• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Rany, Najki, czemu aż tyle tych zastrzyków? Ja mam 158 cm wzrostu, ważę 46 kg, jeśli będę miała jeszcze 5 zastrzyków, to eksploduję... Już teraz mam taki brzuch, jak narzeczona mojego brata,a ona jest w 19 tygodniu ciąży :-) Też co chwilę syczę z bólu, ale mam nadzieję, że jedno z tych jajek,które wyhodowałam jest moim kropkiem i ten ból ma sens :-)
A nie wiem :rolleyes2: Długi protokół + stymulacja przedłużona o 3 dni. Gonapeptyl + menopur i tyle wyszło. Jeszcze dziś wieczorem, jutro rano + pewnie zastrzyk na pęknięcie. Punkcja chyba w środę :)
Chcę to już mieć za sobą.
Z moim samopoczuciem coraz gorzej

A nie wiem :rolleyes2: Długi protokół + stymulacja przedłużona o 3 dni. Gonapeptyl + menopur i tyle wyszło. Jeszcze dziś wieczorem, jutro rano + pewnie zastrzyk na pęknięcie. Punkcja chyba w środę :)
Chcę to już mieć za sobą.
Z moim samopoczuciem coraz gorzej

Fizycznie czy psychicznie gorzej?
U mnie podobnie z zastrzykami - dziś wieczorem, jutro rano, a potem wieczorem wizyta i badania hormonów. Zobaczymy co z pęcherzykami i jaki będzie dalszy plan. Coraz bliżej godziny 0 :-)

Falka- Westi pisala ,ze brala embryogue i jej nie pomogl, ja ci odpisywalam,ze zdaniem mojego lekarza to zerowanie na naiwnosci ludzkiej ,bo to nic nie pomaga. Inne kliniki albo w to wierza,albo naciagaja.Ostateczne zdanie ,nalezy mysle do Ciebie,bo to troche kasiorow jednak kosztuje...dziewczynom ktorym sie udalo z embryoglue tez ciezko powiedziec ,ze to zasluga tego ,lub czegos innego.

Truskawko-kto Ci te 80 % obiecywal,zamiast 25-30% twoj lekarz? Na jakiej podstawie.??? Powies go za... wiesz co,bo to bzdety kompletne.

A to zdanie prof. Ziolkowskiego...

Wskaźnik ciąż uzyskanych metodą in vitro zależy od wieku kobiety i przyczyny niepłodności. Według ESHRE (Europejskie Stowarzyszenie Embriologii i Rozrodu Człowieka) w krajach unijnych średnio jeden na trzy transfery zarodka zakończony jest sukcesem. W Polsce nie prowadzi się centralnych statystyk powodzenia zabiegów in vitro. Dane uzyskiwane przez poszczególne kliniki są zwykle udostępniane osobno. Liczące się polskie kliniki leczenie niepłodności raportują corocznie dane z danej grupy wiekowej i ilość uzyskanych ciąż drogą in vitro do ESHRE. Prawdopodobieństwo udanego zapłodnienia in vitro w największym stopniu zależne jest od wieku przyszłej matki. Według brytyjskiego urzędu HFEA odsetki udanych procedur, zakończonych urodzeniem zdrowego dziecka, w zależności od wieku kobiety kształtowały się następująco: w grupie wiekowej do 35 roku życia 32.3%, między 35 a 37 - 27.2%, między 38 a 39 - 19.2%, 43-44 - 12.7%.

Dr Ziółkowski przygotowujący pary do procedury in vitro zwraca uwagę na to, że statystyki prawdopodobnie nie do końca są wiarygodne.

- Wiele kobiet, po tym jak zajdzie w ciążę na drodze in vitro znika. Zmieniają lekarza, nie informują, że mają ciążę z in vitro, nie chcą dzielić się z nikim informacją o tym, w jaki sposób zaszły w ciążę. Dlatego nie wiemy nigdy dokładnie, ile urodziło się zdrowych dzieci dzięki in vitro. W skali europejskiej czy globalnej to prawdopodobnie duży błąd procentowy. Większość pacjentek wraca jednak do nas po transferze zarodka i widzimy FHR-y (czynność serca w 7 czy 8 tygodniu ciąży). Nawet jeśli pacjenta zniknie na początku ciąży, to liczymy na to, że ciąża się pomyślnie rozwinie. I tak np. w grupie poniżej 35 roku życia szansa na ciążę z in vitro wynosi nawet 35 proc. Ale to znowu jest statystyka. Lekarz nie może, tylko na podstawie liczb i wieku pacjentki powiedzieć: statystycznie ma pani małe szanse, bo jest Pani w grupie wiekowej 39-40 lat - podsumowuje dr Ziółkowski.

Anne dziękuję Ci. Postawiłas mnie do pionu. Jakoś jestem dziwnie spokojna. Myślę że się uda bez tego. :} no jak nie to walczymy dalej, chociaż powoli brakuje mi argumentów w pracy przed wscibska kierowniczka i cała banda "uprzejmych" kolezanek które tylko wahają sensacje. Ahh trudne to wszystko...

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry