reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Kto po in vitro?

dorotav przy blastce 5AA chyba już powinno coś być, choć sama nie wiem znalazłam teraz w necie taki opis:
"tansferowana 5 dniowa blastocysta :

1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Blastocyst wychodzi z otoczki
2dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
3dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
4dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
5dpt. Zarodek jest juz zaimplantowany
6dpt...Zaczyna byc produkowane HCG

3 dniowe:
1dpt ( 1 dzien po transferze) .. Embrion sie dzieli
2dpt .. Embrion staje sie blastocysta
3dpt .. Blastocysta wychodzi z otoczki
4dpt.. Blastocysta zaczyna wczepiac sie w sciany endometrium
5dpt.. Proces implantacji sie rozpoczyna, blastocysta zaczyna "zakopywac" sie w endometrium
6dpt. Proces implantacji jest kontynuawny gdy and zarodek wnika glebiej w endometrium
7dpt.. Zarodekjest juz zaimplantowana
8dpt...Zaczyna byc produkowane HCG
"

nie wiem na ile to wiarygodne, zrobiłam dziś bo mam słabe objawy i już nie mogłam się doczekać.
Powtórzę w środę ale nie liczę na wiele.

Wiecie jakie są normy progesteronu? mi wyszło 44,88 to dobrze ?

Ostatnia edycja:
reklama
Inka, ale ten cud to nie matematyka a zarodek mógł dzisiaj zacząć się zakopywać i hcg dopiero jutro zacznie się wytwarzać, mnóstwo jest leniuszków i może Twój własnie taki jest. Trzymam za niego kciuki i powtórz betę za dwa dni.
-----
a prg bardzo ładny

Ostatnia edycja:
inka tak jak napisała dorotav to nie matemtyka a beta zerowa nie jest więc myślę, że jest szansa. Powtórz za 2 dni i wszystko będzie jasne, trzymam kciuki :tak::tak::tak:

dorotav ja już sobie zmniejszyłam wczoraj lutkę bo stwierdziłam, że przesadziłam. Ale większą dawkę wzięłam tylko raz albo dwa bo straciłam rachubę już w tym wszystkim. Różnica nie jest duża bo o 50 mg więc organizm nie powinien tego mocno odczuć. Tylko ta cholerna lutka "50" dowcipna, którą dołożyłam strasznie się rozpuszcza i ciągle wypływa. "100" czasami w ogóle a czasami tylko takie suche odlewy się robiły a teraz mokro i mokro, co 2 godziny wkładkę muszę wymieniać i nie czuję się komfortowo.

Dziewczyny a jakbym brała zamiast 3 x 250 - rano 2 x "100", w południe 3 x "100" i na noc 2 x "100" to wyszłoby prawie na to samo, można tak? Czy każda dawka dzienna musi być równa? Mój doktorek odpisał na sms'a mimo, że się okazało, że do 10-tego jest na urlopie :-)Napisał, że cieszy się bardzo z dobrych wyników i że jego prywatnym zdaniem nie muszę powtarzać już bety ale napisałam, że panikara jestem i wolę jeszcze ze 2 razy do wizyty powtórzyć ;-):-D Napisał też, że nawet jak nie ma miejsca 12-tego to damy radę czyli chyba mnie wciśnie :confused: mam się przypomnieć po urlopie, czyli 11-tego. Zdziwił się, że mam genetyka bo i po co teraz ale wytłumaczyłam, że to były badania pod kątem raka a nie niepłodności i nfz wymaga wizyty z wynikami (mimo, że są ok). O progesteronie nic nie pisał czyli chyba jest ok.

Kasik, super, no mówiłam że jak doktorek się dowie to na bank Cię wciśnie :) co do prg, to ja bym zrobiła ciut inaczej rano i popołudniu 2x100 a na noc 3x100, w końcu w nocy nie wstajesz i nie dokładamy sobie więc po mojemu lepiej w nocy więcej niż w ciągu dnia. :-) a po paru dniach zrób jeszcze raz prg tak dla spokojności razem z betą, bo widzę że będziesz robić :-)

Atena74, jutro to już pęcherzyk będzie gotowy , powodzenia trzymam kciuki

Olusia, jak Twoja beta ?

SIERPIEŃ

05: Atena74 - podglądanie pęcherzyka
06: Inka26 - wysoka beta !!
06: Aisa79 - wizyta kontrolna przed stymulką
06: Migotka25 - wysoka beta !!

06: Juhasek87 - wizyta przed crio
07: andzia.m - kontrola do stymulki
08: Agulla84 - wysoka beta !!
12: Kasik36 - wizyta u genetyka i pierwsze spotkanie z kropkami

Dorotav w poznańskim InviMedzie jestem u dr. Koźma. Miły, rzeczowy i bardzo cierpliwy, jednak tutaj robię tylko badania, jak tylko wykonam wszystko, zabieram dokumenty i jadę do Katowic. Tam miałam robioną laparoskopię i mam zaufanego ginekologa, który prowadzi mnie już długi czas i bacznie monitoruje co się ze mną dzieje (telefonicznie, mailowo i co pół roku wizyta u niego w Katowicach.. jest trochę jeżdżenia, ale bez niego raczej nie dałabym sobie rady). Powiedział też, że pomoże mi uzyskać możliwie największe dofinansowanie na in vitro.
dr Koźma powiedział też, że w moim przypadku trzeba będzie zastosować ICSI (czyli najdroższy wariant). Moja sąsiadka robiła in vitro na Polnej, za pierwszą próbą się udało - na początku było podejrzenie trojaczków, ale ostatecznie urodziła dwie zdrowe dzidzie :)
Wcześniej też chodziłam do POLMEDu do pani ginekolog - młoda, z entuzjazmem, próbowała mi pomóc bez konieczności in vitro, ale skończyły nam się już opcje na sukces :(

OlaSzy, o to super, myślałam że leczysz się na stałe w poznaniu i dlatego pisałam że invmed poznań nie jest w programie, a dr. Koźmę znam, robił mi trzecie IUI, niestety też nie udane. Asita, nasza forumowa koleżanka robiła u niego 1 IVF i udane. Fantastycznie że masz takiego oddanego lekarza w Katowicach.

gos, dlatego najlepiej się wypłakać i ochłonąć, a dopiero potem podejmować decyzję. Pierwszy szok jest najgorszy i niestety nie jest łatwo przyjąć porażkę. Później dopiero odzywa się zdrowy rozsądek, który nakazuje walczyć:) Ja chyba też pojadę 14 na wizytę:) to byśmy walczyły w podobnym czasie:)

reklama
Powtórzyłam dzisiaj bete -255,8 (12dpt) poprzednio 105,6 (10 dpt) -zarodki podane dwudniowe
Przyrost Ok? Wydaje mi się że trochę za duży?

dorotav -zastrzyk z progesteronem biorę raz dziennie, za poprzednią dawka na 14 dni +igły i strzykawki zapłaciłam ok 550 zł. Dzisiaj jednak zadzwoniłam do apteki Novum i okazało sie że zapłaciłam ok 350 zł :szok: ( w invimedzie ampuła 32 zł w novum 22 :szok:) i strasznie bolą -przez dwa dni czuć gdzie było wstrzykiwane.

Gos -tak trzymaj :-)

Do góry