• 🌿 Kochane/i życzymy Wam spokojnych, dobrych Świąt Wielkanocnych. Takich bez presji, bez „muszę”, bez porównywania się. Niech to będzie czas choć odrobiny odpoczynku. Życzymy Wam ciepła, bliskości i takich małych momentów, w których można na chwilę odetchnąć i pomyśleć: „jest okej”. I trochę więcej łagodności dla siebie, bo naprawdę robicie bardzo dużo ❤️ 🐣 Ściskamy Was świątecznie zespół babyboom.pl
reklama

Kącik małego smakosza

DO kiedy jest mleko 2 ?

Dawidowe, u nas też ostatnio obiadki gorzej idą. Jadł gerbera, zmieniłam na Bobovite i poszło. Czytałam też gdzieś, że jak będą szły zęby to z obiadami robi się problem przez zbyt ciężką konsystencję.

reklama
Mleko 2 to do roku chyba u wiekszości. Enfamil 3 jest 1-3 lat.

A z obiadkami ponoć tak jest jak mówisz i podbno wtedy trzeb przejść na te "starsze" bo one mają inna konsystencej, mają ponoć już jakieś cząsteczki marchewki czy mieska ale ta papka ogólnie jest bardziej wodnista a w niej te czasteczki a nie taka kremowa jak w tych młodszych słoiczkach. Hm, ja jakoś nie widze Franka jedzacego teraz jakiekolwiek czastki marchewki, pietruszki itp, a jedynki dolne już mamy.

Natolin, tak na Pepti. Do roku zamierzam na tym pociągnąć i potem spróbować już ze zwykłym.
Lolisza, ja ostatnio dałam słoiczek po 6 miesiącu, rosołek z kurczakiem, marchewką i ryżem i to już właśnie nie była taka papka, a już jakieś kawałki można było odróżnić. Młody według mnie jadł to tak samo jak tamte czyli poprostu połykał. Pewnie musi się jeszcze nauczyć przeżuwać :tak:

No dobra, u mnie na puszce jest tylko napisane ile dawać w 7 miesiącu (3 posiłki), a jak dalej ? Już na czuja ?

Rzutka a jakie masz dakowanie na ten 7 miesiac? Bo ja makm takie info że w 7 misiacu ok 180-200 ml a jak wcina wszytko to mozna zwiekszyc do ok 220 ml i że tak mneij wiecej wiekszość dzieci do roku zjada 200-220 ml a po roku ok 250 ml.

Mam napisane 7 miesiąc 3 posiłki na dobę po 210.
No, ale idąc tym tropem co Ty właśnie piszesz to rzeczywiście na takiej ilości jeszcze trochę pociągnie :tak: W sumie to logiczne bo im dalej w las tym te słoiczki są bardziej sycące, więcej składników itd. więc się dzieć najada. My już całkowicie na 2 jesteśmy i mam wrażenie, że to mleko bardziej jest kaloryczne i Hubson je go mniej mimo, że smakuje mu bardziej niż 1.

no to jak ono jest bardziej kaloryczne to boję się o wagę Pudzianka ;-)
chociaż z drugiej strony Pudzianek od kilku dni dostaje 4 posiłki po 210ml, z czego wypija 2xpo ok. 140ml + 2xpo 210 ml co daje w sumie 700ml, a jako 2-miesięczne dziecko jadł na dobę 750ml... :eek::eek::eek:
chyba to nie halo za bardzo, ale co zrobić

nam została jeszcze jedno opakowanie i do poniedziałku zaczynamy zabawe z dwójką..mam nadzieje że isi zasmakuje, w sumie bardzo sie ciesze że jest nieco bardziej kaloryczne bo mała jest teraz jak kulka energii, przynajmniej będzie miała czym akumulatorki naładować ;-)

reklama
NAtolin - a Ty kiedy na dwójkę przechodzisz? No mi to alergolog już chciała dwójkę wypisywać,ale poprosiłam jeszcze o 4 puszki jedynki, no bo dopiero co zmieniliśmy z Nutramigenu na Pepti i nie chciałam od razu na dwójkę znowu zmieniać. Ale jakoś po weekendzie (jak zostaną 2 puszki) zaczniemy już chyba powoli mieszać. Myślicie że 2 puszki jedynki starczą do mieszania z dwójką, żeby całkowicie przejść? 1 puszka starcza na niecałe 3 doby. Rzutka - ile czasu mieszałaś zanim przeszłaś na dwójkę? No i dostałam receptę od alergolog na 14 puszek Pepti - na 1 recepcie :-) Więc chyba alergolodzy nie mają za bardzo ograniczeń w tej kwestii.

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry