reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kto po in vitro?

Lusia, nie czytaj takich głupot. Niektórzy lubią dołować innych. Wszystko jest ok, będzie super finał i tego się trzymaj.
Ja jestem dopiero 4dpt a już wiem, że wszystko będzie ok i przynajmniej jeden bobasek rozgości się w moim brzuszku :tak:

reklama
Lusia82
user-offline.png
ja wiem ze sa dwie tylko ze ta druga jest slaba i boje sie za wczesnie cieszyc dzieki za wswparcie a na usg to kiedy sie jedzie ja mam w poniedzialek zadzwonic do swojego lekarza i powiedziec jaki wynik

Macie racje dziewczyny, powinnam zapytac lekarza o to plamienie ale lecze sie w novum i podczas całej procedury miałam do czynienia z 4ma roznymi lekarzami, przygotowanie, stymulka, punkcja, transfer - kazde robił mi kto inny. wiec daje sobie spokoj i czekam do poniedzialku, robie bete. to bedzie 10dpt wiec jak ok to bedzie widac jak nie to klapa, przyjdzie @ i tyle, bede probowac z mrozaków. mialam transfer tylko jednego zarodka wiec szanse nie sa duze.

witam jestem nowa......na forum.....i przed pierwsza wizyta w klinice w bialymstoku....no i zielona...prosze podzielcie sie wiedza bo ja juz nie moge sie doczekac wizyty i nie moge zniesc niewiedzy...duzo czytalam ale mam wiele pytan ... tak malo wiem o in vitro o stymulacji....ze mna wszysto wlasciwie ok, mam 2 miesniaki male ale moj gin powiedzial ze to nie przeszkadza w in vitro......mam 2 male kamyczki 1 w nerce a drugi juz wylecial, lek powiedzial ze je poprostu urodze, nie wiem czy przez to ze je mam bede mogla podejsc do in vitro.... a bardzo tego chcemy, staramy sie juz prawie 8 lat.... nasienie mojego meza jest slabe 3mln, 10% ruchliwe ale wolne, sa zywotne...no i powiedziano nam ze in vitro tylko wchodzi w gre...wiec jedziemy.... mamy przyjechac od 2 do 5 dnia miesiączki - pocz lipca- ale nie wiem co mnie pozniej czeka za wyjatkiem badan... jak wyglada krotki protokol i ktory jest lepszy? i tp...., ile potrzebuje wolnego wziasc w pracy, i czy po wszystkim moge wrocic od razu do pracy, prosze podzielcie sie wiedzą. ps. ja juz mam syna z 1 zwiazku wiec juz bylam wciazy......

jade na pierwsza wizyte do dr. Mrugacza......polecil mi go moj gin...mowil ze to jego kolega.....tylko czekam na miesiczake i......z predkosia swiatla lece na bialystok.....

Sorki ale ja chyba w innym miejscu w Białym. Nie znam nazwiska twego lekarza. Gdzie indziej może być troszkę inaczej. Ale ogólne zasady są takie same wszędzie. Na pewno in vitro jest potrzebne ze względu na słabe nasienie. Są na forum dziewczyny które są w takiej sytuacji. Nie wiem co z twoimi dolegliwościami.......ale myśle że dobry lekarz poradzi sobie. Nie bój się niczego. Na tym forum na pewno dużo się dowiesz. Poczytaj wcześniejsze strony.

to kilnika Bocian..... dzieki...poczytam... ale moze przyblizysz mi te zasady...tak ogolnie chociaz.. np jak wyglada krotki protokol....ta niewiedza mnie dobija a czas tak wolno leci....

kilkanascie stron od wczoraj przeczytalam ale ciagle... nie wiem wiele...;-)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
lena31 to czy protokół długi czy krotki zdecyduje lekarz bo to zależy kilku rzeczy. ja np miałam krótki z antagonistą, bo podobno mam "takie" jajniki, które są poddatne na hiper a wtedy mniejsze ryzyko. ale i tak hiper była. co do wolnego jaki musisz sobie zaplanowac - ja byłam przekonana że będę się źle czuła na stymulce a po punkcji będzie już z górki a było wręcz odwrotnie. do punkcji pracowałam prawie do końca, zaraz po punkcji przyszła hiper i najadłam się małego stracha. ale dziś jest 5dpt i już czuję się ok mogłabym wracac do pracy co tez w pon czynie

lena31 to czy protokół długi czy krotki zdecyduje lekarz bo to zależy kilku rzeczy. ja np miałam krótki z antagonistą, bo podobno mam "takie" jajniki, które są poddatne na hiper a wtedy mniejsze ryzyko. ale i tak hiper była. co do wolnego jaki musisz sobie zaplanowac - ja byłam przekonana że będę się źle czuła na stymulce a po punkcji będzie już z górki a było wręcz odwrotnie. do punkcji pracowałam prawie do końca, zaraz po punkcji przyszła hiper i najadłam się małego stracha. ale dziś jest 5dpt i już czuję się ok mogłabym wracac do pracy co tez w pon czynie

reklama
Długi protokół wygląda tak (zacytowałam wcześniejsze wpisy):
- 2 dc poprzedzającego – antykoncepcja.
- 16 (z antykami) lub 21 dc (bez antyków) poprzedzającego - wyciszanie (Diphereline lub Decapeptyl Depot - 1 zastrzyk 3,75mg lub 0,1mg codziennie lub co 2 dzień) w celu zablokowania wydzielania gonadotropin przez przysadkę.
- Ok. 2-3 dc - stymulacja gonadotropinami (Menopur/Merional = mieszanina FSH i LH lub Gonal/Puregon/Fostimon - samo FSH) - codzienny zastrzyk o tej samej porze, z 2-6 ampułek leku domięśniowo lub podskórnie. Stymulacja trwa 8-14 dni, w 8-9 dniu cyklu pobierana jest krew w celu oznaczenia poziomu estradiolu i robi się USG, żeby zobaczyć, jak rosną pęcherzyki. Wtedy zazwyczaj wyznaczany jest termin punkcji.
- 36 godzin przed punkcją - zastrzyk domięśniowo 5000 j.m. gonadotropiny kosmówkowej hCG (Ovitrelle) w celu dokończenia dojrzewania oocytów i zaprogramowania owulacji, która z reguły ma miejsce po 36-38 h.
- Punkcja (pick-up) - pobranie komórek w klinice.
- Pobrane komórki poddawane są IVF lub ICSI (docytoplazmatyczne podanie plemnika do komórki jajowej), następuje ich podział i hodowla, która trwa 3 lub 5 dni (stadium blastocysty).
- Transfer zarodków (ET = embriotransfer) - po 3 lub 5 dniach od pobrania.
- Mrożenie zarodków tylko wtedy, gdy posiadają prawidłową morfologię.

Jestem świżo po krótkim protokole. W krótkim protokole stymulację zaczynałam od 2dnia cyklu do ok.9-10 dnia (do momentu osiągnięcia przez pęcherzyki 18-20mm). Dalej jest tak samo. Wszystko zależy od konkretnego przypadku i o tym decyduje lekarz.

Do góry