reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2014

reklama
No mi właśnie ostatnio koleżanka nagadała, że jeżeli w tym roku nie zostanie wykorzystany urlop za 2014r. a urlop macierzyński i urlop macierzyński dodatkowy przypada na przełom roku to urlop wypoczynkowy za 2014r. przepada z jakiegoś powodu...

Ostatnia edycja:
To zależy ile zamierzasz być na macierzyńskim. Wg naszego prawa urlop za rok poprzedni należy wykorzystać do końca czerwca roku bieżącego. Aczkolwiek nie wiem jak to się ma do sytuacji po ciąży, gdy bierzesz cały rok urlopu macierzyńskiego, trzeba dopytać kadrowej. Szkoda było stracić tyle dni urlopu normalnie płatnego.

urlop za rok bieżący trzeba wykorzystać do końca września następnego roku, nie do czerwca. Można zarzadac wypłaty ekwiwalentu za niewykorzystana część. Ja mam urlop za 2013 jeszcze, kilka dni i pewnie mi zapłacą jak będą mnie zwalniać, tak przynajmniej miałam z Ola, uzbieral mi sie prawie miesiąc zaległego i bieżącego i dostałam wypłatę ekstra.

Ostatnia edycja:
Zaciekawilyscie mnie z tym urlopem. Ja tez mam jeszcze urlop zaległy z 2013. U mnie nie ma w zwyczaju wypłacania ekwiwalentu (no chyba ze podczas zwalniania). Co w przypadku gdy nie wykorzystam urlopu do września br bo bede na macierzyńskim do roku 2015?

Dzień dobry:)

Pola,może po prostu przed porodem idź na urlop?to wykorzystasz.za kolejne lata jak pisze małgorzatakar,po macierzyńskim rocznym odbieramy za 2014 i juz należny za 2015.

Gosia- poproś w aptece o odpis recepty na niewykupiony lek,u mnie w każdej to jest norma i wg mnie wg.przepisu.Robię tak nie raz,tylko aptekarze się tym nie chwalą bo to dodatkowa robota.Zdrówka.

Jagódka- gratulacje,ale jesteś zawzięta,zazdraszczam:-p:tak:

Spać nie mogę 3 noc z rzędu,dobrze,że weekend to dzieciaki zajmują czas.
Cellulit też mam na udach,nie straszny ale z każdą ciążą wielki,byle tylko takie zmartwienia.Waga w górę,zdecydowanie szybciej niż w poprzednich ciążach....kurdee:nerd:

minisia- zakupki fajowe:) faceta przeczekaj,dzieciaki chyba potrzebują rozmowy co?a wy czasu by pobyć sami?dojdzie jeszcze jeden wrzaskun to idzie oszaleć,,,,aż sama się boję:sorry:

Miałam smaka na gołąbki i rosołek,ale taki "wiejski".Nagotowałam i teraz 3 dni mam z bani.U nas już tydzień ferii za nami,odwilż dojdzie dopiero z połową tygodnia więc jeszcze i mroźnie i wietrznie.Jeszcze ma sypać śnieg...nie lubię,no nie lubię zimy...

michalina- ja mówię o dolegliwościach,po minie widzę że nie bardzo wie co ja mówię i takie współczucie nic nie pomaga.Często mąż/partner staje się ojcem dopiero po porodzie,my matkami jesteśmy od 2 kreski na teście:))
Wyręcza mnie przy sprzątaniu i zakupach (nosi) i to mi wystarcza,nie narzekam też na opiekę nad młodymi,może nie jest za twórczy w zabawach ale mogę mu już kilkumiesięczne zostawić na kilka godzin i od porodu pomaga w kąpaniu,przewijaniu:). Jednak by nie przechwalić zalet i wad ma po tyle samo,po tylu latach już się nic nie zmieni raczej,

gdzie reszta mamuś???

Gosia powodzenia z tymi aptekami. Współczuję :-(.

Anilewe cieszę sie razem z Tobą z brzuszka :-).

Malgorzatka super udany dzień na takiej sali zabaw,ja dość często chodzę z moimi na taka salę :-).

Pisze z tel ,więc w skrócie co u nas . Nie wiem czy pisalam ale ostatnio byłam z dziecmi pierwszy raz w kinie ,oglądaliśmy bajkę Kraina Lodu ,bardzo fajna ,polecam. Dzieci zadowolone :-).
W piątek w nocy przyjechał do nas M , my nadal w rybniku u dziadków ,dziś wracamy do domu . Od jutra szkoła z oliwka ,nie chciało mi sie jechać do dziadków tydzień temu a teraz nie chce mi sie wracać :-).
W piątek M kupił samochód :-),
Cala noc co sie przebudzilam kladlam sie na plecach i czekałam na kopniaczki i nic. A teraz kilka minut temu jak Was czytałam dostałam takie fajne 3 mocne kopniaczki :-), jupi i juz jestem spokojniejsza :-).
Ogólnie moje dziecko to jak leze na płasko i specjalnie czekam to nie chce dac znać o sobie ,a jak nie czekam to kopie hi .
Miłego dnia mamusie .

Dzień dobry wszystkim :)

anilewe napisalm ze moze byc problem z macierzynskim bo jak jestes na zwolnieniu to dostajesz mniejsze wynagrodzenie a pozniej na podstawie wynagrodzenia dostajesz macierzynski. Nie wiem tak slyszalam byc moze jestem w bledzie:/
wolalabym sie mylic bo boje sie ze jeszcze troche i bedzie mi naprawde ciezko w pracy no ale zobaczymy.

W trakcie ciąży L4 płatne jest 100%

Też się ostatnio zastanawiałam gdzie reszta dziewczyn, może z ferii korzystają :)

Ewusia31 - nie wiedziałam, że można wziąć taki odpis! Na pewno przyda się taka informacja na przyszłość.
dorota123456789 - ciężki powrót z wakacji :) zawsze tak samo, najpierw ciężko jechać a później ciężko wracać :)

My dzisiaj jedziemy na narty... znaczy się M. na narty a ja na basen.

Miłego dnia.

Moim zdaniem wyglada to tak, ze jezeli ciezarna jest na zwolnieniu lekarskim ma wyplacane 100 % wynagrodzenia. Nie wiem czy podstawe czy podstawe + premie z 3 ostatnich miesiecy. Tak jest chyba przy macierzynskim.

Jezeli urodze w lipcu i zdecyduje sie na rok macierzynskiego, bedzie on trwal do lipca 2015. Bede miala zalegly urlop za 2014 i bierzacy za 2015 mniej wiecej do wrzesnia. Nie sadze, ze cos mialo przepadac... Ewentualnie nalezy sie ekwiwalent

reklama
Hej.
Makotka premie są oskladkowane więc dostaję sie zasadniczą + premie czyli zasiłek z podstawy wymiaru składki.
Dobrze makota pisze o urlopie 2014, po roku macierzyńskiego wracamy w lipcu i najlepiej wtedy wykorzystać zaległy urlop 2014 bo przecież mamy jeszcze ten z 2015.
Jak ktoś ma zaległy 2013 to chyba lepiej wykorzystać jeszcze teraz.. Ale tu spytałabym w kadrach :)

Do góry