• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Lutowe Mamy 2027☃️❄️

Mam pytanie do doświadczonych dziewczyn 😀 Kiedy był u Was w pierwszej ciąży zauważalny brzuch? Jestem szczupła i ciekawi mnie kiedy będzie u mnie widać brzuszek 🤔😁
Hej. U mnie w pierwszej ciąży brzuszek był widoczny w 5 miesiącu ciąży. Też byłam bardzo szczupła. Przez pierwsze 3 miesiące miałam bardzo mdłości i wymiotowałam więc chudłam

reklama
U mnie w pierwszej ciąży w okolicy 20/22 tygodnia, też byłam szczuplutka :) w drugiej ciąży tak około 16. W tej ciąży nie jestem szczupła, ale brzuch mi się zmienił (jest wzdęty od góry pod samymi piersiami, a zawsze miałam tylko oponkę na dole pod pępkiem) i już można po mnie śmiało poznac ciążę.

Hej dziewczyny. Powiedzcie mi robicie NIFTY czy zwykłe prenatalne I trymestru? Ja jestem umówiona na 13.08 na zwykłe , myślałam o NIFTY z racji, że jestem po 2 poronieniach, 1 biochemicznej i mam 37 lat, ale koszta są kosmiczne. Niestety w tej klinice nie realizują prenatalnych badań w ramach NFZ. Tak to bym zrobiła prenatalne obowiązkowe a za NIFTY bym odpłaciła
Ja przyjęłam taką taktykę, że robię badania prenatalne u bardzo dobrego genetyka, takie pogłębione z echem serca i oceną każdego narządu plus testy pappa. Jeśli wszystko będzie ok to na tym poprzestanę, a jeśli tfu tfu będzie potrzeba pogłębionej diagnostyki to wtedy będę myśleć o tych testach dodatkowo płatnych. Nie będę ich robić, jeśli na usg i z pappa wyjdzie wszystko dobrze, bo mam takie podejście, że i tak co by nie było to urodzę dziecko, więc wolę żyć w niewiedzy niż 9 miesięcy rwać włosy z głowy w razie jakby coś na nich wyszło. Tym bardziej że w przypadku jakichś genetycznych nieprawidłowości nie da się nic zaradzić. A na tyle ufam temu lekarzowi od prenatalnych, że wiem, że jak on powie że wszystko jest dobrze, to wszystko będzie dobrze i nie będę musiała jeszcze tego potwierdzać :)

Mam pytanie do doświadczonych dziewczyn 😀 Kiedy był u Was w pierwszej ciąży zauważalny brzuch? Jestem szczupła i ciekawi mnie kiedy będzie u mnie widać brzuszek 🤔😁
W pierwszej ciąży chyba zaczęło być widać koło 15-16 tygodnia. W tej jestem obecnie w 9 i mam już teraz taki brzuch jak w poprzedniej ciąży w 16 tygodniu. Ale jest to chyba spowodowane głównie wzdęciami, chociaż czuję już taką powiększoną macicę, która na dole lekko wystaje. Byłam szczuplejsza zachodząc w pierwszą ciążę. Teraz już przytyłam jakieś 3-4kg od momentu zrobienia testu do teraz… i ważę obecnie tyle co w pierwszej ciąży w jakimś 26 tygodniu 🙈

Ja przyjęłam taką taktykę, że robię badania prenatalne u bardzo dobrego genetyka, takie pogłębione z echem serca i oceną każdego narządu plus testy pappa. Jeśli wszystko będzie ok to na tym poprzestanę, a jeśli tfu tfu będzie potrzeba pogłębionej diagnostyki to wtedy będę myśleć o tych testach dodatkowo płatnych. Nie będę ich robić, jeśli na usg i z pappa wyjdzie wszystko dobrze, bo mam takie podejście, że i tak co by nie było to urodzę dziecko, więc wolę żyć w niewiedzy niż 9 miesięcy rwać włosy z głowy w razie jakby coś na nich wyszło. Tym bardziej że w przypadku jakichś genetycznych nieprawidłowości nie da się nic zaradzić. A na tyle ufam temu lekarzowi od prenatalnych, że wiem, że jak on powie że wszystko jest dobrze, to wszystko będzie dobrze i nie będę musiała jeszcze tego potwierdzać :)
Mam już 3 dzieci, ale z żadnym z nich nie robiłam badan prenatalnych więc nigdy nawet nie zagłębiałam się w ten temat. Teraz z racji mojego wieku i przejść - muszę. U tego lekarza do którego ja się umówiłam w skład badan prenatalnych wchodzą badania jak na załączonym zdjęciu. To wystarczy ?

Załączniki

• IMG_20260714_204327.jpg
    IMG_20260714_204327.jpg
    46,2 KB · Wyświetleń: 34
@patpat95 jak tam u Ciebie? Miałaś wizytę 14 lipca?
Dziekuje za pamięć 😉 mialam, bardzo sie bałam, łzy leciały ale na chwile obecna jest fajnie 🥰 bobo wypadł starszy niż z OM bo na 10+2 miał aż 3.85cm a to jest dla mnie fantastyczna wiadomość ze wzgledu na ryzyko choroby genetycznej. Także powoli zaczynam sie cieszyć ze bobas jest zdrowy.
Natomiast biopsja w poniedziałek mnie nie ominie.

reklama
Mam już 3 dzieci, ale z żadnym z nich nie robiłam badan prenatalnych więc nigdy nawet nie zagłębiałam się w ten temat. Teraz z racji mojego wieku i przejść - muszę. U tego lekarza do którego ja się umówiłam w skład badan prenatalnych wchodzą badania jak na załączonym zdjęciu.
Tak, to nawet więcej niż standardowo bo masz jeszcze to badanie PlGF. Nie musisz robić tych badań NIFTY od razu. Jeśli coś wyjdzie na usg lub w tych badaniach z krwi to i tak pewnie dostaniesz skierowanie na amniopunkcję, a to dopiero ona potwierdza na 100% czy jest się czym martwić i jeśli tak to czym. Także spokojnie :)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry