reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

kiedy i jakie pierwsze objawy??

Mononoke, kochana nie denerwuje się, ale jak można tak pisać.. każdy sam wybiera co dla niego jego zdaniem jest dobre.. to tak jakbym powiedziała dziewczynom co kupują tańsze testy owulacyjne, że one są do niczego i porażka totalna etc..

Ja dziś też nie w humorze, strułam się makabrycznie i do tego okres płodny się pewnie skończył a tu nic nie wystarane :D

Witaj Moniś :) Nawet jak @ przyjdzie to nie wolno się załamywać, czasem trzeba na fasolkę dłużej poczekać, no i gratuluję synka :)

reklama
Co do obserwacji cyklu wtrącę moje trzy grosze ;)

Termometr zawsze ten sam, nie ważne jaki (z doświadczenia powiem, że dla mnie wygodniejszy był elektryczny), bo nie tyle liczy sie sama temperatura, co zmiany jej wartości, a więc czy jeden termometr wykaże tyle, a drugi tyle - to jest bez znaczenia. I oczywiście termometr prywatny, tylko do tego celu!!! Bo miarodajne pomiary są tylko z pochwy (ja początkowo miałam opory i mierzyłam w ustach, ale to bez sensu, bo sie dowiedziałam, że nawet w różnych miejscach jamy ustnej może być różna temp). Chyba nie muszę tu pisać o higienie termometru...

Zawsze pomiary o tej samej godzinie (dopuszczalne godzinne odchylenie), rano, najlepiej przed wstaniem z łóżka.
Czasem może to wydawać sie trudne, ale napisze może jak ja/my to rozwiązaliśmy:

początkowo nie pracowałam, ale żeby mierzyć o tej samej godzinie, to zawsze budzik miałam nastawiony na ta sama godzinę (5 rano, bo mąż wstawał tak do pracy). M podawał mi termometr (w końcu musiał chociaż jakoś uczestniczyć w tych obserwacjach hehe), mierzyłam w pół śnie i tyle. Elektryczny term. dla mnie był lepszy, bo szybciej mierzył i informował o końcu pomiaru, a czasem zdarzało mi się z nim zasnąć...

Trzeba też pamiętać o tym, że na zmiany temperatury mogą wpływać różne czynniki np. alkohol poprzedniego wieczoru.
Wzrost temp. oznacza wzrost poziomu progesteronu, jej spadek - jego spadek, co bezpośrednio wywołuje @ lub poronienie.

Do tego obserwowałam śluz, ale nie wiem, czy mam sie tu rozpisywać na ten temat. Metoda dwuobjawowa jest bardzo skuteczna w planowaniu/lub wręcz odwrotnie ciąży. Jeszcze lepsza jest trójobjawowa, tzn. z obserwacja szyjki macicy, ale dla mnie to było niewykonalne....

Obserwowałam sie tak przez kilka lat, więc chyba mogę sie już wypowiadać na ten temat
a ostatnie miesiące sobie odpuściłam, hehe, bo skoro planowaliśmy, to już mi sie nie chciało tak mechanicznie niczego robić, bardziej spontan, ale dzieki takiej autoobserwcji znam dokładnie swoje cykle.

witajcie kochane jestem tutaj nowa .Staram się o dzidziusia już pare miesięcy .Mam juz synka ,który ma 2.5 latek .Jest mi troszkę łatwiej .Dzisiaj mam dostać @ .wiem ,że ją dostanę ,o poprostu czuję to.

Witaj monis, bardzo dobrze trafilas :> Nie martw sie niczym, powoli ale do celu na pewno Wam sie uda, skoro macie juz jednego wspanialego synka, mysle ze nie bedzie problemu z drugim malenstwem, wystarczy sie nie zalamywac... :)
Na wstepie zrob sobie suwaczka, zebysmy wiedzialy co i jak. Suwaczki mozna zrobic m.in. na stronie Suwaczki na wszystkie okazje! - suwaczki.com

LILITH to ja juz wszystko rozumiem.... okres plodny Ci sie konczy mowisz... to trzeba bylo dzialac a nie zloscic sie na meza!:>Ciesz sie, ze chociaz mozecie, bo mi w szpitalu powiedzieli, ze mamy z mezem szlaban na 4 tygodnie!!!!! Normalnie 4 tygodnie bez przytulania sie, poglupieli chyba w tym szpitalu... no nie wspominajac o kilku miesiacach przerwy w staraniach :/ Ale jak tylko wszystko mi sie tam odbuduje to od razu wracamy do staran, chocby za 2 miechy ;p

Ostatnia edycja:
najlepsze jest to ,ze synka udało nam sie zmajstrować za pierwszy razem jest to moje oczko w głowie,mój najwiekszy skarb . 597923119e.jpg

sliczny chlopak! Nie sugeruj sie tym, ze z pierwszym dzieckiem udalo sie od razu, wiele par o drugie dzieciatko stara sie np rok... ale na pewno wszystko bedzie dobrze! Trzymam za Ciebie kciuki &&&&&&&&&&

Dzięki Mononoke:-)Jak mi się śniło, że na teście były dwie kreski to tez byłam wniebowzieta:-D
Od tego cyklu zaczynam obserwacje, ale takie porządne.Mam tylko jedno pytanie o temperaturę.Niby przed okresem powinna spaść a ja mam 37.1, ale pewnie jeszcze spadnie co???Raczej nie jestem chora.

Mi zawsze spadała tego samego dnia, co przychodziła @

reklama
Do góry