annemarie na usg nie jest za wcześnie, tylko pytanie co chcesz zobaczyć. Po ivf ciąż pozamacicznych jest dużo więcej, hormony, podrażnienie macicy powodują wpychanie zarodka do macicy, bo kierunek skurczów jest odwrotny. Pierwsze usg ok. 5,5tc (beta powyżej 1000) wykonuje się po to żeby znaleźć pęcherzyk ciążowy w macicy. Gdybyś to usg zrobila w 8tc straciłabyś jajowód!jakbybyła ciąża pozamaciczna. Po następne w przypadku braku ciałka żółtego, a dokładnie jego braku rokuje się puste jajo, gdy zarodek się nie pojawia a ciałka żółtego nie było, dużo szybciej podejmuje się decyzje o odstawieniu leków, lub oczyszczeniu organizmu bo przerwanie ciąży nastąpiło samoistnie dawno temu. Znowu czekanie z usg do 8tc z pustym jajem, czy lepiej poronieniem chybionym w wielu przypadkach skończy się zabiegiem, który uszkadza endometrium. Więc usg było zrobione w dobrym czasie, tak ajk powinno się je zrobić, wiem ze nie ma ciąży pozamacicznej, jeżeli jest ciałko, ze ciąża jak na razie dobrze się rozwija. Za tydzień powinno być kolejne badanie w obrazie pwoinnien być zarodek z bijącym serduszkiem. To ok.6,5tc. Ja poszłam na usg w 5tc2 i widziałam pęcherzyk z ciałkiem żółtym. Czyli 18dpt był pęcherzyk z ciałkiem zóltym, a 26dpt bijące serduszko. U mnie były zarodki 5dniowe a nie 4 dniowe. No i betę miałam dużo wyższą niż ty.