reklama

Listopad 2009

co do usg 3d to ja idę, chociaż zwykłe usg mam bardzo często bo już chyba z 5 razy. Nie mam zagrożonej ciąży ale zawsze jestem spokojniejsza jak lekarz zobaczy dzidzie. Na 3d idę wykluczyć wady genetyczne a zwłaszcza zobaczyć serduszko.
Co do basenu z maluszkiem to niestety u nas w mieście to bym sie bała. Teraz to nawet w ciąży mój gin mi powiedział żebym raczej z niego nie korzystała bo nie jest u nas zbyt czysto. Gdybym miała inną możliwość to na pewno bym poszła.

reklama
powidzcie mi jaka jest pogoda w zachodniopomorskim??? to pytanie do dziewczyn ze szczecina i okolic bo jutro wyjeżdżamy do Międzyzdrojów i chce się spakować a nie wiem na jaką poghodę się nastawiać :)) u nas paskudnie, ciągle deszcz, powodzie itp na szczęście nie w nowym sączu :))

tak !! dentysta oraz wszytskie leki na receptę masz za darmo w czasie ciąży i rok po urodzeniu dzidziusia. potrzebujesz jednak specjalnej legitymacji! położna która prowadzi Twoja ciążę na drugiej wizycie powinna Ci była dać zaświadczenie do odpisania i do wysłania do NHS. Taka legitymacja jest formatu karty kredytowej. Jest tam Twoje imię i nazwisko, rok urodzenia oraz data ważności karty ( rok po przypuszczalnej dacie urodzenia - ja mam ważną do 15.11.2010).

Hmmmm
Dobrze wiedzieć... Tak czy siak, w tyg 9 nie miałam jeszcze tego zaświadczenia, a na ostatnim badaniu połówkowym w szpitalu nic takiego nie dostałam - chyba musze się upomnieć następnym razem tj za ok 8tyg
Ale swoją drogą wolę zapłacić te 400zl w pl i dokończyć to u swojego sprawdzonego dentysty...
A co do skurczów - szczerze mówiąc nie slyszałam zeby kogoś tak długo skurcz w nodze trzymał.
Jakiś czas temu dorwal mnie silny na basenie i nie chcial puścić... no ale nie chciał puścić przez pół godz a nie kilka dni...
no własśnie... dobrze wiedzieć ....
czyli co... ja mam czeka teraz do wizyty w szpitalu tak?? czyli do 12.08
i poprosić tam o jakieś zaświadczenie na NHS i wtedy to wypełnić... i co ...
bo troszkę nie do końca zrozumiałam:sorry2:
mary to dokończysz sobie kanałowe tu za darmo;-)

Witaj Milencia.... cieszę się że napisałaś bo się martwiłam czy wszystko wporządku....

A ja uwielbiam horrory, thrillery i wszystko co przyspiesza puls...:-) Tylko, że teraz jaśnie pan P mi nie pozwala oglądać, bo mówi że "dzidzie mu strasze". Może i racja, wstrzymam się do porodu. Ale i tak ściągam już teraz, żeby mieć od razu do obejrzenia :-D Ściągam Dorothy Mills, podobno baaardzo dobry;-)

Tak poza tym przeglądam oferty pływalni dla maluszków. W Szczecinie jest pare szkół, tylko nie wiem które na prawdę dobre...
A wy co myślicie o chodzeniu na zajęcia z basenu z takimi np.3-5 miesięcznymi bobasami ?

ja też z horrorami czekam do porodu .... heh D powiedział że narazie żadnych strasznych filmmów...
co do basenu... to jeszcze nie wiem... ale może i my skorzystamy....

no własśnie... dobrze wiedzieć ....
czyli co... ja mam czeka teraz do wizyty w szpitalu tak?? czyli do 12.08
i poprosić tam o jakieś zaświadczenie na NHS i wtedy to wypełnić... i co ...
bo troszkę nie do końca zrozumiałam:sorry2:
mary to dokończysz sobie kanałowe tu za darmo;-)

Witaj Milencia.... cieszę się że napisałaś bo się martwiłam czy wszystko wporządku....

Kam przy najblizszej wizycie u poloznej lub u lekarza rodzinnego w zaleznosci do kogo chodzi sie w irlandii sie zapytaj o Maternity Exemption Certyficate form. Wypelnij i wyslij (koperte dostaniesz odrazu przy formie) Do kilku dni dostaniesz ta karte. Wtedy zarejestruj sie u jakies dentysty ktory prowadzi leczenie w ramach NHS. i umow sie na wizyte kontrolna. Ja polecam Angielskich dentystow! Hindusow takze. Moj tata i mama mieli problemy z zabkami i wszystko poszlo gladko i bezbolesnie, a tata mial leczone zeby kanalowo i robione koronki, mama niestety miala wyrywane 2 zabki. Ale mowili ze super. Ja mialam tylko kontrole i nie musialam miec niz z zabkami robione.
Zapytaj sie czy wogole to obowiazuje w Irlandii. Napewno jest to w Irlandi płn. ale nie wiem w jakies Ty czesci mieszkasz?

MILENCIA wlasnie o Tobie myslalam. Ciesze sie ze wszystko u Ciebie i maluszka ok. :-):-)

madziek ja na poczatku ciazy planowalam chodzic na basen ale niestety dostalam grzybka i lekarz mi powiedzial ze to nie jest najlepszy pomysl.Jednak jak dzidzia przyjdzie na swiat to napewno bedziemy chodzi bo to samo zdrowie i przyjemnosc:-)

no to my z dzieckiem też będziemy chodzić, ale ja na początku ciąży miałam stan zapalny i leczyłam się w 4 m-cu antybiotykiem Gyno-Femidazol ( 15 tabl. dopochwowych), teraz mam już spokój i nie chciałabym nawrotu, bo nie było to komfortowe.

reklama
Madziek, ja też unikam basenu z powodu ewentualnych infekcji, chociaż czytałam wiele postów dziewczyn, które chodzą i nic się nie dzieje. Zresztą słyszałam, że na niektóre baseny nie wspuszczają kobiet w widocznej ciąży bo boją się, że jak np. się poślizgnie i coś sie stanie to będą pociągnięci do odpowiedzialności karnej.
Ja grzecznie poczekam az maluszek będzie mógł chodzić z nami :-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry