reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kolka i brak sił...

Drogie mamy jak było u waszych maluchów z kolkami? Syn w chwili obecnej ma 18 tyg. od 1 tygodnja życia ma kolki codziennie o tej samej porze zaczynają sie 19-20 później znów 1-2 w nocy i 5-7 rano. Od urodzenia nie przespał ani jednej nocy ciągiem co za tym idzie ja i mąż również jesteśmy wyczerpani i bezsilni. Zmienialiśmy mleko 3 razy w chwili obecnej Bebilon pepti syneo , wypróbowane krople sab simplex,espumisan, delicol. Nic nie pomaga po każdym posiłku mały jest odbijany, butelki antykolkowe. A dziecko i tak sie męczy za chwilę będzie miał 5 miesięcy a u nas nie ma nawet światełka w tunelu... jak było u was ?

reklama
No ogólnie dziewczyny maja rację. Mam syna w podobnym wieku i też nie przesypia całej nocy 😅 wiec na przespane noce niemal masz co liczyć póki co. Znam dzieci które mają po 5-6 lat a i tak wstają i przychodzą do rodziców spać 😂 ogólnie u nas takie problemy przeszły cos koło 3 miesiąca. Byłaś u pediatry z tymi kolkami? Moze cos doradzi albo pokieruje dalej. Bo raczej juz powinno sie to uspokoić
Byłam u 2 pediatrów, osteopaty i gastrologa... pediatrzy zmieniali tylko mleka. Osteopata nie widzi żadnych zaburzeń w rozwoju. Gastrolog obejrzał go zobaczył ze dobrze przybiera zbadał fizykalnie i tyle... stwierdził zdrowe dziecko i powiedział " z wiekiem będzie lepiej".

reklama
Byłam u 2 pediatrów, osteopaty i gastrologa... pediatrzy zmieniali tylko mleka. Osteopata nie widzi żadnych zaburzeń w rozwoju. Gastrolog obejrzał go zobaczył ze dobrze przybiera zbadał fizykalnie i tyle... stwierdził zdrowe dziecko i powiedział " z wiekiem będzie lepiej".
A usg brzucha? Probowalas wszystko odstawić? U nas też witama D3 powodowała problemy

A usg brzucha? Probowalas wszystko odstawić? U nas też witama D3 powodowała problemy
Witaminy d3 próbowałam 2 różne i bez zmian było. Osteopata mi ostatnio podpowiedział aby kupić wit d3 na oleju mct. Próbowałam bez zmian. Jak je mleko już przed spaniem koło godziny 20 już słychać w brzuchu jak by chrobotanie/bulgotanie i wtedy wiem, że za 1h-1,5h dostanie kolki. Było tak po każdym mleku, które próbowaliśmy.

Witaminy d3 próbowałam 2 różne i bez zmian było. Osteopata mi ostatnio podpowiedział aby kupić wit d3 na oleju mct. Próbowałam bez zmian. Jak je mleko już przed spaniem koło godziny 20 już słychać w brzuchu jak by chrobotanie/bulgotanie i wtedy wiem, że za 1h-1,5h dostanie kolki. Było tak po każdym mleku, które próbowaliśmy.
A nie je łapczywie, że połyka dużo powietrza? Alergia wykluczona? A moze laktoza? Nikt nie proponował mleka na receptę? Probiotyku? A może ma słabe mięśnie brzucha i trudno mu gazy oddawać? My podajemy kozie mleko bo też po każdym były problemy. U nas wszelkie kropelki powodowały większe problemy. No nie wiem, moim zdaniem dobry pediatra powinien pokierować i poszukać problemu bo tak można gdybać...

Ja autorkę rozumiem bo nieprzespane noce i zmęczenie rodziców to jedno ale codzienny wielogodzinny płacz dziecka, jego ból i zmęczenie, które się bezradnie obserwuje to drugie i niestety też doświadczyliśmy tego uczucia załamania i frustracji. W trzecim miesiącu gastroenterolog zdecydował się zmienić nam mleko na Neocate - dr powiedziała że można oczywiście dalej czekać i jest szansa że to niedojrzałość układu pokarmowego która minie bo Mały wyrośnie ale po co ma się męczyć jeszcze kilka tygodni. Po 2 tygodniach od zmiany mleka - objawy ustaliły i Synek zaczął normalnie funkcjonować a nie w dzień odsypiać wielogodzinne ataki kolek nocnych. Podpowiem że najlepiej gdyby receptę na Neocate wystawił alergolog albo gastroenterolog bo bez ryczałtu puszka kosztuje ok 160 zł a z ryczałtem ok 12 PLN. Nam pediatrzy nie chcieli tego mleka przepisać i radzili tylko czekać ….
Stosowaliśmy wszystkie powyższe kropelki plus Benelife Acolic ale niestety nie przynosiły ulgi. Trzymajcie się i powodzenia!
Dla pocieszy napiszę że teraz mamy prawie 9 m-cy rozszerzanie diety idzie bez komplikacji a synek na Neocate nadal bardzo dobrze przybierał i jest obecnie między 70-90 centylem jeśli chodzi o wagę. Około 1 roku planowana jest próba prowokacji i przejścia na mleczko z białkiem mleka krowiego. Zobaczymy jak pójdzie.

reklama
Ja autorkę rozumiem bo nieprzespane noce i zmęczenie rodziców to jedno ale codzienny wielogodzinny płacz dziecka, jego ból i zmęczenie, które się bezradnie obserwuje to drugie i niestety też doświadczyliśmy tego uczucia załamania i frustracji. W trzecim miesiącu gastroenterolog zdecydował się zmienić nam mleko na Neocate - dr powiedziała że można oczywiście dalej czekać i jest szansa że to niedojrzałość układu pokarmowego która minie bo Mały wyrośnie ale po co ma się męczyć jeszcze kilka tygodni. Po 2 tygodniach od zmiany mleka - objawy ustaliły i Synek zaczął normalnie funkcjonować a nie w dzień odsypiać wielogodzinne ataki kolek nocnych. Podpowiem że najlepiej gdyby receptę na Neocate wystawił alergolog albo gastroenterolog bo bez ryczałtu puszka kosztuje ok 160 zł a z ryczałtem ok 12 PLN. Nam pediatrzy nie chcieli tego mleka przepisać i radzili tylko czekać ….
Stosowaliśmy wszystkie powyższe kropelki plus Benelife Acolic ale niestety nie przynosiły ulgi. Trzymajcie się i powodzenia!
Dla pocieszy napiszę że teraz mamy prawie 9 m-cy rozszerzanie diety idzie bez komplikacji a synek na Neocate nadal bardzo dobrze przybierał i jest obecnie między 70-90 centylem jeśli chodzi o wagę. Około 1 roku planowana jest próba prowokacji i przejścia na mleczko z białkiem mleka krowiego. Zobaczymy jak pójdzie.

Tylko autorka w sumie nie napisała jak zachowuje się dziecko - poza tym, że ma "kolki" równie dobrze może płakać bo jest mu gorąco, chce do mamy itd.
Mój syn nawet tydzień temu miał taką noc, że płakał prawie większość nocy, nawet cycuś nie pomagał - no jakby nie były to kolki. Ja nie uważam, aby jakiekolwiek moje dziecko miało kolkę, a to zupełnie nie znaczy, że nie wyły (bo płaczem tego nazwać nie można) jak były malutkie

Do góry