Ouinnie, ja Ci napiszę jak to u mnie przebiegało... lecze się w Gamecie łodzkiej.
1 wizyta, skierowanie na laparoskopie - usuniecie wodniaka wraz z jajowodem, opróżnienie torbieli endometrialnej (która za m-c niestety odrosła) i stwierdzenie endometriozy III stopnia - koagulacja ognisk endometriozy.
przygotowaie do IVF. protokół długi - najpierw antykoncepcja, póżniej gonapeptyl i puregon, na koncu ovitrelle. koncowe dni stymulacji - co 3 dzien usg, badania krwi i estradiolu, dzieki czemu lekarz wiedzial jak modyfikowac dawki leków. potzrebne badania krwi przed punkcją, pobranie 11 oocytów z czego powstało 8 zarodków blastocyst. transfer 1 blastusia nieudany, I crio 2 blastków nieudane, II crio 2 blastków (rozrmrozili 3, ale jeden nie przetrwał) też nieudane. wczoraj miałam III crio i podany jeden maluszek juz ostatni... crio na cyklu naturalnym, biore tylko estrofem 3x1 i luteinę 2x4. do tego encorton, zastrzyki przeciwzakrzepowe fraxiparinę i acard ale to dlatego ze mam podyższony antykoagulant toczniowy i moge miec zakrzepy. po 2 nieudanym pdejsciu lekarz zaproponował badania genetyczne moje : p/c antykardiolipinowe ACA w klasie IgG, IgM, p/c anty Beta2 glikoproteinowe, antykoagulant toczniowy, mutacja genu V-leiden, mutacja genu protrombiny, białko S, C i TSH 3gen, fT3, fT4, choroby zakaźne: toxoplazmoza IgG, IgM, ospa wietrzna. oprócz tego dla mnie i męża: kariotyp, p/c anty HCV, HBsAg, anty HBs, VDRL, HIV.
w międzyczasie miałam w poznaniu histeroskopie diagnostyczna podczas której usunęli z macicy polipa poprzez wyłyżeczkowanie.
no i czekam na efekty...