reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Holandia

hej hej:-)
sencilla wszystkiego najlepszego dla Antosi:tak: zdjecie przepiękne, cóeczki śliczne i mamusia też ładniutka i niczego jej nie brakuje;-)

aneta ja bym zaryzykowała, w końcu nie wszyscy mają złe intencje,ale uważac i tak musisz:tak:

M pojechał z Zosią do lekarza, jedno się skończyło to drugie musiało się przyplątac:-( smary zielone i kaszel jak gruźlik, w nocy cały czas się męczyła i kaszlała,ale spała cały czas,tylko przez sen ją tak męczyło,jeszcze na dodatek jak sie obudziła to oczu otworzyc nie mogła bo były całe zaropiałe:-:)szok:

ciekawe co powie ten lekarz:baffled:
a w poniedziałek do consultingbiuro, wiem że źle to słowko napisałam:-D:-p, bo mała ma zaległe szczepienie,a niedługo już następne, ale myśle ze chcą jej założyc karte albo cos,bo chyba mi jej nie zaszczepią w tym stanie:confused:

dostałam jakaś ankietę z gemente do wypełnienia,ale wszystko po holendersku i niewiem co z tym zrobic, chca tam moje dane, jakie szkoły pokończyłam,czym sie zajmuje i takie tam:baffled::baffled:

reklama
Sencilla no chyba nie ma miejsc:wściekła/y:, ale ile można czekać:confused:. Chciałam najpierw ukończyć ten darmowy kurs z gemente, a później zainwestować w coś porządnego, ale chyba będę musiała zapisać się na jakiś kurs płatny, bo moja niewiedza językowa mnie dołuje:crazy::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
natka zdrówka dla Zosieńki:tak: Jakieś "dziadostwo" w powietrzu lata:wściekła/y:
Niko nie ma już temperatury, ale za znów kaszle jak gruźlik:wściekła/y: Skończył nam się syrop ambrosol i w zamian podaje mu flegaminę, może przez to:confused:
Gosia fajnie masz z tą teściowa, nie rozumiesz jej, więc Ci nie marudzi i nie żądzi :-D:-D:-D:-D:-D:-D

Sencilla przyłączamy się do życzonek dla Antosi.

Natka też kiedyś taką ankietę dostałam na samym początku jak się tu zameldowałam. Zadzowniłam do gemeente i powiedziałam że w pl jest całkiem inny system edukacyjny niż w nl i nie umiem przetłumaczyć jakie szkoły ukończyłam
(tutaj np jak powiesz że skończyłaś gimnazjum w pl to dla nich to jest równoznaczne z uniwersytetem tutaj ha ha)

Dziewczyny jak wy załatwiłyście ten kurs języka hol przez gemennte?
Jak ja byłam u nich się pytać to mi powiedzieli, że dofinansowania nie dostanę bo jestem z pl, a pl jest w uni i się dofinansowanie nie należy.

Poszłam do ROC i zażyczyli sobie ode mnie 2000 euro za semestr :szok: 3 razy w tyg lekcje po 1,5 godziny, wieczorami, w grupach ok 20 osobowych.
Więc dałam sobie spokój i poszłam na prywatne lekcje do babki która jest docentem języka holenderskiego i angielskiego na uniwersytecie. Jeździłam na lekcje raz w tyg, trwały one 1 godz 45 min, byłam na nich samiusieńka, więc cały ten czas miałam tylko i wyłącznie dla siebie. Płaciłam za lekcje 20 euro.
Po ok. 4 miesiącach zrezygnowałam, lekcje nie były mi już potrzebne :-)

witam się i ja
już trzecia noc bez cycia :tak::tak::tak::tak: tradycyjnie obudził sie o 23-30 i troche powył i poszedl spać i spał do 8-15 :tak:
a ja juz ciągam nosem coś mam katar i nie wiem skąd pewnie od Sebcia :szok:nigdzie nie wychodziłam a mnie pobiera :crazy: ale zaraz wezmę leki bo juz moge bo nie karmię :-)
teraz pije herbatkę z cytryna ;-)
a my pojechaliśmy do sklepu prenatala bo musiałam kupić coś dla maluszka bo musimy odwiedzić bo sie nie dawno urodził i Seba mi histerie urzadził(juz mi robi a zobaczymy potem ) no jakiś szok nie mogłam go uspokoic dałam mu do reki pudełko z zabawka to juz szczesliwy ;-)
ja nie moge jeździc do sklepów bo za dużo kasy wydaję oczywiście kupiłam sweterek i kurtkę dla Sebcia bo promocja :-)

Sencilla wszystkiego naj dla Antosi:-)

agasta ja własnie szukam takiej osoby żeby jezdzic do niej i niech mnie uczy jezyka bo szkoły sa strasznie drogie ale chyba pójdę od września tylko musze sie podszkolić ;-)

aneta ja pracowałam u starszego pana i był spoko czasem dawał wiecej kaski ekstra :-) ale też mi sie trafił beznadziejny jego żona zmarła i chodziłam jeszcze sprzatać a on do mnie po miesiacu że mnie kocha i tak dalej w szoku byłam :szok: skończyłam pracę i spierniczałam gdzie pieprz rośnie :baffled: niespodziewałam się tego bo pracowałam tam długo :dry: napisałam do niego smsa że juz wiecej nie przyjde do pracy że tak bedzie lepiej odpisywał mi że teskni i t d i w sklepie go raz widziałam i uciekłam żeby z nim nie spotkać się :rofl2: mój arek powiedział że jeszcze parę smsów i pójdzie do niego i mu nagada :angry:
facet wogóle kasowny był tylko ja taka nie jestem juz się smiałam żeby moja mama tam poszła sprzatac może by zakochał się w niej to by miała trochę lepiej w życiu ;-) ale nie chciała :-(

Hej!

Ale zaszalałyście z tymi postami...:szok:Myślałam że nie doczytam do końca bo wszystkie takie ciekawe!:tak:
U mnie w geemente powiedzieli że nie mają takich kursów a jak sie chce uczyć to sama muszę za to zapłacić...:crazy::baffled:
Dziwna ta nasza gmina i chyba najgorsza z okolicznych...ale tak sie zastanawiam nad tym kursem...chociaż to dużo pieniędzy!:-(
Agasta czyli ty już sobie dobrze radzisz z holenderskim tak?
Karola nie martw się ważny jest ten kontakt fizyczny matki z dzieckiem przy karmieniu butelką...dacie rade oboje!:tak:
Anetko możliwe że to po Flegaminie bo ona jest wykrztuśna...

agasta zanim zaczęłaś chodzić na kurs to znałaś już trochę język:confused:. O ile dobrze pamiętam to Twój mąż jest holendrem:confused: wtedy też jest dużo łatwiej, bo jest z kim w domu ćwiczyć:tak:. Ile ja bym dała, aby nauczyć się języka w 4 miesiące, potrafię się przedstawić i znam kilkanaście słówek czyli tyle co nic:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
olgunia uśmiałam się z tej propozycji dla mamy:-D:-D:-D Jak pojadę w sobote to chyba narobie ze strachu :szok:
Ania jak myślisz odstawić tą flegaminę:confused: Mam wrażenie, że on się zaraz udusi biedaczek :-(

Anetko!

Ja na twoim miejscu podawałabym mu syrop który możesz zakupić w Etosie!;-)
Nazywa się...Bisolvon Druppels
bij vastzittende hoest door taal slijm
voor kinderen

Ten akurat jest w kropelkach bo kupiłam go dla Kariny w grudniu...
ale ta sama firma ma tez syropy! I pani w Etosie zawsze pomaga znaleźć odpowiedni do kaszlu!:-):tak:

Aniu, Niko nie mógł odkaszlnąć, wiec wykrztuśny powinien mu pomóc, przynajmniej tak mi się wydawało. Zapas syropków dla dzieci mam całą szafę, bo teściowa co jedziemy na urlop wykupuje pół apteki, aby nie zabrakło:-):-D
Może Niko jest uczulony na jakiś składnik, który zawiera flegamina:confused:

reklama
natka niestety nie, ale mam flebaminę, stodal, salbutamol, herbapec i miałam ambrosol ale się skończył, a on najlepiej na Nikodema działał:tak:
natka ja już stwierdziłam, że do lekarza nie będę chodzić, bo zawsze mówi to samo "samo przejdzie".

Do góry