reklama

Listopad 2010

witam wtorkowo! i mam kolejne pytanie do Was, może mi pomożecie: mój ginekolog, który nie ma super nowoczesnego sprzętu kazał mi iść do innego lekarza na to usg genetyczne między 11 a 14 tc. I powiedział dokładnie tak: chciałbym, zebyś to sobie zrobiła na tym aparacie 3D. Troche mnie to dziwi, bo badania przezierności karkowej itp. nie zobaczy się na 3D, tylko na zwykłym 2D. Ale w każdym razie zapisaliśmy sie i w czwartek jedziemy. I w liście badań i w cenniku kliniki, do której jedziemy są 2 różne USG: USG genetyczne z oceną ryzyka zespołów genetycznych (11-14 tygodni) oraz USG 3D, 4D . I moje pytanie: czy w skład USG genetycznego wchodzi jakaś chwila, że lekarz bada na 3D, czy to zależy tylko od lekarza?

reklama
hej,
ja będę miała robione zwykłe usg 2D. nie chcę mi się wierzyć, żeby było konieczne 3D.

niech może wypowiedza sie jeszcze inne mamy, które są już po.

hej dziewczynki, ja tez mam takie zakłocia jak kaszle albo kicham, ale rozmawialam na ten temat z ginką o mowila ze ok :)
Dzisiaj u mnie pogoda taka sobie, nie pada ale jest zimno i pochmurnie, i straaaasznie boli mnie glowa :(
Jutro ide sie zapisac na USG zobaczymy na kiedy termin :)

My tez mielismy genetyczne na normalnym USG, a jak rozmawialismy z lekarzem, to mowil ze 3d ma tez (ale nie wlaczyl wiec chyba normalne starczylo), a o 4d sie wypowiedzial ze to super pamiatka dla rodzicow, ale lekarzom i tak wygodniej na standardowym wszystko mierzyc i liczyc.

Madzinkaa, ja miałam robione normalne 2D.
Z tego co wiem, a co przynają sami ginekolodzy (chociaż oczywiście nie pacjentkom), to badania 3D i 4D są tak naprawdę tylko gadżetem skierowanym do rodziców. Wiadomo, że większość chce takie badania wykonać, bo wychodzą fajne zdjęcia i wspaniała jest z tego pamiątka, ale wartości diagnostycznej to one nie mają większej niż te tradycyjne.

reklama
Dziewczynki. Tak mi się przypomniało, w temacie USG. W najbliższy weekend w Sadyba Mall (Warszawa) jest jakaś impreza dla mam. Widziałam na plakacie, że będą darmowe badania USG 3D/4D.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry