• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

Jak pokazałaś zdjęcia Piotrusia kiedyś to nie wydaje mi się żeby był grubym dzieckiem, on po prostu jest masywniejszy,ale to nie podchodzi mi pod grubość. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. No ale może Lolisza się wypowie fachowowo :) A na ile mu starcza posiłek 150ml bo mój je tak co 3h więc na razie mu nie zwiększam.

reklama
Natolin - mi też się Piotruś nie wydał wcale gruby na tych zdjęciach. On jest po prostu duży. Bo przecież długi też jest,więc automatycznie i masa większa. A na którym centylu jest masą i wzrostem? Jeśli podobnie to wszystko ok, tylko jeśli by wagą był na dużo wyższym centylu niż wzrostem to wtedy chyba może świadczyć o tym że za dużo waży. On jest ogólnie dużym chłopcem i nie ma się co przejmować :-) Poza tym pewnie niedługo wyhamuje z przybieraniem,bo nasze dzieciaczki zbliżają się do okresu kiedy kończy się szybki przyrost wagi.

Ma właśnie domęczyliśmy brokuły. Jeszcze został 1 słoiczek na jutro i koniec. Nie bardzo podchodza małemu,ale jakoś idzie mu je wetknąć. Jak już zaczęłam to wprowadzać to chcę skończyć tą 'ekspozycję' żeby było wiadomo czy można mu dawać posiłki zawierające brokuły czy nie. Na razie objawów alergii po brokułach nie ma. No ale jak skończę jutro ten ostatni słoiczek to już nie będę kupować bo widać że małemu nie bardzo smakują.

Ostatnia edycja:
A ja czytałam, że od 4 miesiąca dziecko już powinno jeść co 4 godziny, chyba że jest na piersi. Dlatego ja bym te porcje już zwiększyła.

Moja zjada 150ml mleczka co 4h. Od początku jadła mniej niż na opakowaniu jest napisane.

A dziś pierwsza kaszka poszła :) z Malinami. Lence bardzo smakowało! Zjadła z 90ml mleczka. I teraz leży jak taki basza :)

Nice, motoryke jelit reguluje Debridat, próbowałaś? Tylko to na recepte, więc jak nie próbowałaś to zagadaj z pediatrą. A w leczeniu przewlekłego zaparcia skuteczny jest Coordinax, na pewno jest w formie zawiesiny dla niemowląt bo u nas dzieciaki dostają czasami. Też na recepte. Ja sama go kiedyś brałam i byłam bardzo zadowolona. Poczytaj sobie w necie o nich, na pewno są ulotki, bo tak dokładnie to nie pamiętam, ale na pewno oba przyspieszają motoryke jelit.
Alicja ja to sobe nie wyobrażam jak takie dziecko miałoby zjeść 2 słoiki??? Nawet te najmniejsze po 130 g, to jest razem 260g, na taki mały brzuszek moim zdaniem zdecydowanie za duzo. Poza tym nasze maluchy dopiero uczą się jeść taki pokarm, on zapycha brzuszek bardziej niż mleko więc mi się to wydaje mało realne żeby jadły tego wiecej niż mleka. Ja nigdy problemów z słoikami u Franka nie miałam ale jak zje całą zupke to nawet nie próbuje mu dawać owocków bo dla mnie to nierealne.
Mala_mi zdecydowanie bardziej kaloryczne i łatwiej przyswajalne dla takich dzieci jest mleko, ale jak dziecko przybiera to nie ma co się tym sugerować, teraz tempo przybierania na masie u dzieci spadnie, wększość potraja wage urodzeniową dopiero w 12 miesiącu, ważne żeby przybierały, po trochu ale do przodu, poza tym jak zaczną raczkować to zwiększy się aktywność i wydatkowanie energii tak bardzo że będą jadły wiecej, tylko wtedy będzie inny problem – będą tak ciekawe świata, że wszytsko będzie ciekawsze od łyżeczki z obiadkiem…
Ja mam teorie taka jak Rzutka, że ważniejszy ten obiadek/zupka od deserku i to staram się podawać najpierw a deserek to jest na deserek :) I też opowiadam takie farmazony przy karmieniu, dziś np. była bajka o tym jak mama biegała miedzy blokami za królkiem dla syna…

A my po tym nieszczesnym króliku z ziemniakami, szału nie było ale jakoś weszło, ale mdłe to strasznie, musze dodać coś do tego jutro bo nie dziwie sie ze nie bardzo mu smakuje, jakbym samego ziemniaka bez soli jadła, feee...

Ostatnia edycja:
Monimoni ja mu daje miesny słoik raz w tygodniu, zaczełam od tych rosmanowskich bo na nich niby jest napisane ze po 4 mies, ale mąż mi mówi ze to na pewno jeden pieron. A doprawic musze tego królika z ziemniakiem hippowskigo bo to jest jakies g**** w smaku za przeproszeniem, inne słoiki chociaz namiastke smaku maja a to jakies dno, a doprawie hmm...czyms co ma smak, pewnie wymieszam z odrobina innego słoika. A probowalas tego dynia z ziemnakiem dawac? to wiekszosc dzieci lubi bo słodkawe.

Ja próbowałam dynie z ziemniakiem i niestety mała strasznie się krzywi i wypluwa ale dodałam jej kilka łyżeczek jabłuszka i tak szamała, że był ryk jak już sie jedzonko skończylo:-)

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry