Ruda_
Mama Natanka i Kacperka
Witam was dziewczyny
u nas nocka ok
Nati wrócił do formy
zęby tylko nadal dokuczają :-(
ale jakoś to przetrwamy
Aga chyba źle zrozumiałaś albo nie doczytałaś to co napisałam
ja nie pisałam o testowaniu tylko o wypróbowanych już smakach
no raczej wiem co to jest nie tolerancja na jedzenie i nie wciskałabym w dziecko nowe smaki gdybym miała przypuszczenie że mogą go uczulić
takie są zalecenia kilku lekarzy których znam
i niedawne badania naukowe dowiodły że noworodek im więcej je różnych smaków ty, lepiej będzie je tolerował w dorosłym życiu
oraz jeszcze taka nowinka odnośnie otyłych dzieci w wieku przedszkolno - szkolnym
-stwierdzono że ta otyłość jest następstwem diety jaką miało dziecko w czasie wczesnego dzieciństwa tj do roczku
myślę że ci uczeni mają troszkę racji w tym co piszą bo moim zdaniem też tak jest czego nauczymy dzieci teraz będą pamiętały ich neurony do końca życia
a niżej jest to co napisałam
miłego dzionka dla wszystkich :-)
ładna pogoda dziś :-)
u nas nocka ok
Nati wrócił do formy
zęby tylko nadal dokuczają :-(
ale jakoś to przetrwamy
Ruda nie zgodzę się z tym co napisałąś żeby tak testować szybko różne smaki zwłaszcza że mała Agi juz ma jakieś alergie. Lekarze w takich przypadkach a takim jest teź Marysi mówią tu raczej nie o alergii a nietolerancji ktora może minąć poprostu z czasem. Ale wskazane jest powolutku tetsowanie nowości. Jeśli coś nie tak to odstawienie i potem powrót. Oczywi\scie są takie maluchy że wszystko smakuje a łyżką operują jakby cale swoje zycie tylko tak jadly...
Wydaje mi sie że nawyki żywieniowe to nabiorą jak im sie w pełni brzuszki rozwiną i zaczną porządnie jeść.
Aga chyba źle zrozumiałaś albo nie doczytałaś to co napisałam
ja nie pisałam o testowaniu tylko o wypróbowanych już smakach
no raczej wiem co to jest nie tolerancja na jedzenie i nie wciskałabym w dziecko nowe smaki gdybym miała przypuszczenie że mogą go uczulić
takie są zalecenia kilku lekarzy których znam
i niedawne badania naukowe dowiodły że noworodek im więcej je różnych smaków ty, lepiej będzie je tolerował w dorosłym życiu
oraz jeszcze taka nowinka odnośnie otyłych dzieci w wieku przedszkolno - szkolnym
-stwierdzono że ta otyłość jest następstwem diety jaką miało dziecko w czasie wczesnego dzieciństwa tj do roczku
myślę że ci uczeni mają troszkę racji w tym co piszą bo moim zdaniem też tak jest czego nauczymy dzieci teraz będą pamiętały ich neurony do końca życia

a niżej jest to co napisałam
Aga jeśli masz już wypróbowane smaki i wiesz że małą nie uczulają to staraj się codziennie dawać inny deser i obiad bo dzieci się szybko przyzwyczajają do smaku i albo się nim przeje albo potem nie będzie akceptować innych potraw
takie są zalecenia pediatrów żeby wprowadzać codziennie jakieś nowości do posiłków bo to zaważy na całym życiu
jeśli za bąbla będzie wszystko wcinać to w dalszym rozwoju będzie wszystko smakować
ja tak robię i młody nie wybrzydza - widać że jedne rzeczy mu smakują bardziej inne mniej ale je wszystko:-)
miłego dzionka dla wszystkich :-)
ładna pogoda dziś :-)
ale co tam...jest jak jest,może sięprzyzwyczai z czasem..heheh pewnie jak jużchodzić będzie to ją"nóżki będą bolały "i wtedy do wózka
hahahah