reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Hej dziewczyny ;) wracam do was po roku;) w tamtym roku zaszłam dzięki in vitro w ciążę i urodziłam zdrowego chłopca:) czekaja na mnie jeszcze 4 ❄️❄️❄️❄️ moj lekarz prowadzący ciążę powiedzial ze mozemy juz zaczac starani o kolejna 😍 w środę mam wizytę w klinice. Powiedzcie mi myślicie ze mozna tak szybko przystąpić do kolejnego in vitro?

reklama
Hej dziewczyny ;) wracam do was po roku;) w tamtym roku zaszłam dzięki in vitro w ciążę i urodziłam zdrowego chłopca:) czekaja na mnie jeszcze 4 ❄️❄️❄️❄️ moj lekarz prowadzący ciążę powiedzial ze mozemy juz zaczac starani o kolejna 😍 w środę mam wizytę w klinice. Powiedzcie mi myślicie ze mozna tak szybko przystąpić do kolejnego in vitro?
@Kejcik wróciła po rodzeństwo to wiem na pewno :)

Skoro lekarz Ci pozwolił to widocznie można :-).
A ile ma syn? Karmisz piersią? Poród był sn?

Synek ma pol roku. Piersią nie karmie i mialam cc ale bardzo szybko po nim doszłam do siebie. Obyło sie bez żadnych proszkow przeciwbólowych, lekarz mowil ze wszystko sie bardzo ładnie zagoiło
To teoretycznie po CC powinnaś odczekać co najmniej rok z kolejną ciążą ale jeśli ustaliłaś z lekarzem inaczej to przecież on najlepiej wie na co się zgadza :-). Oby się wszystko powiodło tak jak chcecie ♥️.

Hej Dziewczyny, czy któraś miała podłoże do hodowli EmbryoGEN i u którejś z Was pomógł później/wpłynął na implantację? Pytam o podłoże do hodowli do blastocysty nie o medium do transferu:).

I czy któraś miała time-lapse obserwacje i faktycznie tym posiłkowali się przy wyborze zarodka do transferu czy końcową morfologia?

Pozdrawiam i powodzenia na każdym z wielu etapów ivf

To teoretycznie po CC powinnaś odczekać co najmniej rok z kolejną ciążą ale jeśli ustaliłaś z lekarzem inaczej to przecież on najlepiej wie na co się zgadza :-). Oby się wszystko powiodło tak jak chcecie ♥️.
No właśnie mi lekarz powiedział ze to chodzi zeby między porodami byl rok przerwy, zobaczę co mi powie w środę;)

No właśnie mi lekarz powiedział ze to chodzi zeby między porodami byl rok przerwy, zobaczę co mi powie w środę;)
No bo są różni lekarze - ci co pracują w szpitalach o wysokiej referencyjności i widują na co dzień problemy z tym związane są zwykle bardziej ostrożni. Generalnie oficjalne rekomendacje to rok, niektórzy lekarze mówią nawet, że 18 miesięcy.
Ale wiadomo, że decyzje podejmuje się indywidualnie ze swoim lekarzem :-).

Moja ginekolog prowadząca ciąże to w ogóle zalecała odczekać co najmniej rok po porodzie SN, bo nie chodzi jej tylko o bliznę ale o generalnie regenerację organizmu po ciąży.

Ja osobiście nie wyobrażam sobie być w trzecim trymestrze ciąży z kilkunastomiesieczniakiem, który dopiero nauczył się chodzić i zachłysnął tą odblokowaną nową plansza w życiu 😂. Ale ja też nie mam na co dzień innej opieki dla dziecka. Są ludzie, którzy mają babcie 24 na dobę dostępne do pomocy, to wtedy jest przecież inna sytuacja.

Ja dzis po pierwszej kontroli, na razie pęcherzyki ładnie rosną, torbiel jest nadal i mimo ze nie wydziela hormonów, to pod wpływem lekow do stymulacji lekko sie powiększyła. Na szczęście nie ma żadnego wpływu na pęcherzyki, jedynie co to zajmuje troche miejsca w prawym jajniku. Lekarka powiedziala, ze podczas punkcji zostanie od razu nakłuta, bo tak czy siak trzeba jej się pozbyć. Dzis zwiększona ilość lekow, w końcu juz 6 dzień stymulacji, według moich wyliczeń punkcja wyjdzie rowno za tydzień, ale lekarka sie jeszcze nie wypowiadała na ten temat. Dowiem sie pewnie w czwartek, podczas kolejnej kontroli.

reklama
mój lekarz nie wyraził zgody na transfer szybciej niż po pełnych 12 miesiącach, mimo iż cykle naturalne wróciły mi całe 6 tygodniu po porodzie a blizna po CC zagoiła się pięknie 😉

Do góry