• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

moriam dodaje do deserku kaszkę mleczno - ryżową. jak na razie bezsmakową bo to nasza pierwsza (miała być najmniej inwazyjna ;-) ) jak sie skończy to zabieramy sie za bananową :-p

u nas dziś pierwszy raz gluten - dałam łyżeczkę zrobionej już manny do warzywek. Nagotowałam pół litra mała dostała łyżeczkę a mamusia zjadła resztę :-D na razie chce jej dawać łyżeczkę zrobionej, później bedę robiła z łyżeczki "surowej" manny.

reklama
Lolisza, błagam pomóż mi bo problem mam wielki !
Nakupowałam dziś słoiczków po 5 miesiącu. One właściwie wszystkie są już z mięskiem. I tak mam różne kombinacje warzywne + mięso z kurczaka, indyka, królika, cielęcina, ryba.
Od których powinnam zacząć ? Tzn. które mięso jest najłagodniejsze i jaka dalsza kolejność ?

Kupiłam też 3 słoiczki jabłko + kaszka manna, ale z tym poczekam bo muszę się dokładnie podowiadywać.

I jeszcze raz pytam bo chyba mi nikt nie odpowiedział... Jeśli raz podam już gluten to od tego momentu musi go jeść codziennie tak ?

Rzutka najdelikatnejsze mięsa to gołąb, królik, indyk, kurczak a dopiero potem jagnięcina, cielecina, wołowina. Dopiero daleko daleko wieprzowina. Ryba przeszła metamorfoze, jeszcze niedawno była w zywieniu dzieci dopiero ok rocznych bo niby jest silnym alergenem, potem doszli do wniosku że jednak korzyści wynikające z podawana ryby wcześniej (chodzi głównie o omegi) są znacznie ważniejsze od ewentualnych alergii i teraz jest po 5 miesiącu. Ja bym zaczela od miesek tych delikatnych typu indyk, królik a ryba jak te mięska zostana zaakceptowane.

A gluten tak, jak już daż te 2-3 g to cały czas codziennie, raz dziennie te 2-3 g i tak przez 2 miechy a potem 6 g przez kolejne 2 miechy, a potem dajesz bułe i niech sobie radzi :)

moj wczorajszy sukces sloiczkowy zwienczony dzisiejsza porazka:( co prawda Maura zjadla jakos pol sloika ziemniaka z dynia, nbez entuzjazmu, a pod koniec byl juz krzyk..o butle! Uspokoila sie dopiero jak jej dalam i wciagnela 120 ml-po polowie sloiczka. A specjalnie zaczelam karmic jak byla jeszcze godzinka do teoretycznej pory jedzenia:(
ona tych sloikow w ogole jako jedzenie nie traktuje, a raczej jak zlo konieczne, ktore mama uparla sie jej wciskac do buzi:(

Dziewczyny wielka prośba

Wklejcie mi linki do stron,albo dokładne nazwy kaszki manny z glutenem jaką używacie.Mamy zacząć wprowadzać gluten,czyli mannę do zupki warzywnej np i nie wiem w końcu jaką kupić.Właśnie się z małżem jeszcze o to pożarłam,bo ja chciałam konkretną mannę błyskawiczną w niebieskiej torebce (Kielecką) a on byl dwa razy w sklepie i dwa razy inne przynosi,a tej konkretnej nie.NO i nie wiem czy mam się o co pielkić. Pomóżcie ;-)

Dziękuję Ci bardzo Lolisza bo ja to jak dziś wpadłam do tego sklepu i zobaczyłam te wszystkie kombinacje to zgłupiałam i wziełam wszystko co było możliwe ;-) A potem w domu podrapałam się po głowie z miną głupka od czego tu zacząć.
Mi zostały jeszcze 2 obiadki z 4 miesiąca i zaczynam z tymi.

Hehe i tak jak ostatnio byłam znowu przerażona tymi słoikami tak dziś podnieciłam się na maksa :-) Mąż mówi, że głupia jestem bo zaczełam bardziej cieszyć się z tego, że dopadłam jakiś słoik niż np ze spodni dla siebie ;-)

a moja za porada learki pije codziennie manne mleczna nestle. Małej smauje bardzo i chetnie zjada. Ma jesc codzinnie raz manne raz ryzowa. Dzis akurat zamiast kaszki manny dostałą kurczaka z manna i warzywami i jutro druga połowe.
Niunia zjada juz codzinnie połowe małego słika obiadku, przepija coczkiem albo herbatke i wcina połowe deseru. Wiecej jej nie daje i wytrzymuje 3-4 h. Zawsze jej nakładam na dwie miseczki połówki i tak jej podaje przed nosem.

Dziewczyny proszę powiedźcie mi, bo zamierzam niedługo zacząć wprowadzać ten nieszczęsny gluten. Co do kaszek to wiem jakie dawać i ile. Tylko np zauważyłam w sklepie słoiczek o nazwie Warzywa z kurczakiem i kaszką pszenną. Na słoiczku pisze że znajduje się tam zalecana ilość glutenu według schematu żywienia.
Czyli proszę oświećcie mnie- to jest te 2-3g? Mogę taki słoiczek podać?

A i powiedźcie mi bo chcę podać małemu kaszkę i mam mleczno-ryżową tak więc robię ja na wodzie i ile dać wody i ile miarek? Jak wy to robicie?

Ostatnia edycja:
Rzutka ale on jak dostawał 180ml to też chciał co 3h, on nie bardzo może jeść co 4h, bo wtedy nie miałby kiedy zjeść pięciu posiłków, a schematy żywieniowe zalecają pięć
nice dzięki, no niby i jedno i drugie ma pomiędzy 90 a 97 centylem, ale przy wcześniejszej wizycie miał wagę na 90 a wzrost na 97, a teraz to się bardziej wyrównało, więc bardziej utył niż urósł

reklama
Lolisza, błagam pomóż mi bo problem mam wielki !
Nakupowałam dziś słoiczków po 5 miesiącu. One właściwie wszystkie są już z mięskiem. I tak mam różne kombinacje warzywne + mięso z kurczaka, indyka, królika, cielęcina, ryba.
Od których powinnam zacząć ? Tzn. które mięso jest najłagodniejsze i jaka dalsza kolejność ?

Kupiłam też 3 słoiczki jabłko + kaszka manna, ale z tym poczekam bo muszę się dokładnie podowiadywać.

I jeszcze raz pytam bo chyba mi nikt nie odpowiedział... Jeśli raz podam już gluten to od tego momentu musi go jeść codziennie tak ?

Mi lekarka powiedziała, że jak bym chciała sama gotować zupki dla małego ta na początku z gołębia albo królika bo najdelikatniejsze mięso.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry