Kropa - nie wiedzialam, ze nie moge byc dawca krwi!!?? i o tym opalaniu też nie wiedziałam, co to za plamki mogą wyskoczyć (jak wygladaja?)? ja już praktycznie zapisana na jakies solarium na tydzień po porodzie (zart). Jestem takim bladziochem w tej ciazy, ze szkoda gadać!!
Dacą krwi nie możesz być, jesli bierzesz Euthyrox (Novothyral, Letrox - po prostu tyroksynę) - tak samo, jak nie możesz być dawcą jeśli bierzesz jakiekolwiek inne leki - obecne w Twojej krwi mogłyby zaszkodzić zdrowemu człowiekowi.
A jeśli chodzi o opalanie, to w każdym dobrym solarium jest taka tabliczka:
PRZECIWWSKAZANIA DO OPALANIA W SOLARIUM
* nadciśnienie i zaburzenia krążenia
* bardzo jasna karnacja
* bielactwo skóry
* kobieta w ciąży oraz podczas okresu nie może korzystać z solarium
* alergia na promienie UV
*
schorzenia tarczycy
* nie zagojone tatuaże
* skłonności do przebarwień skóry i duża ilość znamion
* trądzik różowaty oraz skłonność do rozszerzonych naczynek krwionośnych
* przebyta niedawno operacja, okres rekonwalescencji
*
choroby serca, nerek, tarczycy, epilepsja i inne poważne choroby przewlekłe
* nie powinny korzystać z solarium osoby przyjmujące niektóre preparaty hormonalne,sulfonamidy, antybiotyki, leki nasercowe
* w czasie opalania należy zrezygnować z kuracji ziołowych, zwłaszcza, jeżeli zawierają wyciąg z dziurawca
* w żadnym wypadku nie należy się perfumować, lub używać dezodorantu
* nie mogą korzystać z solarium, przynajmniej przez miesiąc osoby, które przeszły złuszczanie kwasami owocowymi, a zwłaszcza eksfoliację stężonym kwasem glikolowym.
* nie należy też przebywać w solarium bezpośrednio po zabiegu oczyszczania skóry, elektrolizie lub zamykaniu naczynek
* ponieważ skóra twarzy, szyi i dekoltu starzeje się szybciej niż całego ciała, lepiej podczas seansu ograniczyć czas działania lamp na te okolice wyłączając wbudowany w solarium ekran
* do opalaniu w solarium należy stosować specjalne kosmetyki
stosowanie leków foto-uczulających
Tu masz wątek na innym forum o opalaniu właśnie przy niedoczynności i podczas przyjmowania hormonów:
Solarium a tarczyca - Forum Wizaz.pl