• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Imiona dla maluszków

My imię dla córki wybieraliśmy metodycznie. Poczekaliśmy aż będzie wiadomo płeć. Poźniej przeczytaliśmy wspólnie cały spis imion żeńskich i wypisaliśmy na które obie strony nie miały żadnego "ale". Wyszło nam 20 imion i z tego wybieraliśmy.

Tym sposobem jest Dominika.

Znając mojego męża tym razem będzie podobnie.

reklama
My przy Konradzie wybraliśmy kilka możliwości i czytaliśmy znaczenie tych imion. Konrad najbardziej nam się spodobało. Na drugie zaś ma Seweryn. Teraz gdyby był 2 chłopak to miałabym ogromny problem, zero pomysłów.

Ostatnia edycja:
My jeszcze przed pierwszą ciążą, ba, nawet przed ślubem wiedzieliśmy, że będzie Antoś - wtedy jeszcze nie wiedziałam, że Antki to takie diabły - u nas się sprawdziło. ;) Gdyby była córka to byłaby Hania.

A teraz.. zobaczymy. Chłopak prawdopodobnie Szymon a córka dalej Hania. Na drugie imię się nie wysilaliśmy - dziewczynka imię po mnie, syn - po ojcu. Tak więc jeśli będzie dwóch chłopaków to będą mieli identycznie na drugie imię. :D

Na wstępie odpadły wszystkie imiona zawierające "R" bo mój Mąż ma wadę wymowy. :D

nieobecna, u nas z drugim imieniem to samo :-D Z resztą i u mnie i u męża w rodzinie tak jest, że drugie imię po rodzicach, więc teraz mamy Antoninę Annę :-D My właśnie dla syna chcemy imię na R, żeby tatuś i synuś mieli te same inicjały, tak jak mamusia i córusia :-D Z dziewczynką będzie problem, bo jedyne imiona na A, które akceptuję, to Anastazja albo Apolonia, a mąż się oczywiście na żadne nie zgadza :-p

Nulini - z imion dla dziewczynek na A mi się bardzo podoba Ania - kiedyś popularne, teraz nie spotkałam się z żadną.. Ale moja siostra ma tak na imię więc u nas odpada.

Temat dla mnie :) Ja mam taką swoją zasadę, że nie chcę, żeby dziecko miało imię z pierwszej 10 najpopularniejszych i żeby nie powtarzało się w rodzinie. Do tego musi odpowaidać mnie i mężowi :)

Na tę chwilę mamy takie typy:

dla faceta: Mateusz, Tymon, Jeremi (mój mąż chciałby Jeremiasza!)
dla kobitki: Sara, Klara

Mam taką wizję, że nadam dopiero po zobaczeniu dziecięcia, potrzebuję widziec buzię żeby ocenić czy imię będzie pasowało ;)

Był moment że myślałam i o Jonaszu, bo znam fajnego człowieka o tym imieniu :) Lubię żydowskie imiona - Hanna też piękne :)

reklama
Nie mam pomysłu na imię dla dziewczynki jeszcze. Dla chłopca też. Poprzednio typowaliśmy Michała, Ignacego, podobał mi się Joachim. Jeremiasz super! Tymoteusz - choć ich sporo się zrobiło. Ale też jakoś bez przekonania. Ogólnie mamy problem z imionami. Dla 2 córki to chyba z 1-2tyg po porodzie myśleliśmy :D Za to pierworodna miała imię już w brzuszku siedząc.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry