reklama

In vitro 2024 - refundacja

reklama
W mojej klinice i programie w ogóle nie była badana ani zlecana beta ani progesteron, więc co klinika to obyczaj :)
A to w szoku jestem że nawet jednej bety Ci nie zlecili. No ale tak jak mówisz, kliniki sobie różnie interpretują zapisy ustalenia programu.

Tutaj jest przykładowo rozpisany przebieg procedury przez MZ i badanie beta hcg jest wpisane w proponowany scenariusz (z założeniem że w 30% przypadków zleca się powtórkę). :) https://www.gov.pl/attachment/6ed9616c-adf8-4000-8ff8-23fbbe272deb

Przy bardzo niskim amh jest robione tzn mild stimulation. Tabletki i tylko jedne zastrzyki ( nie pamietam teraz nazwy leków jakie mam) na pewno jest clostybegyt . Finalnie możliwe ze zostaną pobrane 3 pęcherzyki.
Ja miałam niskie amh i mało pęcherzyków antralnych. Byłam wprowadzona w stan menopauzy i później stymulacja gonapeptylem i menopourem. Finalnie były 4 pęcherzyki z czego na koniec nadawały się tylko 2 do zapłodnienia, na szczęście udało się zapłodnić o przetrwały oby dwa.

Ja miałam niskie amh i mało pęcherzyków antralnych. Byłam wprowadzona w stan menopauzy i później stymulacja gonapeptylem i menopourem. Finalnie były 4 pęcherzyki z czego na koniec nadawały się tylko 2 do zapłodnienia, na szczęście udało się zapłodnić o przetrwały oby dwa.
Co to znaczy ze bylas wprowadzona w stanie menopauzy?
U mnie na usg zazwyczaj widac ok 5-6 pęcherzyków antralnych.
A tez zawsze slabo reagowałam na stymulacje.
To będzie moja 5

Dopiero USG?
Dziwne, pierwszy raz się spotykam. Przecież badając betę można wyłapać ciążę biochemiczną.
Badałam sobie wielokrotnie przed wizytą potwierdzającą (i ostatnią) w klinice betę, żeby mieć z czym przyjść do kliniki, więc beta była badana na własną rękę. Nie musiałam do nich jeździć na krew. Na kartce, którą dostałam po transferze dostałam info aby się pochwalić jeśli wynik testu będzie pozytywny i wtedy jest jeszcze wizyta z USG

reklama
Co to znaczy ze bylas wprowadzona w stanie menopauzy?
U mnie na usg zazwyczaj widac ok 5-6 pęcherzyków antralnych.
A tez zawsze slabo reagowałam na stymulacje.
To będzie moja 5
To znaczy, że bralam leki na wyciszenie pracy jajników przed stymulacją, tak jakby wprowadził mnie w stan sztucznej menopauzy, żeby silniejsze były jajeczka i lepiej rosły. Robią tak przy długim protokole.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry