpisać małego do paszportu. Musisz mu zrobić zdjęcie u fotografa a formularz wypełnisz na miejscu (właściwie to tylko podpis)
Jeżeli chcesz wyrobić mu paaszport (co według mnie jest bezsensem bo takie maleństwo nigdy nie podróżuje samo, a róznica w kosztach jest 35-40 euro) to chyba nie potrzeba robić tego wpisu w urzędziemiasta ale nie jestem pewna, bo my Claudie poprostu wpisaliśmy do paszportu taty.
Tak właściwie to dziś odbieramy naklejkę do paszportu z odpowiednią adnotacją, bo czeka się na to tydzień czasu.

reklama
A tu link do odpowiedniej instytucji w zaiązku z używaniem pl prawa jazdy w nl
RDW

Najlepiej wydrukować i wsadzić do auta żeby w razie kotroli jak policjanci będą się czepiać mieć dowód (często policjanci nie wiedza o tym przepisie :baffled: )

Gosia my robilismy w ambasadzie, a jak jest w waszym przypadku to niestety nie wiem(Agsata mi przypomniała ze Dann ma tatusia holendra:tak::sorry:)My płacilismy tyle i juz w pl nie musialam nic zalatwiac,oni go zameldowali ze mna, i tu dostalismy 3 skrucone akty ur po polsku.Paszport jest wazny rok ale nastepny kosztuje tylko ok20e.
My juz po spacerku ,kawke pije ktos chetny?????
Aaa Agasta wląsnie mi sie przypomniło ,ze naszym wozkiem ciezko jezdzic po piasku.Wiem bo mam morze pod nosem:-D:tak:

Czyli najlepiej jak moj M.wyrobi paszport i tam go wpiszemy no ale jak ja bede sama chciala z Daanem do polski jechac to wtedy musze wziasc paszport mojego M.:eek::confused:
A Daan jak juz bylam w ciazy to byl zgloszony czyim jest synem wiec to juz mamy zalatwione. Agasta dzieki tobie co chwile sobie uswiadamiam ze cos tam musimy zalatwic, zglosic, uznac:-D:-D:-D:-D bo moj M. czasami zapomina ze ja z Pl jestem i nie wszystko jest takie automatyczne;-);-)
dzieki dziewczyny za pomoc

Gosiu to o cym piszesz że zrobiliście jak byłaś w ciąży to to jest poświadczzenie ojcostwa, a żeby przyznać ojcu prawo do opieki na dzieckiem to trzeba jeszcze raz do gminy iść i tam wziąć ten formularz i go wysłać do sądu rodzinnego i to można zrobić dopiero po urodzeniu się dziecka więc z twojej wypowiedzi wynika że jeszcze tego nie zrobiliście, a żeby wpisać małego do paszportu to to musi być załatwione i trwa to koło 2 tyg.

Agasta fajne te zasłonki,chyba jutro sie wybiore.Widziałam ostatnio jeszcze taka duzo zasłonke na tynia szybe,fajna była:tak:
Ide fasolke robic

Hej kobitki!

Ale debate tu zrobiłyście :-Dczytam i czytam!
My też zrobiliśmy małemy drugi paszport w Hadze i ważny jest tylko rok i tak do 5 lat co roku musimy zmieniać...:eek::-D
Agasta dzięki za ten link z prawkiem,przyda się bo mi właśnie wciskali że muszę zrobić jak chce dostać miejsce parkingowe też!
Gosiu właśnie też chciałam powiedzieć to co Natka - pokaż nam swego księcia!:tak:

reklama
Gdzie się wsyzstkie podziewacie?

Karola w tym sklepie co podałam link też mają te roletki zwijane na tylnią szybę tylko że kosztują coś koło 20 euro :eek:
Gosia dziewczyny maja rację pokaż nam swojego synusia :-)
Natka a ty co takie skromne posty ostatnio piszesz? :baffled:

Do góry