• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

koniec wychowawczego

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Witam. Za miesiac konczy mi sie urlop wychowawczy z pracy. Maja 2 dzieci ide dalej na urlop lecz juz swiadczenia beda pobierane z mops. Umowe o prace mam na stale. Wiem ze wtedy mops wyplaca 400 zl rodzinne i 500+ pobieram. Pytanie jakie jeszcze moge pobierac swiadczenia bo slyszalam ze jeszcze jest cos takiego ze z uwagi ze wychowuje dzieci i nie moge podjac dalej pracy jest jeszcze jakis dodatek od panstwa ????

reklama
Rozwiązanie
Ale wam wesoło. Nie no, najłatwiej obgadać w internecie znanych sobie ludzi żeby sobie samemu ulżyć. [emoji6]

Eh. Chcialam coś powiedzieć ale lepiej zamilknę. Sama nie popieram kombinatorstwa ale tak samo nie popieram takiej krytyki jaka tu poleciała gdy nie znacie całego obrazu sytuacji. Serio macie pewność że autorka chce kombinować i wyciągnąć jak najwięcej się da od państwa? (A może mieszka na takiej wiosce gdzie pracy zwyczajnie nie ma, żłobka nie ma, do miasta kawał drogi i jeździ jeden autobus dwa razy dziennie - serio są w pl nadal takie miejsca, mieszkałam na takiej wiosce tylko wtedy jeździł jeden raz z samego rana- dzieci nie ma z kim zostawić, to co taka kobieta ma zrobić? Owszem może szukać dorywczej pracy ale na...
Wiem ze wtedy mops wyplaca 400 zl rodzinne i 500+ pobieram. Pytanie jakie jeszcze moge pobierac swiadczenia bo slyszalam ze jeszcze jest cos takiego ze z uwagi ze wychowuje dzieci i nie moge podjac dalej pracy jest jeszcze jakis dodatek od panstwa ????

Stąd mam takie informacje
Pobieranie zasiłku to nie życie na koszt Państwa. Czyli jak ja pobieram 500 plus to żyje na koszt Państwa?

reklama
Dopiero teraz autorka chce przejść na wychowawczy - chyba źle się wyraziła, kończy rodzicielski urlop, bo dziecko kończy rok i urlop wychowawczy jest bezpłatny ze strony pracodawcy i ZUSu. Można starać się właśnie o dodatek nawet nie z Mopsu, tylko z Urzędu Miasta lub z Urzędu Gminy, z tytułu urlopu wychowawczego - jest on niewielki właśnie koło 400 zł.
Właśnie brakowało mi, żeby ktoś naprostował - macierzyński, rodzicielski, wychowawczy ...

Oczywiście, każdy może wykorzystać urlop wychowawczy, jednak uważam, że opłacanie składek w ramach tego rozwiązania to już wystarczające wsparcie. Dlaczego ma być dodatek dla kogoś tylko dlatego, że już korzysta ze świadczeń? Gdybym ja poszła na wychowawczy (a naprawdę dla każdego jest to organizacyjnie bardziej korzystne, większość dzieci choruje i wszystkim rodzicom towarzyszą te same obawy i problemy przy posyłaniu dzieci do placówki) to nie dostałabym żadnego wsparcia. I w takim porównaniu moje dziecko jest stratne w stosunku do beneficjentów pomocy społecznej. I dlatego, że nie dostanę żadnej dodatkowej pomocy będę musiała wrócić do pracy jak najszybciej a moje dziecko skończy w placówce - czyli będzie mieć gorzej niż dziecko, którego matka dostanie dodatek na urlopie wychowawczym i będzie mogła się nim opiekować kolejne lata. Nie ma co atakować dziewczyn tylko dlatego, że widzą niesprawiedliwość pewnych rozwiązań.

Pobieranie zasiłku to nie życie na koszt Państwa. Czyli jak ja pobieram 500 plus to żyje na koszt Państwa?
Myślę, że tu nie o to chodziło ...
Po prostu, czasem smutno się robi, że chodzisz do pracy i zarabiasz mniej niż ktoś dostaje z pomocy społecznej. Najgorzej mają pracownicy socjalni, którzy zarabiają wiele mniej niż otrzymują ich podopieczni. A przypadki typu umowa na okres próbny - ciąża - a potem kolejne nie są odosobnione.
Macierzyński i rodzicielski są pochodną naszych składek - ale naprawdę jest różnica, czy odprowadzasz składki 3 miesiące czy kilka lat...

Czekam drogie Panie, które tak krytykują zasiłki, niech się zgłoszą te, które na urlopie macierzyńskim i rodzicielskim nie pobierały zasiłku!??? No słucham - to tez jest zasiłek, nie ma obowiązku go pobierać, która z was nie pobierała?????a jeśli pobierała ten zasiłek to dlaczego?
Zasiłek macierzyński przyznawany jest z tytułu zatrudnienia i owszem pobieranie tego zasiłku rozumiem, bo nie ma żłobków dla 4 miesiecznych dzieci żeby móc iść do pracy. Sama macierzyński pobierałam ale jak się skończył, to nie żebrałam o żaden inny. Co do żłobków są dofinansowania gdzie płaci się sporo mniej, a poza tym jest 500+ które by mogło iść na opłatę żłobka. Jeżeli ktoś chce siedzieć w domu i dostawać za to pieniądze, niech nie oczekuje że wszyscy będą go głaskać po głowie za nieróbstwo

Kim Ty jesteś żeby mnie oceniać.? Nie wiesz jaka jestem kobietą to skąd możesz wiedzieć z jakiej grupy ludzi pochodzę? Paniusia się odezwała co wyżej sra niż swoją dupe ma.
Widzę po wypowiedziach.
Zasiłek macierzyński przyznawany jest z tytułu zatrudnienia i owszem pobieranie tego zasiłku rozumiem, bo nie ma żłobków dla 4 miesiecznych dzieci żeby móc iść do pracy. Sama macierzyński pobierałam ale jak się skończył, to nie żebrałam o żaden inny. Co do żłobków są dofinansowania gdzie płaci się sporo mniej, a poza tym jest 500+ które by mogło iść na opłatę żłobka. Jeżeli ktoś chce siedzieć w domu i dostawać za to pieniądze, niech nie oczekuje że wszyscy będą go głaskać po głowie za nieróbstwo
Wiesz, nikt już chyba nie pamięta, że 500+ jest właśnie na takie wydatki jak przedszkole czy żłobek... Jeszcze niedawno rodzice się oburzali, że muszą zapewnić sprzęt do zdalnego nauczania. Wystarczyło właśnie jedno 500 na zwykły tablet. Po to te pieniądze są. Nie po to, żeby móc siedzieć w domu. Smutne to.

Widzę po wypowiedziach.

Wiesz, nikt już chyba nie pamięta, że 500+ jest właśnie na takie wydatki jak przedszkole czy żłobek... Jeszcze niedawno rodzice się oburzali, że muszą zapewnić sprzęt do zdalnego nauczania. Wystarczyło właśnie jedno 500 na zwykły tablet. Po to te pieniądze są. Nie po to, żeby móc siedzieć w domu. Smutne to.
Bo nie krytykuje.? Mieszkam w DE pracuje uczę się mąż też i nie narzekam. Żadnych pieniędzy nie pobieram. Stać mnie na życie na poziomie, paznokcie fryzjera nowe ciuchy torebki w każdym dniu miesiąca. Więc jak nie znasz to nie oceniaj. Rodzice napewno nie są zadowoleni z takiego wychowania córki. Mam tylko tyle w temacie do napisania.

Ty widzę że jesteś z tej samej grupy co autorka. Jak ktoś chce pracować to mu urząd pracy opłaca opiekę nad dziecmi.

:)

Nie mogłam się powstrzymać przed komentarzem jak przeczytałam tę wymianę zdań. Odpowiedź „wyżej sra niż dupę ma” naprawdę dużo mówi o człowieku. Agresja, wulgaryzmy i słaba znajomość ortografii plus przekonanie o własnej nieomylności.

:)

Nie mogłam się powstrzymać przed komentarzem jak przeczytałam tę wymianę zdań. Odpowiedź „wyżej sra niż dupę ma” naprawdę dużo mówi o człowieku. Agresja, wulgaryzmy i słaba znajomość ortografii plus przekonanie o własnej nieomylności.
Gdzie tam masz błędy ortograficzne? Jestem krytykowana ze wzgledu że mam inne zdanie i nie oceniam osób których nie znam. Po co jest to forum? Napewno nie ma miejsca dla takich osób jak wy.

@aniaslu może coś trzeba z tym zrobić. Za nie długo dziewczyny/kobiety będą bały się zadać jakie kolwiek pytania bo będą krytykowane.

reklama
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry