reklama

Kość nosowa u płodu

Cześć dziewczyny. Jestem po badaniach połówkowych na których mnie bardzo zmartwiono. Lekarz stwierdził ze kość mojej córeczki jest hypoplastyczna czyli za krótka, wynosi ona 5,2mm w 20 tc. Po konsultacji z drugim specjalista usłyszałam ze wszystko jest dobrze. Jako mamy pewnie rozumiecie ze ziarno już zostało zasiane i domysłów nie ma końca. Miałyście odczynienia z taka sytuacja?? Dodam ze przezierność karkowa jak najbardziej w normie 13tc 1,9 , serduszko i wszystkie pozostałe parametry w normie.

reklama
Rozwiązanie
To fajnie ze tez dobrze napewno wszystko bedzie do konca pozytywnie . Czy zmienia nie wiemy ale napewno dzadza nam duzo odpowiedzi jak dalej sie dzidzia rozwija . Bylam dzis jeszcze na konsultacji u swojego lekarza i kekarz stwierdzil ze po tych badaniach jest dobrze jedynie co to moze miec krzywy nosek i tyle w temacie. Było zresztą w opisie z usg bylo zapisane ze uklad twarzy bez zmian .Ja ide na ostatnie usg a co tam bede spokojniejsza
Ja na twoim miejscu zrobiłbym amniopunkcje jeśli jeszcze możesz oczywiście. Mówię tak dlatego bo jestem mamą chłopca z ZD który całą ciążę był zdrowym dzieckiem. Z racji wieku miałam badania prenatalne. Kość nosowa obecna, nt 1,5 testy pappa idealne. Prawdopodobieństwo że urodze dziecko z zd...
Ja bym poszła potwierdzić jeszcze gdzie indziej. Biedna stres dla Ciebie to ogromny[emoji26] Trzymam mocno kciuki[emoji1696]
Jestem w 21 tc. Dzisiaj byłam na drugich pranetalnych i lekarz stwierdził brak kości nosowej gdzie pierwsze pranetalne w innej placówce i mój gin ja wcześniej niby widzieli. Dzisiaj natomiast usłyszałam że nie ma jej na 100 procent i widocznie została pomylona ona wcześniej z kością jarzmowa, która dzisiaj mi pokazywał [emoji25][emoji848] czy jest to możliwe ? Co robić jak jeden lekarz twierdzi że jest, drugi że nie [emoji25]

reklama
Jestem w 21 tc. Dzisiaj byłam na drugich pranetalnych i lekarz stwierdził brak kości nosowej gdzie pierwsze pranetalne w innej placówce i mój gin ja wcześniej niby widzieli. Dzisiaj natomiast usłyszałam że nie ma jej na 100 procent i widocznie została pomylona ona wcześniej z kością jarzmowa, która dzisiaj mi pokazywał 😪🤔 czy jest to możliwe ? Co robić jak jeden lekarz twierdzi że jest, drugi że nie 😪

hej kochana! Miałam taka sama sytuacje. Co prawda termin porodu mam na jutro i niczego nie mogę być pewna ale sporo się o tym naczytałam i większość przypadków to zdrowe dzieciaki 🙂 Ja jak wróciłam z ta informacja do mojego lekarza prowadzącego po badaniach połówkowych to powiedział mi że kości nosowej nie bada się już w tym okresie ciąży ponieważ wynik nie jest miarodajny. Kość nosowa sprawdza się tylko podczas pierwszych badań czyli tych około 13 tc. Nie denerwuj się chociaż ja wiem że to nie tak prosto 🙂 ten wynik o niczym nie świadczy i musisz w to wierzyć! ❤️

hej kochana! Miałam taka sama sytuacje. Co prawda termin porodu mam na jutro i niczego nie mogę być pewna ale sporo się o tym naczytałam i większość przypadków to zdrowe dzieciaki 🙂 Ja jak wróciłam z ta informacja do mojego lekarza prowadzącego po badaniach połówkowych to powiedział mi że kości nosowej nie bada się już w tym okresie ciąży ponieważ wynik nie jest miarodajny. Kość nosowa sprawdza się tylko podczas pierwszych badań czyli tych około 13 tc. Nie denerwuj się chociaż ja wiem że to nie tak prosto 🙂 ten wynik o niczym nie świadczy i musisz w to wierzyć! ❤

Jestem w 21 tc. Dzisiaj byłam na drugich pranetalnych i lekarz stwierdził brak kości nosowej gdzie pierwsze pranetalne w innej placówce i mój gin ja wcześniej niby widzieli. Dzisiaj natomiast usłyszałam że nie ma jej na 100 procent i widocznie została pomylona ona wcześniej z kością jarzmowa, która dzisiaj mi pokazywał 😪🤔 czy jest to możliwe ? Co robić jak jeden lekarz twierdzi że jest, drugi że nie 😪
Masz zdjęcie noska z pierwszych badań prenatalnych? Powinno być robione z profilu pod odpowiednim kątem. Kość powinna być mierzona właśnie przy takim ułożeniu. Raz się spotkałam, że lekarz nie mierzył tej kostki z profilu tylko z przodu (widocznie nie mógł uchwycić widoku z profilu) i wyszedł mu długi pomiar a w rzeczywistości kostka była bardzo krótka. Może to podobny przypadek. W 21 tygodniu lekarz dobrze widział profil dziecka? Możesz to skonsultować jeszcze z innym lekarzem tak jak radzi Angelina, najlepiej takim który jest również genetykiem. Pamiętaj, że około 1-3% zupełnie zdrowych dzieci nie ma tej kostki a spośród wszystkich dzieci nieposiadających kości lub mających hypoplastyczne około 80% to zdrowe dzieci.

hej kochana! Miałam taka sama sytuacje. Co prawda termin porodu mam na jutro i niczego nie mogę być pewna ale sporo się o tym naczytałam i większość przypadków to zdrowe dzieciaki 🙂 Ja jak wróciłam z ta informacja do mojego lekarza prowadzącego po badaniach połówkowych to powiedział mi że kości nosowej nie bada się już w tym okresie ciąży ponieważ wynik nie jest miarodajny. Kość nosowa sprawdza się tylko podczas pierwszych badań czyli tych około 13 tc. Nie denerwuj się chociaż ja wiem że to nie tak prosto 🙂 ten wynik o niczym nie świadczy i musisz w to wierzyć! ❤️
To prawda, że kość nosową sprawdza się podczas pierwszych badań prenatalnych, potem niekoniecznie, ale jeśli nie ma jej w 21 tygodniu to z całą pewnością nie było jej również wcześniej (pod warunkiem, że lekarz w tym 21 tygodniu nie myli się).

Jedno z pierwszych badań a drugie te z rączką to drugie gdzie niby nie widac

Załączniki

• IMG_20200124_193149.jpg
    IMG_20200124_193149.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 716
  • IMG_20200124_193301.jpg
    IMG_20200124_193301.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 726
Jedno z pierwszych badań a drugie te z rączką to drugie gdzie niby nie widac
Pomyłki się zdarzają, tak samo zdarzają się zdrowe dzieci bez kości nosowych na usg. To jest trudne technicznie badanie. Dostałaś jakieś dalsze wytyczne od tego drugiego gina? Jakaś dalsza diagnostyka? Na amniopunkcję raczej już za późno, ale chyba możesz spróbować jakiejś nieinwazyjnej formy badania DNA dziecka (ja robiłam nifty, obecnie są dostępne inne badania). Szkoda żebyś się do końca ciąży umartwiała a jeśli inne parametry były w normie to ta kość nosowa nie powinna oznaczać nic złego. Jak to powiedział jeden z ginekologów robiących mi USG "badanie kości nosowych jest przereklamowane" :)

P.S. śliczna dzidzia :) 💕

Pomyłki się zdarzają, tak samo zdarzają się zdrowe dzieci bez kości nosowych na usg. To jest trudne technicznie badanie. Dostałaś jakieś dalsze wytyczne od tego drugiego gina? Jakaś dalsza diagnostyka? Na amniopunkcję raczej już za późno, ale chyba możesz spróbować jakiejś nieinwazyjnej formy badania DNA dziecka (ja robiłam nifty, obecnie są dostępne inne badania). Szkoda żebyś się do końca ciąży umartwiała a jeśli inne parametry były w normie to ta kość nosowa nie powinna oznaczać nic złego. Jak to powiedział jeden z ginekologów robiących mi USG "badanie kości nosowych jest przereklamowane" :)

P.S. śliczna dzidzia :) 💕

reklama
Proponowano mi tylko płatne badania. Jutro idę do drugiej kliniki do poleconego lekarza na drugie pranetalne i pewnie dziś nie będę spać. Bardzo się martwię a jedyne czym pocieszam to to że wyniki wszystkie inne dobre a z tą kością jak piszecie różnie bywa.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry