reklama

Kość nosowa u płodu

Cześć dziewczyny. Jestem po badaniach połówkowych na których mnie bardzo zmartwiono. Lekarz stwierdził ze kość mojej córeczki jest hypoplastyczna czyli za krótka, wynosi ona 5,2mm w 20 tc. Po konsultacji z drugim specjalista usłyszałam ze wszystko jest dobrze. Jako mamy pewnie rozumiecie ze ziarno już zostało zasiane i domysłów nie ma końca. Miałyście odczynienia z taka sytuacja?? Dodam ze przezierność karkowa jak najbardziej w normie 13tc 1,9 , serduszko i wszystkie pozostałe parametry w normie.

reklama
Rozwiązanie
To fajnie ze tez dobrze napewno wszystko bedzie do konca pozytywnie . Czy zmienia nie wiemy ale napewno dzadza nam duzo odpowiedzi jak dalej sie dzidzia rozwija . Bylam dzis jeszcze na konsultacji u swojego lekarza i kekarz stwierdzil ze po tych badaniach jest dobrze jedynie co to moze miec krzywy nosek i tyle w temacie. Było zresztą w opisie z usg bylo zapisane ze uklad twarzy bez zmian .Ja ide na ostatnie usg a co tam bede spokojniejsza
Ja na twoim miejscu zrobiłbym amniopunkcje jeśli jeszcze możesz oczywiście. Mówię tak dlatego bo jestem mamą chłopca z ZD który całą ciążę był zdrowym dzieckiem. Z racji wieku miałam badania prenatalne. Kość nosowa obecna, nt 1,5 testy pappa idealne. Prawdopodobieństwo że urodze dziecko z zd...
Ja mam tak samo. W jednej klinice jak i na pierwszych tak i na drugich pranetalnych nie było widać kości nosowej. Głównie rozmowa opierała się na temat badań płatnych. Poszłam do innej kliniki i lekarza poleconego gdzie kość dostrzegli i wszystko inne też ok. Więc obie bądźmy dobrej myśli że tak też będzie

reklama
Ja mam tak samo. W jednej klinice jak i na pierwszych tak i na drugich pranetalnych nie było widać kości nosowej. Głównie rozmowa opierała się na temat badań płatnych. Poszłam do innej kliniki i lekarza poleconego gdzie kość dostrzegli i wszystko inne też ok. Więc obie bądźmy dobrej myśli że tak też będzie
No wlasnie dobrych mysli jutro dzwonie i sie zarejestruje na USG dam znac . Myale ze jak parametry okey sa to nosek moze wyrosnie tylko malutki bedzie. A ty w ktorym tc jestes? I w jakim bylas jak nosek sie pokazal

Jestem w 23 tc. Na pierwszych byłam w 13 tc a na drugich w 21. W tej jednej klinice już niby widoczna była w 13 a w drugiej klinice niby w 21 dalej nie widza🤔 polecona lekarka mi ją pokazywała jak jej opisałam moją sytuację
Bylam wczoraj na badania co prawda zaliczyla mi pani doktor te badania na drugi trymestr ale dostrzegla kosc mowi ze mala jest sprawdzila również zuchwe i mowi ze prawidlowo sie rozwija .I A kurat raczke nam pokazalo otwarta piateczke i zwrocila uwage ze kosteczkę na palcu wskazujacym tez jest wyraźna a to tez podobno na plus wiec mowi żeby myslec pozytywnie ze bedzie okey. A co do kosci nosowej to oni jako lekarze sie zabezpieczaja zeby nie bylo tak ze nie powiedzieli a dziecko sie urodziło chore i tu później maja problemy.NT nadal w normie 2.3 wynosilo przeplywy w normie padanie krwi tez dobrze wyszlo chociaz zagrozenie wyszlo 1:195 na ZD powiem tak jestem spokojniejsza zadnych innych badan juz nie robie .odczuwam ze bedzie zdrowa dziewczynka chyba ze wyrosnie ptaszek matki czuja jak jest cos nie tak

Mi też wszystkie inne wyniki wyszły dobrze. Sprawdzaly inne rzeczy które mają dzieci chore i powiedziała że nas one nie dotyczą więc pozostaje nam być dobrej myśli. Myślę czy właśnie iść na trzecie pranetalne już płatne ale czy wyniki coś wtedy zmienia ?

To fajnie ze tez dobrze napewno wszystko bedzie do konca pozytywnie . Czy zmienia nie wiemy ale napewno dzadza nam duzo odpowiedzi jak dalej sie dzidzia rozwija . Bylam dzis jeszcze na konsultacji u swojego lekarza i kekarz stwierdzil ze po tych badaniach jest dobrze jedynie co to moze miec krzywy nosek i tyle w temacie. Było zresztą w opisie z usg bylo zapisane ze uklad twarzy bez zmian .Ja ide na ostatnie usg a co tam bede spokojniejsza

reklama
Ja na twoim miejscu zrobiłbym amniopunkcje jeśli jeszcze możesz oczywiście. Mówię tak dlatego bo jestem mamą chłopca z ZD który całą ciążę był zdrowym dzieckiem. Z racji wieku miałam badania prenatalne. Kość nosowa obecna, nt 1,5 testy pappa idealne. Prawdopodobieństwo że urodze dziecko z zd było 1do 7000 więc znikome, usg robione przy każdej wizycie. Łącznie 4 lekarzy oglądało małego na bardzo dobrym sprzęcie I nikt nie zauważył że mój synek ma dodatkowy chromosom. Powiem tak nie pisze tego żeby Wam odbierać nadzieję Bo ja całą ciążę byłam spokojna i z perspektywy czasu wiem że dla mnie lepiej było że dowiedziałam się po porodzie. Ale gdybym była znowu w ciąży od razu zrobiłbym amniopunkcje bo niestety jak widać na moim przykładzie same testy i usg nic nie dają. Mam nadzieję że Wy dziewczyny urodzicie zdrowe maluszki tego Wam życzę z całego serca. I na pokrzepienie dodam że nawet jeśli okaże się że maluszek ma zd to nie koniec świata. Mój synek jest najkochanszy na świecie opieka nad nim w wieku niemowlęcy niczym się nie różni od opieki nad dzieckiem zdrowym. Tylko częściej odwiedzamy specjalistów żeby wiedzieć że jest wszystko ok. Pozdrawiam serdecznie.

Rozwiązanie

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry