reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Listopadowe mamy 2016

reklama
Część dziewczyny, ja też próbowałam się wczoraj opalać ale bez sensu zaraz wszystko mnie swędzi i wysiedze z nogami na słońcu gora 30min.

Ja czekam na paczkę z ciuchami ciazowymi od kolezanki już miesiąc, zaczynam się irytować i chyba pojadę coś kupic...

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50F przy użyciu Tapatalka

Diabliczka ogród piękny ale ja totalnie się nie nadaje, wolę podziwiać zza okna takie widoki ;)

Princeseczka nie dziwię się pieskowi moje zwierzaki w domu dostają wariacji, nie wiem już jak je chłodzić bo to jednak gryzonie... A wody się boja.

Co do porodu nie wiem czy u was też ale ja co wlacze Facebook to co trochę zdjęcia z porodów jakieś reportaże itp. A ja już zimnych potow na samą myśl dostają [emoji14]

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50F przy użyciu Tapatalka

Witam wszystkie obecne i przyszłe mamy :)
My właśnie rozpoczelismy 15. tydzień. Termin porodu z miesiączki na 23 listopada, z USG na 17 listopada.

Drogie mamy, mam do Was pytanie a zarazem poradę.
Od 6. tygodnia ciąży jestem już na zwolnieniu lekarskim. Początkowo zwolnienie było "podpierane" przeziębionymi zatokami, ale to trwało zaledwie tydzień. Także można śmiało powiedzieć, że od 7. tygodnia ciąży ciągnę zwolnienie lekarskie z tegoż własnie powodu. Jutro mam kolejną wizytę u lekarza (po miesiącu). Początki ciąży miałam fatalne. Do 10. tygodnia można powiedzieć, że nie wstawałam z łóżka. Wymioty, zawroty głowy, mdłości utrzymujące się całymi dniami, a nieraz i nocami; ogólna nietolerancja zapachów i wszystko wszystko naraz, co tylko złego może być w ciąży... :( Praktycznie nic nie jadłam, do tej pory w sumie apetyt mam słaby.
10. tydzień był przełomowy, ponieważ udało mi się rozpocząć spacery na swieżym powietrzu i ogólnie ruszyć się z domu, ale nadal nie było "fajnie". Nawet wymioty ustąpiły, a mdłości pojawiały się jedynie rano i wtedy kiedy poczułam choć przez chwilę głód.
Niestety od 12. tygodnia wszystko wróciło. Może nie jest to tak silne jak na początku ciąży, ale nadal odczuwam mdłości, czasem wymiotuję. Nie wstaje z łóżka bez śniadania, po którym obowiązkowo muszę poleżeć ok 15 min. Dodatkowo pojawiły się bóle głowy, które czasami są nie do zniesienia. Wiem, że moge brać Paracetamol, ale szczerze mówiąc nie chciałabym się faszerować tą chemią.
Jest 15. tydzień mojej ciąży a ja nadal nie czuje tego "miodowego trymestru", o którym czytam w internecie. Jest lepiej, nawet dużo lepiej niż było na początku, ale średnio co drugi dzień dopada mnie ten ból głowy, z którym się budze i który towarzyszy mi przez cały dzień :( Mam też dobre dni, kiedy wstaję i jest wszystko ok.

Moje pytanie: Czy radzicie wrócić do pracy? Chociaż na te dwa dni w tygodniu? ( W Norwegii jest to możliwe) Czy Wy same pracujecie? Jeśli tak, kiedy zamierzacie odejść na L4?

Pracuję w supermarkecie, także jeśli powrót do pracy to jedynie siedzenie na kasie, bo dźwiganie oczywiście nie wchodzi w grę.

Dodam, że mieszkam w Norwegii, tutaj będę rodziła i tutaj jestem pod opieka lekarza (to nie ginekolog, ale zwykły lekarz, w NO ciążę prowadzi lekarz rodzinny). Badam się też w Polsce. Miałam robione USG w 12. tygodniu, wszystko bylo ok :) W NO pierwsze i ostatnie! USG będę miała pod koniec czerwca, czyli w połowie mojej ciąży.
Jestem osobą małej postury, 165 cm i waże 49 kg. Od początku ciąży waga stoi w miejscu. Mój organizm nie jest zbyt silny, co pokazywał nieraz, a ostatnio w październiku kiedy to straciłam pierwsza ciążę.
Dlatego teraz staram się jak najwięcej leżeć, spać i ogólnie wypoczywać.

Pozdrawiam i liczę na Wasze odpowiedzi :)

Agfija-witaj! :-) super ze do nas dolaczylas :-) wiesz kazda ciaza jest inna i kazdy organizm jest inny. Czujesz sie na silach aby wrocic do pracy? Z Twojego poprzedniego posta wnioskuje ze nie za bardzo. U nas chyba wiekszosc dziewczyn na zwolnieniu. Mowi sie ze ciaza to nie choroba ale czasami potrafi niezle dac sie we znaki. Mowisz o pracy w markecie na kasie-takie dlugotrwale siedzenie tez nie sprzyja ciezarnej. Z czasem moga dojsc Ci bole kregoslupa. No i dlugotrwale siedzenie podobno moze zle wplywac na szyjke... bol glowy tez niektorym z nas towarzyszy-kontrolujesz cisnienie? To chyba uroki tego "miodowego"trymestru ktory nie do konca jest miodowym ;-) wymioty, mdlosci brrr cos okropnego, wspolczuje.
Trzymam kciuki za podjecie odpowiedniej decyzji. Ja przykladowo na zwolnoeniu jestem od dnia w ktorym dowiedzialam sie o ciazy (4 tydzien ciazy). U mnie na te dwcyzje wplynely warunki panujace w pracy a pozniej moj stan zdrowia i przebieg ciazy utwierdzily mnie w przekonaniu ze l4 bylo sluszna decyzja ktorej nie zaluje :-)

Witam się ją ale przez tego psa prawie nie mam czasu :/ a jeszcze na paznokciach dziś byłam

Diabliczka cudne zdjecia, piękny ogród

Lilih szkoda , że tylko jeden przeżył

Milia zaraz spróbuję wrzucić zdj pieska

Witam nowa mamę :) co do pracy ja siedzę na L4 od 5 tyg i nie wrocilambym nawet na dwa dni zwłaszcza teraz kiedy brzuch rośnie i rośnie a na polu coraz cieplej, lepiej nie ryzykować jak jest tylko taka możliwość

Oto i on :)

Załączniki

• IMAG0002_1.jpg
    IMAG0002_1.jpg
    331,1 KB · Wyświetleń: 82
  • IMAG0001_1.jpg
    IMAG0001_1.jpg
    375,2 KB · Wyświetleń: 89
Ale słodziak!
Witam nowa mamę. Ja też na zwolnieniu od dawna i w sumie właśnie większość z nas. Już się za bardzo rozleniwilam żeby wrócić ;d

Byliśmy oglądać mieszkanie bardzo ładne i super okolica ale ciasne - 38m, na wieczór mamy jeszcze dwa do zobaczenia

Napisane na LG-D315 w aplikacji Forum BabyBoom

Katarineczka mniam mniam truskawki ♡ zjadłabym mmm
Mieszkam w podkarpackim a pochodzę z lubelskiego
Pracy bardzo dużo, ja bym tego nie ogarnęła :/
Em Ka niby nie mogę ale uwielbiam. To mnie relaksuje ♡
Lilith stoi bo trzeba kupić parę rzeczy a na razie nie ma za bardzo funduszy i czasu ... lipa
Najlepszego ♡ jeszcze 2 mc-e i roczek ♡
Keejti no następna z truskawkami wylatuje nooo
Netta uważaj na siebie :*
Milagros najlepiej coś robić i wtedy szybko opala
Agfija jeśli źle się czujesz to.po co chcesz wracać ? Chyba nie ma sensu ...ja jestem od mc-a
Praca na kasie też jest ciężka bo albo stoisz albo siedzisz bez praktycznie możliwości oddechu
Może pomyśl o świeżym powietrzu to też dobrze robi na samopoczucie...
Keejti powodzenia

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Gaga, śliczny słodziak! :) absorbujący na pewno taki maluch, pamiętam swojego;)

Diabliczka, piękny ogród i wspaniały pomocnik :)

Agafija, witaj:) ja też na zwolnieniu, nie ryzykowałabym powrotu, skoro tak się czujesz.

Keejti, 38m2 to trochę mało dla 4 osób:( jak trzeba, to trzeba, ale jak nie ma musu, lepiej szukać dalej, kciuki :)

Milagros, nie wyobrażam sobie opalania, po wczorajszym spacerze przy mocniejszym dotyku bolą mnie spalone ramiona i kark... Muszę podbierać córci krem z filtrem, bo dla siebie nie mam kiedy kupić.

Do góry