reklama

Listopad 2015 :)

U nas przy ząbkowaniu chyba nie gorączkował, ew. Lekko podwyższona temp. Gorączkę miał 3 dni i wtedy niby 3dniówka ale bez wysypki (tak twierdziła pediatra) ale to było wiosną albo latem. Teraz odpukać zdrowy. A dzieci w rodzinie chore i na zapalenie płuc i oskrzeli. U nas ze smogiem w mieście masakra. Jeśli idziemy na spacer to do lasu albo blisko i na krótko. I to tez raczej jak powietrze jest w miarę ok. Czasem jest tak okropnie, ze rano wchodząc do dużego pokoju nie ma czym oddychać :/ na szczescie tylko przy dużych mrozach.

Napisane na HTC One_M8 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Moj po mału zaczyna próby z powtarzaniem. Ciężko jest mimo, ze gada dużo. Lekarz rehabilitacji wysłała nas do logopedy ale głownie ze względu na ten niedosłuch na jedno uszko. Lepiej dmuchać na zimne...Niby ma niedosłuch ale powiem szczerze, ze w codziennym życiu tego nie da sie zauważyć.
Młody jest w tej chwili skupiony na ruchu i takich manualnych umiejętnościach. Zaczął sie interesować zabawkami, ktore trzeba układać np. Piramidki itp. A codziennie rano idzie i wyciąga swoje książeczki. Uwielbia tez muzykę i piosenki dla dzieci. Baardzo staram sie mu ograniczać oglądanie youtuba do kilku piosenek dziennie i to te same bo innych nie chce, a on sobie naśladuje machanie rączkami itp. Sama muzyka tez dziala ale wtedy mama jest animatorem ;)

A jak z jedzeniem? Jakieś zmiany u Was?
Ja cięgle się zadręczać, że pewnie źle go karmię, ze za malo albo za często. Ciężkie mi utrzymać stałe pory bo różnie idzie na drzemkę. I mam wrażenie, ze takie monotonne to jedzenie :/

Moja wczoraj jak się drwal do klusek śląskich zjadła 6 sama trzymała jadła i przychodziła po następne... mimo że niecałą godzinę wcześniej zjadła zupę rybna... ostatnio ogólnie mam problem mała je mniej i ciężko mi ją nakarmić nie chce żadnych kaszek toleruje tylko manne i czasami jaglane jak dosypuje mleka to nie zje... butli tez nie pije... nawet jogurtów z owocami nie bardzo chce mimo że wcześniej aż się rzucała na jego widok... chętnie je to co nowe co widzi pierwszy raz u nas na talerzu... uwielbia makaron ze szpinakiem... mięso pod kazda postacią... jak zobaczy kotleta aż podskakuje do stołu i musze jej obrać z panierki... potrafi zjeść połowę mojej porcji... ale to co łyżeczka zupy itd... ble...

Z nowych słow to wreszcie mówi bardzo wyraźnie i powoli , , mama, , tak wyraźnie jak dorosły... bo wcześniej różnie wychodziło raz mamę raz meme.... I jeszcze pięknie mówi słowo ,, ciiiiiiiiiiicho,, noi i składa po dwa słowa dużo np. tata aaa czy baba amam... ale ogólnie bez rewelacji..
Tak mi się wydaje... Chodzić Zaczęła Na 9 Miesięcy Myślałam Że z mowa tez będzie szybko... ale i tak podziwiam ja bardzo bo więcej rozumie i słucha niż niektóre dwuletnie dzieci...

Wnuczka, u nas to samo. Mi sie pcha na kolana i chce jesc. Ostatnio wziełam sobie kostke gorzkiej czekolady a on sie na mnie rzucił i próbował mi z buzi wyciągać... bylam w szoku bo slodyczy nie daje, czasem dostał biszkopta/herbatniki.

Moj na razie je wszystko, nie wybrzydza. Jeszcze sie nie zdarzylo,zeby czegos nie zjadl. Mowi mama,tata,baba i powtarza niektore slowa,ale niewyraznie.
Duzo rozumie np. idziemy jesc albo posprzataj klocki do pudelka, jedziemy do baby.
Mamy zamiar pouczyc sie trzymania i jedzenia lyzeczka. Juz widze to pobojowisko.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Dziewczyny moja zaczyna dopiero sama chodzić. Jest bardzo ostrożna. Za to dużo mówi. Wszystko rozumie. Niestety uwielbia wyrzucac wszystko z szafek. Głównie ze swojej komody swoje ciuszki. Wnuczka moja je kotlety z panierka. Nie obieramy jej. Uwielbia tosty z wędliną i serem. Jakie spacerówki z pompowane mi kołami używacie ? Kurcze my sprzedaliśmy swój wózek j kupiliśmy na piankowych i porażka jest na wiejskich drogach. Ma któraś z was bebetto nico? Bo myślę czy nie kupić używanej .....

reklama
No to moja o dziwo się rozgadała trochę. Mówi mama, tata, baba, papa, brawo, papier (toaletowy), lampa, am, mniam, ja...
Mówi tak i pokazuje tak.
Je samodzielnie i nawet jej to idzie ale to zasługa żłobka. Nawet widelcem nabija i zjada. I sama pije z kubka.
Rozwinęła sie ostatnio ale miałam wrażenie, że odkąd zaczęła chodzić to nic nowego się nie nauczyła a minęło już 5 miesięcy...Może te zęby jej odpuściły bo taka weselsza jest, mniej marudna i więcej pokazuje co umie...

Je wszystko nadal w dużych ilościach i nadal nie przybiera za dużo :/

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry