reklama

Karmienie maluszkow

cobra ja wprawdzie troche starsza jestem od ciebie, ale za moich czasów danonków nie było, jedynie te serki homogenizowane...a danonki to sie pojawiły jak ja miałam pewno z kilkanaście lat, więc chyba i wam mama musiała co innego dawać do jedzenia, ale rozumiem, że chodzi ci o wprowadzanie nabiału do diety młego? może lepiej jak agast radzi, jogurty? tylko trzeba jeszcze z tym poczekać

reklama
Serek homo posypany kakao o ranyyyyy to bylo super...albo przekladane nim ciasteczka petitki i na to galaretka i byl sernik pierwsza klasa :))

Dziewczyny czy podawala ktoras z was maluchowi te jogurciki z Nestle. Sa od 6mca ale jakos boje sie za nie zabrac, chyba zaczniemy od wprowadzenia zoltka.

Miałam ugotowaną zupkę dla Julki i dodałam do niej żółtko - najpierw z odrobiną letniej zupki surowe żółtko rozrobiłam a później wlałam do rety zupki w garnku i zagotowałam.

myślałam, że żółtko od 7 mieisąca jest zalecane?
Dziś gotuję królika ;-)Helenka wczoraj miała czerowne policzki...już sama nie wiem czy to od suchego powietrza-mimo nawilżacza, czy reakcja uczuleniowa po jedzeniu...nic więcej się nie dzieje. A dziś policzki są Ok...
Kaszki Helence nie podchodza...próbnowaliśmy już jabłkową bobovity, teraz kupiłam nestle bananowa...tak jak i owoce...No nic, będziemy próbować, może kiedyś jej zasmakuje.
Czas też u nas na gluten, więc po szczepieniu już zaczniemy z manną. Czy Wy stosowałyście tę błyskawiczną firmy Kupiec?

myślałam, że żółtko od 7 mieisąca jest zalecane?

W 5 miesiącu wprowadzamy drugi dodatkowy posiłek zamiast pokarmu matki lub mieszanki mlecznej, tj. kaszę mannę na pełnym mleku oraz żółtko. Żółtko jest produktem o bardzo wysokiej wartości odżywczej, dlatego doskonale nadaje się do uzupełniania diety niemowlęcia wzbogacając ją w żelazo, związki fosforowe (lecytynę), witaminę A, a poza tym w pełnowartościowe białko i wapń. W początkowym okresie podajemy niemowlęciu żółtko z zupą jarzynową, przy czym rozpoczynamy podawanie od 1 łyżeczki co drugi dzień i dochodzimy stopniowo w 7-8 miesiącu życia do 1 żółtka dziennie. Podajemy je zagotowane w potrawach po uprzednim rozprowadzeniu zupą, kaszką na mleku, kisielem itp., tak aby zostało ścięto w bardzo drobne, niewidoczne dla oka kłaczki.
cytat ze strony Dieta niemowlaka

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry