reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Lipcowe mamy 2026 ❤️

W ogóle zastanawiam się jak prowadzić ciążę- nie mam żadnej prywatnej opieki medycznej z pracy (dwie poprzednie ciąże prowadziłam w lux medzie i prywatnie dodatkowo) teraz nie wiem tzn prywatnie na pewno, ale zastanawiam się czy w przychodni w szpitalu nie prowadzić dodatkowo żeby mieć darmowe badania bo przecież na te wszystkie badania wydam majątek.
To dobry pomysł. Ja prowadzę prywatnie, w poprzednich ciążach poszłam też na nfz na i ten duży pakiet dostałam na nfz. Mój prywatny gin nie miał z tym problemu😉

reklama
W ogóle zastanawiam się jak prowadzić ciążę- nie mam żadnej prywatnej opieki medycznej z pracy (dwie poprzednie ciąże prowadziłam w lux medzie i prywatnie dodatkowo) teraz nie wiem tzn prywatnie na pewno, ale zastanawiam się czy w przychodni w szpitalu nie prowadzić dodatkowo żeby mieć darmowe badania bo przecież na te wszystkie badania wydam majątek.
Jeśli masz płacić za badania to NFZ jak najbardziej wskazany nawet tylko po to by mieć je za free.

Jeśli masz płacić za badania to NFZ jak najbardziej wskazany nawet tylko po to by mieć je za free.
No właśnie musiałabym płacić- prowadzić ciążę będę u tego samego lekarza co poprzednio prywatnie- on też przyjmuje w szpitalu. Na pierwszej wizycie zapytam czy mogę do niego na NFZ też się zapisać, albo czy jest opcja skierowań na NFZ bo nie ukrywam wizyty w ciągu dnia raczej u mnie odpadają póki pracuję.

Dziewczyny mi się udało już raz ogarnąć morfologie i mocz od lekarz rodzinnej(mam je bardzo fajne w przychodni) , rozmawiałam z nimi i dały mi do zrozumienia że ile się będzie dało to mogę przychodzić i dostane skierowania na te podstawowe, powtarzalne oznaczenia. Może też spróbujcie jeśli chodzicie prywatnie do ginekolog☺️

Ja w tej ciąży chętnie jem mandarynki, ale nie jest to mój "przysmak bogów" 🤪 W zeszłej ciąży "przysmakiem bogów" były ziemniaki z serkiem szczypiorkowym, ananasem i kiszonym ogórkiem 🤪🤣🤣 (płeć: dziewczynka). Oczywiście pojęcia nie miałam wówczas o problemach z cukrami, więc zdarzało mi się czasem te ziemniaki jeść. :/

Obecnie były cały czas ryby białe, śledzie, szczypior, a teraz przeszło i od jakiegoś czasu chce się wanilii (maksymalnie przemycam skyry waniliowe lub małe ilości mleczka waniliowego, żeby jakoś przetrwać). Najgorzej że chce się słodkich rzeczy z wanilią, lodów rożków, a tu cukrzyca ciążowa i nie można. 🤷‍♀️ Drugi mój obecny przysmak to jest salami, którego normalnie nie lubię. A że tłuste, to też się staram małe ilości. Jabłka też super. Papryka czerwona surowa. ❤️ No i niezmiennie od początku zachcianek w tej ciąży: serki Hochlanda do kanapek w kółku oraz sok marchwiowy czysty bez cukru i żadnych dodatków.
Wow. Ziemniaki szczypiorek ananas. 😀Ale my mamy fajnie w tych odmiennych stanach. Ja cała drogę do pracy myślałam tylko o tym co kupić do jedzenia w pracy i co będę jeść po pracy. 🫢

Dziewczyny mi się udało już raz ogarnąć morfologie i mocz od lekarz rodzinnej(mam je bardzo fajne w przychodni) , rozmawiałam z nimi i dały mi do zrozumienia że ile się będzie dało to mogę przychodzić i dostane skierowania na te podstawowe, powtarzalne oznaczenia. Może też spróbujcie jeśli chodzicie prywatnie do ginekolog☺️
Gorzej, że z lekarzy to ja tylko do pediatry chodzę 😂
Myślałam jeszcze nad wykupieniem pakietu w lux medzie czy coś.
W ogóle to jest jakieś dziwne dzisiaj dopiero powinnam dostać okres a ja mam takie mdłości już, że ledwo żyję. Wcześniejsze ciąże też miałam ale dużo później a teraz czuję się jak w połowie ciąży a nie na samym początku.

Gorzej, że z lekarzy to ja tylko do pediatry chodzę 😂
Myślałam jeszcze nad wykupieniem pakietu w lux medzie czy coś.
W ogóle to jest jakieś dziwne dzisiaj dopiero powinnam dostać okres a ja mam takie mdłości już, że ledwo żyję. Wcześniejsze ciąże też miałam ale dużo później a teraz czuję się jak w połowie ciąży a nie na samym początku.
Nie chcę Cię straszyć ale może to bliźniaki? 😆 Ja takie objawy miałam właśnie nasilone jeszcze przed terminem miesiączki. Przebierałam córkę na podłodze i poczułam zapach plastikowych kulek z jej basenu. Już wiedziałam że to ciąża, ale jeszcze wtedy nie wiedziałam że to bliźniaki xd

Ps. I też mam 35 lat. A ciążę mnogie właśnie pod 35 r.z podobno są bardziej prawdopodobne :o

reklama
Nie chcę Cię straszyć ale może to bliźniaki? 😆 Ja takie objawy miałam właśnie nasilone jeszcze przed terminem miesiączki. Przebierałam córkę na podłodze i poczułam zapach plastikowych kulek z jej basenu. Już wiedziałam że to ciąża, ale jeszcze wtedy nie wiedziałam że to bliźniaki xd

Ps. I też mam 35 lat. A ciążę mnogie właśnie pod 35 r.z podobno są bardziej prawdopodobne :o
O matko! Jedno dziecko niezbyt zaplanowane mąż przełknął ale z bliźniakami mógłby być problem 😂 gdzie ja ich pomieszczę.
Mi też wszystko chorobliwie smierdzi
Mój szwagier ma bliźniaki chociaż w rodzinie męża ani szwagierki bliźniaków nie było… ech

Do góry