Melanie. Po skontaktowaniu się z naszą wspaniałą Gill, już mam potwierdzenie teo co podejrzewałam ale nie chciałam pisać głupot nie będąc czegoś pewna na 100%.
Z tym resp to dobrze kombinujesz, bo u nich, to znaczy u nas

respiratory rate to znaczy ilość oddechów, częstotliwość oddychania dosłownie.
Ale jeśli chodzi o to, co zapytałaś wczoraj, to chodzi o ciśnienie, które potrzebne jest do tego aby oddech był efektywny. Czyli taki, który doprowadza do właściwej wymiany gazowej w płuckach.
Taki oddech/takie oddechy muszą być i określonej liczbie, owszem, ale również muszą, jakby to powiedzieć, być odpowiednio głębokie, czyli wdech musi być odpowiednio głęboki.
Nasze dzieciaczki muszą się tego nauczyć i do tej nauki mają właśnie odpowiednie ciśnienie ustawione na cepapie. Po pierwsze cepap utrzymuje pęcherzyki płucne otwarte również podczas wydechu (one zamykają sie podczas wydechu normalnie) ale u naszych dzieci cepap utrzymuje je otwarte po to, żeby łatwiej im było wziąć kolejny wdech.
Ciśnienie na cepapie jest ustawione w zależności od tego, jak efektywny, nazwijmy go głęboki, pozwalający na swobodną wymianę gazową oddech dzieciaczek umie zrobić sam z siebie.
Najnowocześniejsze urządzenia cepap potrafią same dostosowywać się cz też wskazywać jaką wartość potrzebuje mieć maluszek.
Poza tym nieefektywność oddechów widać po saturacji ale najbardziej miarodajnym badaniem jest tzw. gazometria-pobieraja ją zazwyczaj z piętki (pewnie się już z tym spotkałaś)
Tak więc jesli Łukaszek potrzebuje ciśnienia 0 - to bardzo dobrze, bo to znaczy, że jego oddech jest bardzo dobry, jeśli 18 - to znaczy, że tyle jednostek ciśnienia potrzebuje aby jego oddech był odpowiednio głęboki i dobry (tą głębokość podaje się w cm/na litr wody chyba, więc jakby tak policzyć, że 18cm/1l wody to to będzie 1.8cm/10cm wody, jejku, mam mam nadzieję, że nie mieszam zbytnio i że da się to zrozumieć, że jak masz 10 cm wody to 1.8cm ciśnienia musi ją popchnąć, żeby otrzymać pożądany efekt, uff

Tu więcej o cepapie:
po ang.
Continuous positive airway pressure - Wikipedia, the free encyclopedia
po pol. ale mniej
CPAP – Wikipedia, wolna encyklopedia