reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

L4

ja jestem od poczatku na l-4 i juz dwa razy poprzednio lekarz twierdził ze to ostatnie a teraz powiedzial ze jestem w takim etapie ciaży ze nie zmusi mnie do pracy. Co prawda bardzo sie nudze i miałabym ochote pójśc troche popracowac, ale wiem że nie dam radydojeżdżać do warszawy autobusem,mąż boi się żebym jeździła sama samochodem, ale dobro dzidziusia jest najwazniejsze wiec siedze w domu.

reklama
gdzieś któraś z dziewczyn zamieściła info o tym że co roku będa wydłużać macierzyński o 2 tygodnie by znów wrócić do 26 tygodni...

jejciu ile oni kombinują.

Jezu!! Ja sama nie wiem, myślę nad tym i myślę, chociaż pewnie odpowiedź przyjdzie dopiero jak urodzi się Karolka

no w drodze wyjątku nie wiem jak tam ci licza wakacje i czy możesz jakoś "zrzec się" urlopu wypoczynkowego.

a co, od wrzesnia miałaś rozpocząć staż?

Kinga P też mam dylemat. ja mam rozpocząć staż od 1 września.Jak urodze z zaległym urlopem do pracy powinnam wrócić w połowie września jak przedłużą o 2 tygodnie macierzyński to w październiku. Chyba sie zrzeknę jak będzie taka możliwość - dzidzol najważniejszy

azik pisze:
no w drodze wyjątku nie wiem jak tam ci licza wakacje i czy możesz jakoś "zrzec się" urlopu wypoczynkowego.

a co, od wrzesnia miałaś rozpocząć staż?

tak tak, staż. Zastanawiam się, czy może jakoś zakręcić i umówić się z dyrekcją, że będąc na urlopie, złożę wniosek i będzie się liczyło.... Nie mam pojecia jak to załatwić ???

reklama
Odnośnie L4 na zwolnieniu ciążowym można być nawet po terminie porodu. Sprawdzałam w ZUSie. Przepisy zmieniły się na początku tego roku i niestety nie każdy gin o tym wie. Tak samo z urlopem macierzyńskim przed porodem, o ile sama nie chcesz gin powinien wystawić L4. Czasami trzeba trochę z lekarzem się pokłócić o swoje.

czy nam przedłużą urlop macierzyński jeszcze nie jest wiadomo. Słyszałam wczoraj wypowiedź jednego z PiSowców, że albo becikowe dla wszystkich albo dłuższy macierzyński, bo kasy nie ma na oba przywileje. Zobaczymy co w nowym roku poslowie nam uchwala. I oczywiscie czy prezydent obydwie ustawy becikowe podpisze.

Do góry