reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Lutowe mamusie 2026

reklama
ona są nieobowiązkowe (do chyba 33 roku życia chyba że coś się zmieniło) ale są zalecane. Taki lekarz który przeprowadza badanie prenatalne bardzo dokładnie bada dziecko, mój badał kawałek po kawałku, sprawdzał czy są wszystkie paluszki, wszystkie przepływy i wgl. Byłam w każdym trymestrze u niego i generalnie w 13 tc już mi płeć powiedział co się sprawdziło 🙈 lekarz który nie prowadzi takich badań aż tak dokładnie nie zbada dziecka bo po prostu nie ma kompetencji do tego. Pappa to pobranie krwi więc to pewnie robią wszędzie bo opis i tak jest robiony przez osobę kompetentna do tego. Ale ja jej nie robiłam.
Od tego, czy zeszłego roku prenatalne są bezpłatne dla każdej kobiety, wcześniej tylko dla kobiet powyżej 35 roku życia lub z jakimiś wadami genetycznymi w rodzinie, czy jakoś tak. Ja w pierwszej ciąży też ich nie robiłam, ale tylko dlatego, że nie ogarnęłam co i jak, ledwo lekarza do prowadzenia ciąży znalazłam, te drugie połówkowe już robiłam łącznie z 3D.
A co do obowiązkowości, to w ciąży raczej żadne badanie nie jest obowiązkowe, jedynie zalecane ;)

Nie każdy, a przynajmniej na NFZ. Żeby wykonywać badania prenatalne lekarz powinien mieć uprawnienia i certyfikat FMF dla danego okresu badań i też muszą go odnawiać co jakiś czas, bo inaczej tracą uprawnienia. Niestety część lekarzy bez tych uprawnień robi prywatnie.
Ja sobie sprawdziłam na liście lekarzy z tym certyfikatem nazwiska, a potem wybrałam konkretnego lekarza i się umówiłam, a wszystko przez tego pierwszego, u którego potwierdzałam ciążę. Ktoś w opiniach nawet pisał, że wykonuje normalne USG jako prenatalne i to bez uprawnień i faktycznie na liście go nie ma, a badania przeprowadza tylko dla zysku, nawet w cenniku ma badania prenatalne, dla mnie jawne oszustwo i naciąganie.

U mnie tez zaczęły się lekkie mdłości. Tak na nie czekałam więc nie będę narzekać 😅 a jeść mogłabym na zmianę kabanosy i tosty. Odrzuca mnie od moich ukochanych słodyczy 🥲

Ja sobie sprawdziłam na liście lekarzy z tym certyfikatem nazwiska, a potem wybrałam konkretnego lekarza i się umówiłam, a wszystko przez tego pierwszego, u którego potwierdzałam ciążę. Ktoś w opiniach nawet pisał, że wykonuje normalne USG jako prenatalne i to bez uprawnień i faktycznie na liście go nie ma, a badania przeprowadza tylko dla zysku, nawet w cenniku ma badania prenatalne, dla mnie jawne oszustwo i naciąganie.
O kurde 😱😱 dobrze że o tym piszecie

Serio?
Może Ty masz jakąś markową, lepszą te opaskę. Bo faktycznie te z Action są tanie jak barszcz.
Nie wiem, ale tak sobie myślę, że co tu ma być markowego jak to zwykły kawałek materiału z gumą i taki guziczek plastikowy, co uciska. W sumie nawet nie pomyślałam, żeby szukać gdzie indziej 😁

reklama

Ja gościa od tego usg z mojej placówki też dzisiaj sprawdziłam, jak @annn1 napisała właśnie i akurat mój jest.
Ale fajnie, że można to zweryfikować.

Do góry