Długi protokół wygląda tak (zacytowałam wcześniejsze wpisy):
- 2 dc poprzedzającego – antykoncepcja.
- 16 (z antykami) lub 21 dc (bez antyków) poprzedzającego - wyciszanie (Diphereline lub Decapeptyl Depot - 1 zastrzyk 3,75mg lub 0,1mg codziennie lub co 2 dzień) w celu zablokowania wydzielania gonadotropin przez przysadkę.
- Ok. 2-3 dc - stymulacja gonadotropinami (Menopur/Merional = mieszanina FSH i LH lub Gonal/Puregon/Fostimon - samo FSH) - codzienny zastrzyk o tej samej porze, z 2-6 ampułek leku domięśniowo lub podskórnie. Stymulacja trwa 8-14 dni, w 8-9 dniu cyklu pobierana jest krew w celu oznaczenia poziomu estradiolu i robi się USG, żeby zobaczyć, jak rosną pęcherzyki. Wtedy zazwyczaj wyznaczany jest termin punkcji.
- 36 godzin przed punkcją - zastrzyk domięśniowo 5000 j.m. gonadotropiny kosmówkowej hCG (Ovitrelle) w celu dokończenia dojrzewania oocytów i zaprogramowania owulacji, która z reguły ma miejsce po 36-38 h.
- Punkcja (pick-up) - pobranie komórek w klinice.
- Pobrane komórki poddawane są IVF lub ICSI (docytoplazmatyczne podanie plemnika do komórki jajowej), następuje ich podział i hodowla, która trwa 3 lub 5 dni (stadium blastocysty).
- Transfer zarodków (ET = embriotransfer) - po 3 lub 5 dniach od pobrania.
- Mrożenie zarodków tylko wtedy, gdy posiadają prawidłową morfologię.
Jestem świżo po krótkim protokole. W krótkim protokole stymulację zaczynałam od 2dnia cyklu do ok.9-10 dnia (do momentu osiągnięcia przez pęcherzyki 18-20mm). Dalej jest tak samo. Wszystko zależy od konkretnego przypadku i o tym decyduje lekarz.