• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kącik małego smakosza

Mala_mi jak jest napisane na słoiki że jest w nim „zalecana ilość glutenu wg schematu żywienia” to dokładnie oznacza że jest tam go te 2-3 g tylko w takiej sytuacji ten słoik powinien „wejść” Łukaszkowi cały. Ten mój lek od celiakii mówi że własnie bardzo ważne jest to, żeby była systematycznie konkretna dawka, żeby jelita przyzwyczajać, a nie każde dzecko pochłonie cały słoik, u mojego to zalezy chyba od humoru, może się okazać, że łatwiej jest podac ten gluten w mleczku. Super jest ten przelicznik na stronie bobovity który podałaś, dzieki niemu wiem że jak kupe kaszke jakąś ichniejszą to mam jej wsypać konkretną ilość żeby było te 2-3 g, ja to bym to pewnie rozkładała na czynniki pierwsze i liczyła dziwnymi metodami ile tego mam wsypać żeby było te 2 – 3 g.

A tak przy okazji glutenu to jak byłam sobie kupować żarcie bezglutenowe w sklepiku ze zdrową żywnością to tam się natknęłam na samą dynie w słoiku (kilka osób na taką polowało, w tym ja), no i tam takowa jest, tylko pieroństwo drogie, bo słoik prawie 8 zł… i jest tam też Eko marchew i Eko ziemniak po 4 zł/kg i Eko Pietrucha uwaga… 9 zł/kg :) Ale pani ma na wszytsko jakieś magiczne certyfikaty, że jest to Eko, wiec może kiedyś jaką zupine i ja ugotuje :)

A mleczno-ryżową ja podaje teraz jako nasz II posiłek bo mleczko nie wchodziło i ja mam Humane bananową i robie wg ich przepisu na 130 ml wody 4 – 5 łyżek kaszki i jest super.
Natolin, mój tez je co 3 godz, żeby tych 5 posiłków się zmieściło, łatwiej jest to rozłożyć co 4 jak dzieci później zasypiają, ale nasze chłopaki z tego co pamiętam podobnie, ok. 19:00 lulu i nastepne żarełko rano, więc jak by nie kombinował to trzeba co 3 godz. I nie martw się waga, zacznie raczkować to „zrzuci” wtedy Ty będziesz spała spokojne że jest wagowo ok. a my będziemy pazury obgryzać z nerwów że tyle maluchy biegają a jeść nie chcą i nie przybierają…

Ostatnia edycja:
reklama
lolisza dzięki, ja to się tylko martwię, żeby nie miał słabej przemiany materii, bo moja mama ma i wiem jaki to problem (nie jest grubasem, ale je o wieeeleee mniej niż ja)
a tak czytając Was to się trochę przeraziłam tym mięsem z gołębia... aż myślałam, że coś źle przeczytałam...

hehe noo do mnie gołąb tez nie przemawia, ale mój małż się mięsem gołębim zachwyca, jego dziadek hoduje i pewnie bysmy małemu zapodali gdyby nie moja medyczna lampka pt TO MIĘSO JEST NIEBADANE WETERYNARYJNIE pieron wie co może mieć, a przecież nie bede z jednym martwym gołębiem za wetem jeździć żeby mi mięso przebadał, a w sklepie pewnie by znalazł ale pewnie za taką kase, że ja tam zaspokoje te fanaberie żywieniowe królikiem ze słoika :)

No mój je co 4 godziny i też spać idzie wcześnie, tylko że ja o 23 jeszcze daję butlę na śpiocha i to jest ten 5 posiłek w dobie.

Przeselekcjonowałam już słoiczki i odłożyłam królika i indyka :-) Od tego zaczniemy jak radzi Lolisza. Zadzwonię jeszcze do mojej pediatry dopytać o ten gluten.
Lolisza, czyli Ty będziesz kupować najzwyklejszą kaszę manną, a z jakiej firmy najlepiej ?

Rzutka ja planuje najzyklejsza kupic, ba już nawet kupiłam błyskawiczną kupiec ale ona jakoś średnio błyskawiczna jest bo trzeba ją gotować 2 min... ale chyba Nice-girl polecała z Lubelli i ja juz ją oblukałam i taką kupie, bo wg mnie jest bardziej błyskawiczna a mi o tą błyskawiczność się rozchodzi :) Planuje do obiadków dawać, a jak nie bedzie chciał to do mleka sypne, ja jadłam jako dziecko taka kasze na mleku, ba na porodówce taka jadłam więc i on zje.

O nawet fotke mam - matko ale mi sie nudzic musi strasznie skoro nawet zdjęcia kaszy tu wklejam, nawet mężowi przesłałam fotkr pudełka z ciastkami Oreo żeby wiedział czego szukać...

manna.jpg

kurcze, czekajcie, bo chyba się pogubiłam :-( jak mój się urodził 8.10 to kiedy powinnam zacząć tę ekspozycję na gluten??
Rzutka ja jakoś jedzenia na śpiocha sobie nie wyobrażam, on prawie zawsze jak zje wieczorem to śpi do rana

Natolin dzieci na MM powinny ekspozycje na gluten zaczynać po skończeniu 5 miesiąca czyli Ty już niedługo bedziesz zapodawać, chyba że z ajkiegoś powodu nie robi sie ekspozycji to wtedy po skończonym 9 miesiącu.

U nas tez karmienie na śpiocha bez szans, nawet nie próbuje bom sie boje żeby sie nie rozbudził...

reklama
a mi pediatra pozwoliła w połowie 5 miesiaca dawac gluten.
A co do oreo to zadna rewelacja. Do zjedzenia ale nie musiałam zamykac okna przy jedzeniu bo z rozkoszy bym nie odleciała.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry