reklama

Kącik małego smakosza

reklama
każde dziecko jest inne. mojego synka bebilon pepti najpierw też zatykał, więc dr zaleciła przejść na nutramigen. a on po nutramigenie dostał krwi w kupce, więc wróciliśmy do bebilonu pepti i jakoś się unormowało i jest OK :-)

Z tymi zaparciami to chyba normalka po przejściu na mm. Wiadomo, że mm jest cięższe do strawienia niż pokarm matki. U nas też były mega zaparcia jak przeszliśmy na Nutramigen. Po 5 dni nie bylo kupki, czopki glicerynowe czesto mu dawałam bo się męczył, az w końcu dałam mu ten syropek Duphalac i wszystko się ładnie po 4 dniach unormowało i jest 1 albo 2 kupki dziennie. Unormowało się to po jakiś 2-3tyg od wprowadzenia mm. Teraz jak widzę, że co ciężej kupki idą to daję 1 dawkę Duphalacu i na 2 tyg jest spokój. Myślę, że nie ma co tak od razu szybko zmieniać mleczka jak są zaparcia, bo każde mm jest cięższe od mleka matki i maluszek musi się przyzwyczaić.

kochane mamusie karmiące mieszankami powiedzcie mi po jakim czasie sprawdzic czy mleko jest ok ? Wczoraj na noc pierwszy raz podałam mleko modyfikowane (zeby sprawdzic czy akurat to bedzie ok jak wrócę do pracy). W nocy dużo prykał w pieluchę , ale brzuch go nie bolał , bo nie płakał, rano zrobił kupkę , ale normalną jak zawsze, od rana tez usmiechnięty. Czy może trzeba podawac takie mleko przez caly dzien ,zeby się przekonac? Jestem trochę zielona w tej kwestii , bo nigdy nie karmilam sztucznie (przy pierwszym karmilam piersią do roku , a potem tylko przetwory mleczne w kazdej postaci mu wchodzily).

Doris, proponuję nie przechodzić tak z dnia na dzień całkowicie na mm, chyba że musisz. Lepiej najpierw mieszać, dawać raz mm a raz pierś, albo na początek nawet raz dziennie mm, wtedy brzuszkowi latwiej się przestawić.

Ktoś dał linka o MOM w słoiczkach Gerbera - to teraz kolejna antyreklama słoiczków:
http://dziecisawazne.pl/w-sloiczkach-z-zywnoscia-dla-dzieci-jest-za-duzo-kwasow/

Ostatnia edycja:
dobranocka no wlasnie ,ze ja na razie to tylko raz jedyny podalam mm . nie chce jeszcze rezygnowac z karmienia piersią, ale jak wroce do pracy to z piersi nici , dlatego chcialam sprawdzic jego reakcje na mm.

My wczoraj jedliśmy bananka. Ze słoiczka rzecz jasna i bł paskudny. Mały się krzywił, ale zjadł 5 łyżek. Jednak mam wrażenie, że wieczorem go bolał brzuszek...

madlein a na bananka to nie za wcześnie?
podbno często bóle brzuszka wywołują. ja co prawda karmię cycem, ale jak zjem banana to małego trochę skręca, a i mnie samą też czasem, banany nie są wcale takie lekkostrawne, z tego co słyszałam.
na początek marchew jabłko podbno i ew gruszka tak czytałam, ale to tylko moje skromne zdanie.:-D

Madlein, mi też sie wydaje że coś szybko te stałe pokarmy jak na takiego maluszka... No chyba ze to za poleceniem pediatry. U nas jest nakaz zeby poczekać jeszcze do ponad 4 miesiecy, i na spokojnie zaczynać, po mału... A Twój Wiktorek tydzień starszy od Justysi, więc dziwię się że już wcina słoiczki...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry