reklama
LiliankaKornelka
Fanka BB :)
też się zaczynam zastanawiaćTeż chyba muszę to kupić na próbę

A ja mam schizy, synek 4 lata w południe zaczął się skarżyć na ból gardła, a teraz ma już 38 stopni… ja już czarne myśli, że to może być bostonka bo panuje w okolicy
mam nadzieję, że niczego nie załapie bo we wrześniu porobiłam przez zapalenie płuc
loumarie
też się zaczynam zastanawiaćtak mnie mdli że juz się zastanawiam czy może jakbym
to czy nie byłoby mi lepiej
![]()
U mnie dziś wieczór ma potencjał, wciągnęłam do herbaty dwa pojedyncze Kinder Bueno, pasztecik z kapustą i grzybami i rogalik z marmoladą i cukrem.

Od tego, czy zeszłego roku prenatalne są bezpłatne dla każdej kobiety, wcześniej tylko dla kobiet powyżej 35 roku życia lub z jakimiś wadami genetycznymi w rodzinie, czy jakoś tak. Ja w pierwszej ciąży też ich nie robiłam, ale tylko dlatego, że nie ogarnęłam co i jak, ledwo lekarza do prowadzenia ciąży znalazłam, te drugie połówkowe już robiłam łącznie z 3D.ona są nieobowiązkowe (do chyba 33 roku życia chyba że coś się zmieniło) ale są zalecane. Taki lekarz który przeprowadza badanie prenatalne bardzo dokładnie bada dziecko, mój badał kawałek po kawałku, sprawdzał czy są wszystkie paluszki, wszystkie przepływy i wgl. Byłam w każdym trymestrze u niego i generalnie w 13 tc już mi płeć powiedział co się sprawdziłolekarz który nie prowadzi takich badań aż tak dokładnie nie zbada dziecka bo po prostu nie ma kompetencji do tego. Pappa to pobranie krwi więc to pewnie robią wszędzie bo opis i tak jest robiony przez osobę kompetentna do tego. Ale ja jej nie robiłam.
A co do obowiązkowości, to w ciąży raczej żadne badanie nie jest obowiązkowe, jedynie zalecane
Ja sobie sprawdziłam na liście lekarzy z tym certyfikatem nazwiska, a potem wybrałam konkretnego lekarza i się umówiłam, a wszystko przez tego pierwszego, u którego potwierdzałam ciążę. Ktoś w opiniach nawet pisał, że wykonuje normalne USG jako prenatalne i to bez uprawnień i faktycznie na liście go nie ma, a badania przeprowadza tylko dla zysku, nawet w cenniku ma badania prenatalne, dla mnie jawne oszustwo i naciąganie.Nie każdy, a przynajmniej na NFZ. Żeby wykonywać badania prenatalne lekarz powinien mieć uprawnienia i certyfikat FMF dla danego okresu badań i też muszą go odnawiać co jakiś czas, bo inaczej tracą uprawnienia. Niestety część lekarzy bez tych uprawnień robi prywatnie.
Kanarek23
Początkująca w BB
O kurdeJa sobie sprawdziłam na liście lekarzy z tym certyfikatem nazwiska, a potem wybrałam konkretnego lekarza i się umówiłam, a wszystko przez tego pierwszego, u którego potwierdzałam ciążę. Ktoś w opiniach nawet pisał, że wykonuje normalne USG jako prenatalne i to bez uprawnień i faktycznie na liście go nie ma, a badania przeprowadza tylko dla zysku, nawet w cenniku ma badania prenatalne, dla mnie jawne oszustwo i naciąganie.

Nie wiem, ale tak sobie myślę, że co tu ma być markowego jak to zwykły kawałek materiału z gumą i taki guziczek plastikowy, co uciska. W sumie nawet nie pomyślałam, żeby szukać gdzie indziejSerio?
Może Ty masz jakąś markową, lepszą te opaskę. Bo faktycznie te z Action są tanie jak barszcz.

reklama
loumarie
Ja sobie sprawdziłam na liście lekarzy z tym certyfikatem nazwiska, a potem wybrałam konkretnego lekarza i się umówiłam, a wszystko przez tego pierwszego, u którego potwierdzałam ciążę. Ktoś w opiniach nawet pisał, że wykonuje normalne USG jako prenatalne i to bez uprawnień i faktycznie na liście go nie ma, a badania przeprowadza tylko dla zysku, nawet w cenniku ma badania prenatalne, dla mnie jawne oszustwo i naciąganie.
Ja gościa od tego usg z mojej placówki też dzisiaj sprawdziłam, jak @annn1 napisała właśnie i akurat mój jest.
Ale fajnie, że można to zweryfikować.