reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Kwietniowki 2015

majdaczek aaaaaaaaaa ;-) już jasne

mila ja badałam przed i jak pójdę to też pewnei dostane skierowanie, bo to "norma" u mnie

aneczka ja miałam badanie w pakiecie więc nic nie płaciłam, jak będzie teraz to nie wiem bo zmieniła nam się placówka i firma

reklama
Doliores ja brzuch mam jakbym byla w 4 miesiacu ciazy to moja 4 ciaza a kolejne szybciej widac niby u mnie sie to sprawdza. W poprzedniej ciazy w 11 tc wygladalam w 3 mc jak na 5 ....

Mila mi .ekarze mowia ze norma dla kobiet starajacych sie i dla kobiet w ciazy rewelacyjny wynik to 1-1, 5 ja mialam w ciazy robione i przed wynik 1, 5...

Jeśli chodzi o badania prenatalne to mam USG z NT 23 września, do tego test pappa, i beta.

Ja na szczęście za usg nie będę musiała płacić, ale za resztę już tak, cena to właśnie około 250-300zł za sam test pappa i betę, a cały komplet to ceny od 500 do 600zł (ceny z Warszawy).

Jednak wiecie, te badania często podają fałszywie pozytywne wyniki i to jest takie najbardziej denerwujące, można się niepotrzebnie przestraszyć, samo usg daje jakieś 60% szansy na stwierdzenie czy są jakieś wady czy nie, niestety nie pamiętam ile % wychodzi po komplecie badań. Myślę jednak, że na pewno warto zainwestować w te badania.

Słyszałam też, że niektórzy ginekolodzy na NFZ dają skierowanie na nieodpłatne badania, tylko trzeba poprosić, żeby napisał, że jest jakieś tam ryzyko ( którego oczywiście on nie stwierdził) i dzięki temu badania są finansowane przez nfz. Zawsze warto spróbować.

ja mam wąłsnie skierowanie - wiec mówił ze powinny być darmowe badania.
darmowe przysługuja jeszcze w przypadku:
Do bezpłatnych badań, refundowanych przez NFZ mają prawo kobiety: w ciąży po 35 roku życia, kobiety które urodziły chore genetycznie dziecko lub miały w wywiadzie poronienia, gdy w rodzinie rodziców występowały wady genetyczne lub gdy lekarz prowadzący ciążę w badaniu USG zauważy jakąś nieprawidłowość.

Ja niestety skierowania nie mam. Końcem roku skończę 33 lata, więc mnie to nie obejmie. Zastanawiam się nad tymi badaniami, w poprzednich ciążach nie robiłam, ale też wtedy byłam młodsza :)

Asiulka no to nieźle :p mi wypchało trochę ale to jeszcze nie to ... mam koleżanki które w 2 ciązy w 6/7 mc wyglądaja jak w 4, chociaż w pierwszych ciażach wyglądały jak balony od początku ;)

Wynik bety (z 19. sierpnia): 0,1.

Nie można wykluczyć ciąży, bo mogła ona obumrzeć wcześniej niż 17.08 i beta mogła już spaść do 19.08 - słowa lekarki.

Duphaston i tak kazała wziąć do końca opakowania. Myślcie sobie co chcecie!

W ciąży już nie jestem, ale w niej byłam.
Nie wierzycie? Wasza sprawa.

Lekarz w szpitalu powiedział, że to poronienie nazwałby termicznym, ale nie ma takiej nazwy, więc zostanie: poronienie biochemiczne.
Dowodów nie miał i nikt ich mieć nie będzie.
Mi wystarczy to, co ja wiem i to, że żaden lekarz nie był w stanie wykluczyć ciąży. Byli jedynie w stanie stwierdzić, że już tej ciąży nie ma.

To tyle.

Ciąża biochemiczna | parenting.pl

Ostatnia edycja:
Dziewczyny, o rany, jak czytam ile badan i ze wszystkie te badania juz wykonujecie to nie wiem co sobie myslec! Ostatnim razem jak poszlam do prywatnego ginekologa w 8 tygodniu, w sumie bylo to tydzien przed poronieniem, to mi powiedzial, ze nie ma sensu tak wczesnie przychodzic! beta hcg - po co? zwykla morfologia, przeciez pani dobrze wyglada....wiekszosc ludzi mysli, ze sluzba zdrowia w Polsce kuleje a wszedzie indziej jest super, ale jak opowiadam jak wszystko dziala tutaj to nikt nie chce wierzyc. a o kompetencjach polskiego lekarza mozna tylko marzyc.
piszecie o brzuszkach - - - ja jestem taka wzdeta jakbym co najmniej w 20 tygodniu ciazy byla. najgorsze, ze mam problemy z pojsciem do kibelka..... za niedlugo chyba w pracy juz zaczna pytac hehe.

majdaczek14 - to jest straszne, ze trzeba myslec o firmie a nie o sobie i zdrowiu wlasnego dziecka. na szczescie w pracy mam super sytuacje.
chyba najgorzej jest w wielkich korporacjach, wyscig szczurow itp, szkoda gadac

blomme - niekoniecznie korporacje sa złe. Mam kolezanke która pracuje jako przedstawiciel w jednej z medycznych. I u nich jest niepisane zalecenie ze jezeli któraś zachodzi w ciaze to od razu ma informować o swoim stanie przęłozonego i max do 4 msc byc juz na zwolnieniu lekarskim. Za duzo poronień mieli w firmie w zwiazku ze stresem i rodzajem pracy i teraz dbają o mamuski.

reklama
Ramailuju, przykro mi ze sie tak wkrecilas :( beta az tak szybko nie spada, ja w listopadzie poronilam I beta ok. 190po 48h 230 widac bylo ze przyrost jest nieprawidlowy za kilka dni pojawilo sie palmienie.
Zycze ci powodzenia na przyszlosc.

Do góry