reklama

Kwietnióweczki 2008

IWONKA:-D:-D:-D bo ja ak urodzę to bede brac zasilek macierzynski zusu a becikowe z mops-u wiec pytam sie z ciekawosci jakie becikowe jest z zusu bo nie slyszalam po prostu:-)

reklama
iwonka pierwsze becikowe w wysokości 1000zł dostaję każdy musisz mieć tylko akt urodzenia i dokument tożsamości twój i męża nip-u nie wjest wymagany choć go chcą ale wcale nie mają podstaw żadać...a drugie becikowe tzn drigu\i 1000zl dostajesz jak twe dochody na jedna osobe nie przekraczaja na jedna osobe chyba 504zł i obydwa becikowe wyplaca Miejski osrodek pomocy spolecznej i jest on wypłacany do roku czasu tzn masz rok na edebranie a z zusu jest macierzynski ale czy tam tez daja jakies becikowe to tego juz nie nwiem nie slyszalam

"Becikowe"

Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka.
Becikowe przysługuje wszystkim, niezależnie od uprawnień do dodatku z tytułu urodzenia dziecka oraz od dochodu rodziny, w wysokości 1000 zł na dziecko. Wprowadzone ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. Nr 12, poz. 67).
Becikowe jest świadczeniem rodzinnym. Ustawa z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz. 176, z późn. zm.) w art. 21 ust. 1 pkt 8 stanowi, iż świadczenia rodzinne są wolne od podatku dochodowego.
  • Becikowe przysługuje:
  • matce,
  • ojcu lub
  • opiekunowi prawnemu dziecka.
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

• Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty:
  • dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
  • pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).

Ada to na te pierwsze sie załapie :tak: choć pewnie trzeba bedzie sie dowiedzic jak to jest bo ja nie tu zameldowana, ale w sumie w końcu pojade do domu jakos we wrzesniu :tak: a z takimi roznymi doplatami to raczej nas nie dotycza bo maz prowadzi dzialalność :sorry2: ja moglabym sie w sumie zameldowac jakobezrobotna ale tez watpie czy cokolwiek by nam przyslugiwalo :dry:

IWONKA można pobrać w miejsc gdzie przebywasz ale musisz mieć ośwadczenie,że w mijscu zameldowania nie pobrałaś i takie ośwadczenie może wziąść ci mama i ci wysłać i możesz podejść u siebie do urzędu tam gdzie jesteś i weźmiesz se na miejscu odbierzesz można tak robić aczkolwiek niektóre baby jak na złość utudniają i stwkierdzają,że można tylko w miejscu zameldowania co jest błędne ale jak już wcześniej pisałam nawet jak masz rację to w naszych urzędach jej nie masz....

Ech Aduś, namieszałam.... jaki tam zus.... napisałam, nie pomyślałam - jakaś taka senna dzisiaj i połamana jestem.

o, Mała sie budzi - umykam, buziaczki dla ciotek, pa.

No dziś czwartek a na widoku żadnego nowego dzieciaczka... czekamy na wieści od An i może w końcu coś by u mnie ruszyło a to wstrzymuje kolejke :baffled: Asia ty dziś na ktg wieczorkiem więc życze żeby pojawiły sie skurczyki :tak:

reklama
Iwonka jeszcez nie dzisiaj jutro niech sie pojawią bo mam zamówienie z internetu PiP spożywka i musze jutro odebrać, a potem moge rodzić. Dzis skurczyków brak wiec raczej nici. tylko dupcia boli ze chodzić nie moge

Mykam sie szykować :-) nos pudrować i brzuch smarować by sie błyszczał

Trzymajcie sie kobietki ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry