Ja już po wizycie u anestezjologa, swoją drogą to dziwne że przed każdą procedurą u mnie w Klinice obowiązkowa jest taka konsultacja. No ale mam już z głowy. Odebrałam też przy okzaji swoje wyniki bakteriologii, mykologii, ureaplasmy i mycoplasmy, wszystkie ujemne więc po cichu trochę się cieszę. Czekam jeszcze na wynik AMH który robiłam 3 grudnia i tak trochę doczekać się nie mogę. Dostałam też wyniki badań mojego męża, wczoraj robił badanie i powiem Wam że jak nigdy nie było problemu po jego stronie tak i tym razem, ale wyniki jeszcze się polepszyły, może to zasługa tych witamin które mu daję? Sama nie wiem, Cieszę się, że u niego wszystko ok ale odbierając ten wynik po raz kolejny utwierdziłam się w tym że to tylko i wyłączeni moja wina, że nie mamy dzieci. Mam ostatnio jakiegoś doła...
reklama
sykatynka
Fanka BB :)
Giza - wysłałam wczoraj... ile czekałyście na wyniki? One są udostępniane w panelu w necie?
Ciekawa jestem, czy u nas warto badać jeszcze M pod jakimś kątem... w sumie komórki zapłodniły się ładnie, bo 5 na 6 dotrwało do blastocysty, podany zarodek się zagnieździł... więc chyba z plemnikami raczej ogólnie ok... jak myślicie?
Ciekawa jestem, czy u nas warto badać jeszcze M pod jakimś kątem... w sumie komórki zapłodniły się ładnie, bo 5 na 6 dotrwało do blastocysty, podany zarodek się zagnieździł... więc chyba z plemnikami raczej ogólnie ok... jak myślicie?
mmm...
Mój dr twierdzi, że jeśli komórki się zapładniają to wszystko z plemnikami ok, ale ja sobie myślę, że jeśli chodzi o genetykę to nigdy nic nie wiadomo....Giza - wysłałam wczoraj... ile czekałyście na wyniki? One są udostępniane w panelu w necie?
sykatynka
mmm... - masz rację, z genetyką nie wiadomo, ale to nigdy nie ma się pewności chyba... ale też na genetykę nie mamy wpływu... chodzi mi bardziej o to, na co możemy mieć wpływ i co można zbadać... np. myco i urea robiłam tylko ja... ale jeśli plemniczki są ok, to chyba nie ma co męczyć i M tym badaniem?
Trochę się boję zajrzeć na wyniki badań przeciwciał... wyniki może już są, ale boję się ataku płaczu jak wyjdą dodatnie
Trochę się boję zajrzeć na wyniki badań przeciwciał... wyniki może już są, ale boję się ataku płaczu jak wyjdą dodatnie
Tola32
czekamy na ten cud jedyny
[h=2]Dostaliśmy opinie genetyka. Wysyłam Wam może komuś się przydadza te informacje. Pozdrawiam[/h][h=2]OPINIA GENETYCZNA[/h] Pacjenci zgłosili się na konsultację genetyczną ze względu na niepłodnośćmałżeńską o charakterze wtórnym. Z ciąży I (po leczeniu hormonalnym) para mazdrową 4-letnią córkę. Ze względu na trudności z uzyskaniem kolejnej ciąży wramach wspomagania rozrodu przeprowadzono procedurę zapłodnieniapozaustrojowego (IVF) – bez powodzenia.Pacjentka leczy się z powodu hiperprolaktynemii – zażywa Bromergon. Pozatym w 2012 roku usunięto u niej torbiel lewego jajnika. Pacjent jest zdrowy. Wyniki dotychczas przeprowadzonej diagnostyki:Kariotyp pacjentki: 46,XX (preparaty barwione metodą GTG 450-550 prążków)Badanie panelowe w kierunkuniepłodności żeńskiej (wykonane wLaboratorium Invicta)- analiza genu CFTR – analizowano dwie mutacje del2,3 i delF508 – wynikprawidłowy- analiza genu protrombiny (F2) – analizowano mutację 20210G>A – wynikprawidłowy- analiza genu proakceleryny (F5) – analizowano mutację G1619A (dawna nazwaczynnik Leiden) – wynik prawidłowy- analiza genu MTHFR – analizowano mutację C677T – stwierdzono zmianę wukładzie heterozygotycznym oraz analizowano mutację A1298C – wynikprawidłowyPoziom homocysteiny u pacjentki: 7,8 umol/l (norma do 12 umol/l)Kariotyp pacjenta: 46,XY (preparaty barwione metodą GTG 500-550 prążków)Seminogram: koncentracja plemników zmienna od 17,5 mln/ml do90 mln/ml.Badanie panelowe w kierunkuniepłodności męskiej (wykonane wLaboratorium Invicta)- analiza genu CFTR – analizowano dwie mutacje del2,3 i delF508 – wynikprawidłowy- analiza regionu AZF – wynik prawidłowy W rodowodzie: - jedno poronienie u matki pacjentki- brat pacjentki miał epizod zakrzepicy – brak informacji na tematewentualnej diagnostyki genetycznej Udzielono poradygenetycznej:· Wyniki badań kariotypowych pacjentów są prawidłowe, co nie wskazuje nanosicielstwo zrównoważonych rearanżacji chromosomowych jako przyczynęniepłodności. Dokładność metody niepozwala na ocenę zaburzeń chromosomowych o wielkości mniejszej niż 4 Mb, ani naidentyfikację nosicielstwa chorób jednogenowych. · Prawidłowe kariotypy pacjentów nie wykluczają możliwości powstaniaaberracji chromosomowych de novopodczas gametogenezy lub we wczesnych stadiach rozwoju zarodka, co może byćprzyczyną jego nieprawidłowego rozwoju i – w następstwie – poronienia (wiadomo,że 60% płodów poronionych samoistnie lub zarodków obumarłych ma aberracjęchromosomową).· W ramach uzupełnienia diagnostyki u pacjentki wykonano badanie w kierunkuwrodzonych trombofilii, które mogą być przyczyną nieprawidłowego przebieguciąży (poronienia samoistne, wewnątrzmaciczne obumarcie płodu, stanprzedrzucawkowy, przedwczesne odklejenie łożyska). § Nie stwierdzono analizowanychmutacji w genach CFTR, F2 i F5§ Badaniawykazały obecność mutacji C677T w genie MTHFR (układ heterozygotyczny tzn.mutacja jest obecna na jednym allelu badanego genu)1. Gen MTHFR koduje enzym reduktazę metylenotetrahydrofolianu. Mutacje wtym genie wiążą się z obniżeniem aktywności i stabilności w/w enzymu. 2. Stan takiwpływa na metabolizm kwasu foliowego, który nie jest prawidłowo absorbowany.Osoby, u których występują mutacje w genie MTHFR (w postaci homo- lub heterozygotycznej),powinny stosować dietę bogatą w kwas foliowy, a kobiety planujące ciążę – zwiększonąsuplementację kwasem foliowym, gdyż niedobór tej witaminy wiąże się zpodwyższonym ryzykiem występowania wad rozwojowych cewy nerwowej u płodu (dawka1 x dziennie 5mg przez 3 miesiące przed planowaną ciążą i przez pierwszytrymestr ciąży. W pierwszym trymestrze ciąży można zamiennie stosować preparatzawierający 416 mcg Metafoliny (np. Femibion natal 1) i dodatkowo kwas foliowy5mg) 3. Obecnośćmutacji w genie MTHFR może prowadzić do wzrostu stężenia homocysteiny(hiperhomocysteinemii) w surowicy krwi, zwłaszcza wprzypadku niedoboru kwasu foliowego w diecie. Hiperhomocysteinemię >15 nmol/ml uważa się zaczynnik ryzyka: - rozwoju chorób układu krążenia (zakrzepica żylna,choroba niedokrwienna serca, zawał, miażdżyca, udar)- zaburzeń rozrodu (poronienia, martwe porody, wadyrozwojowe, szczególnie cewy nerwowej u potomstwa)- rozwoju niektórych nowotworów(rak jelita grubego, nowotwory estrogenozależne)- rozwoju choróbneurodegeneracyjnych.· W porozumieniu z prowadzącym ciążę ginekologiem-położnikiem należy rozważyćsposób profilaktyki zaburzeń zakrzepowo-zatorowych w kolejnej ciąży. Stosowanie u pacjentki lekówhormonalnych wymaga szczególnej ostrożności. · Pacjentka powinna zostać skierowana do Poradni Nadkrzepliwości (skierowaniewydaje lekarz pierwszego kontaku).· Potomstwo pacjentki będzie dziedziczyć mutację C677T w genie MTHFR zprawdopodobieństwem 50%. O ostatecznym układzie mutacji w genie MTHFR upotomstwa będzie decydować status pacjenta.· U pacjenta przeprowadzono diagnostykę (cząstkową) w kierunku niepłodnościmęskiej związanej z nieprawidłową koncentracją plemników w nasieniu. Ponieważostatnie badania nie wykazują zaburzeń kontynuacja diagnostyki aktualnie niejest konieczna, jednak w przypadku obniżenia jakości nasienia należy rozważyćuzupełnienie badań (analiza genu CFTR obejmująca co najmniej 318 mutacji ianaliza regionu AZF z del51). · Planując ciążę pacjenci powinni brać pod uwagę:[FONT="]o [/FONT]Nieco większe od populacyjnego ryzyko niepowodzenia ze względu na możliwośćistnienia niewykrytej dotychczas genetycznie uwarunkowanej przyczyny(mikrodelecje, mikroduplikacje, niezrównoważone rearanżacje submikroskopowe)[FONT="]o [/FONT]Związane z obecną u pacjentki mutacją w genie MTHFR wyższe niż populacyjneryzyko wystąpienia u płodu wady cewy nerwowej – wartość tego ryzyka nie jestdokładnie znana, ale może wynosić 3-4%[FONT="]o [/FONT]Niespecyficzne ryzyko populacyjne, które wynosi 3-4%[FONT="]o [/FONT]W przypadku zastosowania metod wspomaganego rozrodu (IVF-ICSI) dodatkowe 1% ryzyko wystąpienia u płodusporadycznych aberracji chromosomowych i zespołów mikrodelecyjnych[FONT="]o [/FONT]Po ukończeniu przez pacjentkę 35 lat ryzyko urodzenia dziecka zesporadyczną aberracją chromosomową (najczęstsza to zespół Downa). · Proponowane postępowanie:[FONT="]o [/FONT]W przypadku zastosowania procedury wspomaganego rozrodu należy rozważyćwykonanie diagnostyki przedimplantacyjnej (PGD)
[FONT="]o [/FONT]Po 12 tygodniu ciąży należy wykonać diagnostykę prenatalną (biopsjakosmówki, amniopunkcja) w celu weryfikacji wyniku PGD oraz wykluczenia u płodusporadycznej aberracji chromosomowej. Badanie jest obarczone 0,5% ryzykiemniezamierzonego poronienia
[FONT="]o [/FONT]Wnikliwe ultrasonograficzne monitorowanie rozwoju płodu ze szczególnymuwzględnieniem struktur cewy nerwowej i ewentualne oznaczenie poziomu alfafeto-proteiny (AFP) w surowicy pacjentki po 14 Hbd lub w płynie owodniowym wprzypadku wykonania amniopunkcji
[FONT="]o [/FONT]W razie poronienia – zabezpieczenie materiału (kosmówki) w celu wykonaniabadania metodą mikromacierzy klinicznych (aCGH) w poszukiwaniu drobnychniezrównoważonych zmian materiału genetycznego.
[FONT="]o [/FONT]Systematyczne (raz w roku) oznaczanie poziomu homocysteiny w surowicy upacjentki[FONT="]o [/FONT]Stosowanie kwasu foliowego wg wyżej opisanych zaleceń
[FONT="]o [/FONT]Po 12 tygodniu ciąży należy wykonać diagnostykę prenatalną (biopsjakosmówki, amniopunkcja) w celu weryfikacji wyniku PGD oraz wykluczenia u płodusporadycznej aberracji chromosomowej. Badanie jest obarczone 0,5% ryzykiemniezamierzonego poronienia
[FONT="]o [/FONT]Wnikliwe ultrasonograficzne monitorowanie rozwoju płodu ze szczególnymuwzględnieniem struktur cewy nerwowej i ewentualne oznaczenie poziomu alfafeto-proteiny (AFP) w surowicy pacjentki po 14 Hbd lub w płynie owodniowym wprzypadku wykonania amniopunkcji
[FONT="]o [/FONT]W razie poronienia – zabezpieczenie materiału (kosmówki) w celu wykonaniabadania metodą mikromacierzy klinicznych (aCGH) w poszukiwaniu drobnychniezrównoważonych zmian materiału genetycznego.
[FONT="]o [/FONT]Systematyczne (raz w roku) oznaczanie poziomu homocysteiny w surowicy upacjentki[FONT="]o [/FONT]Stosowanie kwasu foliowego wg wyżej opisanych zaleceń
Olusia7982
w oczekiwaniu na cud...
Tola dzieki za obszerny artylul, na pewno wiele mozna sie dowiedziec.... czyli przy mutacjach czy to A 1298 C czy C677T trzeba stosowac wieksza dawke kwasu foliowego?no bo w C 677T kwas foliowy 5 mg i femibion natal 1 a przy tej mutacji 1298 c co? - mozna prewenit intensic i kwas foliowy 5 mg? czy jeszcze cos?
mmm... - niestety w trakcie stymulacji nie wiem jaką dietę powinno się stosować. Wiem tylko, że w przypadku hiperki należy pić przynajmniej 3 litry płynów i jeść białka sporo......lekarz mi zalecił jedzenie 2 jajek dziennie w dowolnej formie, bo one podobno pomagają w wchłonięciu się wody z brzucha.
Olusia - na mnie tu dziewczyny na początku października pisały, że jeść ananasa przed i po transferze przez 3-4 dni. Ale widzę, że to zaczęło się zmieniać i piszą tylko po transferze, więc nie wiem.
Olusia - na mnie tu dziewczyny na początku października pisały, że jeść ananasa przed i po transferze przez 3-4 dni. Ale widzę, że to zaczęło się zmieniać i piszą tylko po transferze, więc nie wiem.
reklama
Dziewczyny, wiem, że to pewnie nie miejsce, ale może macie w rodzinie .... (na innym temacie milczeli, jak pytałam o prezent dla 9-latki).
Potrzebuję pomysłów na prezenty świąteczne (drobiazgi do 30-40 zł) dla czterech dziewczyn - 4 lata, 6 lat, 7 lat, 16 lat - wszystkie są siostrami
To dzieciaki znajomych i nie bardzo wiem co lubią.
Potrzebuję pomysłów na prezenty świąteczne (drobiazgi do 30-40 zł) dla czterech dziewczyn - 4 lata, 6 lat, 7 lat, 16 lat - wszystkie są siostrami
To dzieciaki znajomych i nie bardzo wiem co lubią.
Podziel się: